Νέα δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τι πιστεύουν οι πολίτες για τη διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίς”

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα ευρήματα μίας νέας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε μετά την κακοκαιρία “Ελπίς” και τα σοβαρά προβλήματα που αυτή προκάλεσε, ειδικά στην Αττική. Η έρευνα της εταιρείας Prorata για την “Εφημερίδα των Συντακτών”, διενεργήθηκε το διάστημα 28-31 Ιανουαρίου 2022.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με επτά μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32% (33% τον προηγούμενο μήνα) έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 13%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 2%.

δημοσκόπηση Prorata

δημοσκόπηση Prorata

Σχετικά με τον δείκτη γνώμης απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές κρίσεις.

Συγκεκριμένα, το 36% διατηρεί θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 52% αρνητική, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα το 21% έχει θετική γνώμη και το 66% αρνητική. Τρίτος στη σχετική κατάταξη αλλά με σημαντική δυναμική, λόγω του μεγάλου ποσοστού ουδέτερης γνώμης (49%) ανιχνεύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον οποίο το 19% διατηρεί θετική άποψη, ενώ το 28% αρνητική.

δημοσκόπηση Prorata

Τι πιστεύουν οι πολίτες για τη διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίς”

Σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίς”, αποτυπώνεται σημαντική κοινωνική δυσαρέσκεια.

Πιο συγκεκριμένα, το 83% εκτιμά ότι για τα προβλήματα που προκλήθηκαν ευθύνεται “πολύ” και “αρκετά” η ελληνική κυβέρνηση, ενώ “λίγο” ή “καθόλου” απαντά το 16% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Η πλειονότητα των σημερινών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος (περίπου 6 στους 10) αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση.

δημοσκόπηση Prorata

Σε σχέση με τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό, η ευθύνη φαίνεται πως διαμοιράζεται. Η μεγαλύτερη μερίδα (36%) αποδίδει την κύρια ευθύνη στην “κακή προετοιμασία” και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, το 32% στην ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο, ενώ το 26% στις “χρόνιες ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού”.

Περίπου 3 στους 4 διατηρούν την άποψη ότι η προσωπική συγγνώμη του πρωθυπουργού “για τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, μένοντας για πολλές ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό” δεν ήταν ικανοποιητική και θα έπρεπε να υπάρξουν και σχετικές παραιτήσεις.

δημοσκόπηση Prorata

δημοσκόπηση Prorata

Σε σχέση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η πλειονότητα (56%) διατηρεί την άποψη ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023, ενώ το 41% επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών κατά τη διάρκεια του 2022.

δημοσκόπηση Prorata

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ