Νέα αντιπαράθεση για τις τροπολογίες

Νέα αντιπαράθεση για την κοινοβουλευτική διαδικασία, σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία επισυνάφθηκαν, πριν από μία εβδομάδα, δύο τροπολογίες για την Παιδεία και το Ασφαλιστικό.

Στον απόηχο της χθεσινής επεισοδιακής συνεδρίασης της Ολομέλειας και απέναντι σε νέες βολές για «κατάχρηση» των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου εκ μέρους της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετέφερε στο Σώμα τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως τέτοια επισύναψη τροπολογιών συμβαίνει για τελευταία φορά.

«Αναγνωρίζουμε πως, δυστυχώς, η κυβέρνηση βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση και ο πρόεδρος της Βουλής θέλει να τονίσει ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να γίνονται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις που να δικαιολογούνται κιόλας», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Ειδικά σ’ αυτές δεν μπορούν να κατατίθενται τροπολογίες άσχετες εν πολλοίς με το αντικείμενο και χωρίς αιτιολόγηση. Θεωρώ πως η κυβέρνηση θα το καταλάβει, γιατί η τακτική αυτή οδηγεί πλήρως πλέον στην υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και στερείται κοινοβουλευτικής λογικής», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο, πρότεινε κατ’ εξαίρεση να αποδεχθεί η Βουλή σήμερα τη συζήτηση των δύο τροπολογιών, δεδομένου ότι ακολουθεί η συζήτηση του Προϋπολογισμού, που μονοπωλεί τις εργασίες της Βουλής και «είναι ζητούμενο να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και να προχωρήσουμε σε διάλογο με τα Πανεπιστήμια ανοικτά. Το θέλουν, άλλωστε και τα ίδια τα Πανεπιστήμια – και η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν έχει το περιθώριο να μην ψηφιστεί η τροπολογία».

Ο Β. Μεϊμαράκης παρατήρησε -για τη χθεσινή συνεδρίαση – πως «η ζωντάνια μέσα στη Βουλή μάς κάνει καλό: Η Βουλή δεν είναι στατικό όργανο όπου συζητάμε χωρίς ένταση, ούτε είμαστε ρομπότ – αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές εικόνες, που βοηθούν τους εχθρούς του Κοινοβουλευτισμού».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν αρκούν. «Οι Πράξεις αφορούν έκτακτες καταστάσεις που να μπορούν να κατανοηθούν ως τέτοιες. Δεν μπορεί να έχουμε επίσης τροπολογίες με πολλές διατάξεις σε ένα άρθρο, ή βροχή τροπολογιών σε άλλα νομοσχέδια…», είπε.

«Στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπάρχει και τροποποίηση του κειμένου της- κάτι που είναι επικίνδυνο», επισήμανε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ).

Στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας «δεν υπάρχει ούτε το έκτακτο, ούτε μπορούμε να δεχθούμε να περνά ένα ολόκληρο νομοσχέδιο απ’ την πίσω πόρτα – κάτι που δημιουργεί και υποψίες», επισήμανε ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ).

«Δεν μπορεί η αντιπολίτευση να θεωρεί πραξικοπήματα όλες συλλήβδην τις Πράξεις, αλλά κι η κυβέρνηση δεν διακρίνεται για τη νομοθετική της επιμέλεια», σχολίασε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ). «Αυτό που ζήσαμε χθες, πηγάζει από την έλλειψη μέτρου και από μία τεχνητή πόλωση», υποστήριξε.

«Είναι η πρώτη περίοδος που θυμάμαι να υπάρχει τόση απαξία από πλευράς υπουργών, σε σχέση με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο», επισήμανε, για λογαριασμό των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Δεν έρχονται οι υπουργοί να απαντήσουν στις επίκαιρες ερωτήσεις, ούτε στέλνουν τους υφυπουργούς τους. Στις γραπτές ερωτήσεις, οι απαντήσεις είναι τρεις γραμμές κονσέρβα», συμπλήρωσε.

«Έχουμε τόσο εκτεταμένη νομοθεσία, που για να παρέμβουν τα υπουργεία σ’ αυτήν, χρειάζεται να περνά το κάθε τι από το Κοινοβούλιο», παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ). Η υπερσυσσώρευση έργου επιδεινώνεται από τις αργές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Ασφαλώς υπάρχει η διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και εκεί η αντιπολίτευση πάλι αντιδρά», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ