Ο Κουρουμπλής για το πρωτοσέλιδο της Realnews – ΒΙΝΤΕΟ

Το πρωτοσέλιδο της Realnews σύμφωνα με το οποίο, στο σχέδιο θέσεων για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ρητά ότι στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για το σχέδιο περί απλής αναλογικής, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα μόνο σκέψεις για το εκλογικό σύστημα που παίρνουν τη μορφή προτάσεων.  Ωστόσο ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, καθώς ερωτηθείς «τι είδους απλή αναλογική θα είναι» είπε πως η επεξεργασία που έχει γίνει στο υπουργείο θα φέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Ακόμη, τόνισε ότι  «η Αριστέρα παραδοσιακά είχε αυτή την άποψη ότι η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που δίνει πραγματική έκφραση στις εκλογές».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το σπάσιμο των περιφερειών είπε ότι είναι πελώριο ζήτημα και ανέφερε πως η πρόταση θα είναι τέτοια ώστε καμία περιφέρεια σε όλη τη χώρα να μην εκλέγει πάνω από 10 βουλευτές. Χαρακτηριστικά είπε ότι η Β’ Αθηνών θα σπάσει σε πέντε περιφέρειες. Επίσης, σημείωσε ότι θα διατηρηθεί το όριο εισόδου στη βουλή στο 3%. Αναφορικά με το μπόνους των εδρών είπε ότι η μία επιλογή είναι να μην υπάρχει καθόλου ενώ η άλλη είναι δίνεται μόνο εάν κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων λάβουν ποσοστό 40%-42%. «Εάν ένα κόμμα πιάσει 40-42% νομίζω ότι συνάγεται ότι η κοινωνία θέλει αυτό το κόμμα να κυβερνήσει στην Ελλάδα» σημείωσε.

Τέλος, σχετικά με την πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση είπε ότι είναι ένα θέμα που θέλει πολλή κουβέντα διότι η εκλογή από τη βάση αλλάζει και άλλα πράγματα.

«Η εκλογή του προέδρου του από τη βάση αν τελικώς τεθεί πρέπει να γίνει μέσα από το Σύνταγμα.  Ως εκ τούτου, ό,τι έχει να κάνει με το Σύνταγμα θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση».

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ: 

Διαβάστε επίσης:

Ο Λεβέντης για το πρωτοσέλιδο της Realnews

Χουλιαράκης: Η 1η αξιολόγηση αποτελεί κρίσιμο σταθμό στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ