Ο διάλογος του Γεωργιάδη με τους δημάρχους Συκεών και Χαλανδρίου για το πλαφόν στα μοριακά τεστ

Διάλογο με τους δημάρχους Συκεών και Χαλανδρίου για το πλαφόν των 47 ευρώ στα μοριακά τεστ αλλά και για τα φθηνά τεστ που εξασφάλισαν εκείνοι, είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες, όχι από τους δημάρχους, αλλά κυρίως από αντιπολιτευτικά Μέσα, μια πολύ μεγάλη σπέκουλα με βάση τις επιτυχίες των δύο δημάρχων για καλές τιμές PCR στους δήμους για τους δημότες τους, σε σχέση με το πλαφόν των 47 ευρώ».

«Θέλω να εξηγήσω και στους δημάρχους ότι αυτή η συζήτηση είναι εντελώς λανθασμένη» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:

«Είναι άλλο πράγμα το πλαφόν στη λιανική πώληση που απαγορεύει σε κάποιον να πουλήσει παραπάνω από 47 ευρώ και άλλο πράγμα είναι η τιμή που πετυχαίνει έκαστος όταν πάει και αγοράζει περισσότερα του ενός PCR».

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι «η τιμή των 47 ευρώ βγήκε υπολογίζοντας το κόστος αγοράς, τη χονδρική τιμή συν τα λειτουργικά έξοδα ενός εργαστηρίου».

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης είπε ότι πήραν συνολικά 6.000 PCR και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος ότι πήραν περίπου 1.300 μοριακά τεστ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στους δημάρχους και τους δημοσιογράφους ρώτησε: «δεν έχετε ακούσει ότι είναι άλλη η τιμή της λιανικής και άλλη της χονδρικής; Το πλαφόν είναι η ανώτατη τιμή στη λιανική πώληση».

Ο κ. Δανιηλίδης απάντησε ότι «ο κ. υπουργός έχει δίκιο οικονομικά και τιμολογιακά. Εμείς εκείνο που επισημάναμε είναι ότι το 2020 στην αγορά κόστιζε 120-150 ευρώ».

Ο κ. Γεωργιάδης τον διέκοψε λέγοντας ότι «μετά κάναμε παρέμβαση και κατεβάσαμε την τιμή στα 60 ευρώ».

Ο κ. Δανιηλίδης είπε με τη σειρά του ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 υπήρχε ΦΠΑ, το οποίο ευτυχώς το 2021 καταργήθηκε».

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος με τη σειρά του υποστήριξε ότι «επειδή έχω κάνει έμπορος περισσότερα από 15 χρόνια στη χονδρική και τη λιανική, καταλαβαίνω ακριβώς τι λέει ο υπουργός. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία ζει έναν πόλεμο, ο οποίος έχει κλείσει έως τώρα 20.000 σπίτια. Και σήμερα το βράδυ θα κλείσουν άλλα 60-70 σπίτια. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας πολίτης από όσους κατέχουν δημόσια θέση είναι να τσακώνονται οι λοχαγοί με τους λοχίες στην τηλεόραση. Όσοι έχουμε μια δημόσια θέση για να κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ είναι να κάνουμε τρία πράγματα:

  1. Να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες
  2. Να κρατήσουμε τις υπηρεσίες όρθιες ώστε να δουλεύει το κράτος
  3. Να μην γίνει αυτή η τεράστια πανδημική κρίση ευκαιρία για κάποιους να πλουτίζουν.

Αυτό που επεσήμανα εγώ με μια ανάρτηση, είναι ότι καταφέραμε από τον Νοέμβριο του 2020 να εξασφαλίσουμε μοριακά τεστ με 25 ευρώ και με αυτή την τιμή δεν «μπαίνει» κανείς μέσα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι «το εργαστήριο όπου ο κ. Ρούσσος εξασφάλισε την τιμή αυτή, πουλάει λιανική τιμή 40 ευρώ. Δηλ. στον Δήμο πουλάει 25 ευρώ και στον πολίτη 40 ευρώ. Είναι άλλο όταν κάποιος αγοράζει μαζικά τεστ και άλλο ένας».

Ο κ. Δανιηλίδης είπε ότι «με την έρευνα αγοράς που κάναμε και με την εισαγωγή της πρώτης ύλης των αντιδραστηρίων που τη βρήκαμε – αν είναι σε μαζική ποσότητα- και κάτω από 10 ευρώ και με τους καινούριους διαγωνισμούς που ετοιμάζουμε για όλον τον πληθυσμό του Δήμου, η τιμή μπορεί να είναι και κάτω από 25 ευρώ. Η τιμή μπορεί με τη συνταγογράφηση να είναι ακόμη και κάτω από 20 ευρώ».

«Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο πλαφόν σε σχέση με τις χώρες που έχουν πλαφόν» απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ