Μοριακά τεστ: Εξετάζεται να γίνεται συνταγογράφηση; – Τι απάντησε ο Οικονόμου

Για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο συνταγογράφησης μοριακών τεστ κατά περίπτωση, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

” Πουθενά στην Ευρώπη, παρά τα αντίθετα που λέγονται δεν υπάρχει εκτεταμένη δωρεάν συνταγογράφηση μοριακών τεστ σε όλο το πληθυσμό .Πουθενά δεν γίνεται αυτό “, απάντησε ωστόσο υπενθύμισε ότι “στην χώρα μας έχει τη δυνατότητα εκείνος που επιθυμεί να κάνει δωρεάν μοριακό έλεγχο χωρίς συνταγογράφηση- να πάει απευθείας στις δομές του ΕΟΔΥ και του εθνικού συστήματος υγείας και να τις κάνει .Παράλληλα έχουμε ένα εκτεταμένο σύστημα δωρεάν διανομής self test .Έχουμε τα rapid test που επίσης γίνονται δωρεάν από τις δομές του ΕΟΔΥ . Η χώρα έχει διαθέσει μέχρι στιγμής πάνω από 320 με 330 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής για τη δωρεάν διενέργεια διαγνωστικών τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. Kάτι που δεν έχει γίνει κατά αντιστοιχία σε καμία άλλη χώρα”.
Επίσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στον τελευταίο διεθνή χάρτη που είχε δημοσιευθεί ” η Ελλάδα είναι η πρώτη στη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ. Αυτός που είχε δημοσιευθεί στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς μας έφερνε στην τέταρτη θέση.Έχουμε εκτεταμένα δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους από τις δομές του ΕΟΔΔΥ και του Εθνικού Συστήματος Υγείας για pcr και για rapid test”.

 Για τα κρούσματα

Επίσης μίλησε και για τα κρούσματα  που εντοπίστηκαν στην χώρα μας.  Όπως ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου διενεργήθηκε έλεγχος σε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπων, ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού έως τώρα, και εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα, τα οποία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν και ως εκ τούτου θα προκαλούσαν περαιτέρω διασπορά του ιού. “9 στους 10 δικαιούχους έλαβαν αυτοδιαγνωστικά τεστ ”  σημείωσε ο κ. Οικονόμου

Πώς θα καλυφθούν τα κενά στην εκπαίδευση λόγω της πανδημίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε και λόγο για άμεση κάλυψη των κενών που τυχόν προκύψουν σε εκπαιδευτικούς λόγω της πανδημίας. ” Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες. ‘Αλλωστε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς, παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας της πανδημίας και της προσωρινής απουσίας μεγάλου αριθμού εργαζόμενων. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και εδώ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα” είπε και συμπλήρωσες ότι “Για αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση – πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις”. Επίσης διαβεβαίωσε πως “η τηλεκπαίδευση, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, λειτουργεί κανονικά”.

Σχολεία:  Για τα self test

Επίσης μίλησε και για το θέμα των self test των παιδιών στα σχολεία. Όπως είπε  θα γίνουν και σήμερα τεστ για την πρόσβαση των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία αύριο και θα διενεργηθεί ακόμη ένα επιπλέον τεστ αυτή την εβδομάδα.

Γιάννης Οικονόμου

Σε ό,τι αφορά τη δωρεάν διανομή των self test μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια καταφέραμε:

‘- Να δοθούν έως χθες περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών, δηλ. σε 1.342.000 δικαιούχους. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ, της τάξης του 90%, όταν όλες τις προηγούμενες φορές το maximum που φτάναμε ήταν το 70% και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για την ανταπόκρισή της στο νέο πρωτόκολλο. Για πρώτη φορά παρέλαβαν έως και χθες self test σχεδόν 9 στους 10 δικαιούχους.

Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν κατάφεραν να προμηθευτούν τα self test και σε αυτούς διατέθηκαν από τις Σχολικές Μονάδες σήμερα το πρωί. Σχολικές Μονάδες που είχαν πάρει έγκαιρα τις κατάλληλες οδηγίες για το πώς θα διαχειριζόμασταν τα προβλήματα αυτά. ‘Αλλωστε μετά και από τις ενέργειες εφοδιασμού που έγιναν χθες το βράδυ και που θα συνεχίσουν να γίνονται υπολογίζεται ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο απόθεμα στις σχολικές μονάδες από τον απαιτούμενο για να καλυφθούν όσοι δεν έχουν προμηθευτεί τα δωρεάν self test.

Η Κυβέρνηση εποπτεύει στενότατα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και θα κάνει το μέγιστο δυνατό, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τις οικογένειές τους.

Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες. ‘Αλλωστε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς, παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας της πανδημίας και της προσωρινής απουσίας μεγάλου αριθμού εργαζόμενων. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και εδώ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα. Για αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση- πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις.

Παράλληλα, η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται προσωρινά η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά. Όποτε κλείνει ένα τμήμα είτε λόγω κορονοϊού είτε λόγω φυσικών καταστροφών (σεισμός, χιόνι), αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2023″.

Για το Ε.Σ.Υ.

Τέλος αναφέρθηκε και στο Σύστημα  Υγείας . ” Παρά τη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης «O» οι νοσήσεις -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – πιέζουν το Σύστημα Υγείας, έως τώρα κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Από τις εισαγωγές, όμως, που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία μας για κορονοϊό, ένα ποσοστό εξακολουθεί να αφορά περιπτώσεις «Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις Μ.Ε.Θ.”

 “Με αυτά τα δεδομένα, προχωρούμε σε νέες επιμέρους ρυθμίσεις ύσστερα από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα διαθέτουν στο Ε.Σ.Υ. από το 10% έως το 15% των απλών κλινών τους για νοσηλείες Covid. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε επιπλέον 300-400 κλίνες Covid, πέρα από τις 300 που έχουν ήδη διατεθεί στην Αθήνα.

-Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει.

-Στα απλά περιστατικά θα υπάρξει συνδρομή και από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

-Οι μικρότερες ιδιωτικές Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, θα ενισχύσουν -ύστερα από συνεννόηση που έγινε με το Υπουργείο Υγείας- το Ε.Σ.Υ. με το προσωπικό τους, για να καλύπτονται κενά που παρουσιάζονται εξαιτίας της νόσησης νοσηλευτικού προσωπικού.

-Από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ξεκινάει και η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Σε κάθε τομέα που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας έτσι και στο Ε.Σ.Υ. -πολύ περισσότερο θα έλεγα για το Ε.Σ.Υ.- είμαστε εδώ, και συνεχίζουμε με μελετημένο σχέδιο, με συγκεκριμένες δράσεις, κάνοντας πάντοτε έγκαιρα τις απαιτούμενες προσαρμογές για να απαντάμε στην δυναμική της πανδημίας όπως χρειάζεται”, πρόσθεσε.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ