Ο χάρτης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές – Όσα είπε ο Καλεντερίδης στον Realfm 97,8

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από την κρίση διαρκείας που είχαμε τα 4 τελευταία χρόνια με την Τουρκία, η οποία δημιούργησε τις συνθήκες για την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα. Διευκολύνθηκε και από τους σεισμούς, ίσως και από τις εκλογές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε ένα μορατόριουμ στο Αιγαίο» δήλωσε ο Σάββας Καλεντερίδης στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Μου θυμίζει το πρωτόκολλο της Βέρνης το 1976. Είπαμε ότι δεν θα κάνουν έρευνες στο Αιγαίο πέραν των χωρικών υδάτων ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα. Όμως με το πρωτόκολλο αυτό εξομοιώνονταν τα δικαιώματα της Ελλάδας με τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο» πρόσθεσε.

«Στη συνέχεια είχαμε το Σισμίκ και ακολούθησε το Νταβός και ακολούθησαν τα Ίμια, άλλη μια κρίση, που πήγαμε στην Μαδρίτη και είπαμε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, δηλαδή στην ουσία νομιμοποιήσαμε το casus belli. Τώρα λοιπόν, ήταν η κρίση διαρκείας, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις, εξομοιώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στα δικαιώματα χρήσης του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, γιατί τώρα δεν πετούν οι Τούρκοι, δεν πετούν και οι Έλληνες» ανέφερε ο κ. Καλεντερίδης.

«Ειπώθηκε στην Τουρκία να μην δημιουργούν προβλήματα με την Ελλάδα για να πάμε σε μια λύση» σχολίασε. «Θα ήταν παιδαριώδες λάθος να πιστέψει κανείς ότι η Τουρκία θα εκτραπεί από την στρατηγική της ή θα υπακούσει στις ΗΠΑ για να έρθει σε συμβιβασμό με την Ελλάδα» σημείωσε.

«Η Ελλάδα πρέπει να μελετήσει τις 3 προηγούμενες κρίσεις, να μελετήσει τον ρόλο της Ουάσιγκτον και τώρα να πάμε πάνοπλοι από την πικρή εμπειρία των τριών προηγουμένων κρίσεων για να μην βιώσουμε άλλη μία εθνική υποχώρηση» επεσήμανε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ