NAVTEX στον Φαληρικό όρμο για την έλευση του αεροπλανοφόρου USS G.W. BUSH

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του enikos.gr για την άφιξη στον Πειραιά του πυρηνοκίνητου αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

Νέες πληροφορίες για την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS GEORGE W. BUSH στον Πειραιά

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με NAVTEX που εκδόθηκε για λογαριασμό του Λιμενικού Σώματος αργά το βράδυ της Πέμπτης, από σήμερα στις 8.00 το πρωί έως και την Τρίτη στις 2.00 το μεσημέρι απαγορεύεται η «κυκλοφορία και αγκυροβολία σκαφών, πλοίων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα σε απόσταση χιλίων μέτρων από το στίγμα φ: 37ο 55′ 09,3’’Β, λ: 023ο 39’ 47’’Α, και συγκεκριμένα περιμετρικά του πλοίου το οποίο θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο στίγμα αυτό».

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αναβάλλεται η επίσκεψη του αεροπλανοφόρου USS George W. Bush στον Πειραιά – Έρχεται δεύτερο στην Σούδα

Όπως έγινε γνωστό, στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου που θα βρίσκεται αρόδο το αμερικανικό Αεροπλανοφόρο USS GEORGE W. BUSH, θα μπορούν να πλέουν μόνο τα πλοία – σκάφη που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό του.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο που επιχειρεί στην Μεσόγειο έρχεται να δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, στέλνοντας ισχυρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ενόψει μάλιστα και της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου.

Ελλάδα – ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειο των σχέσεών τους, με τους δεσμούς των δύο χωρών να εμβαθύνουν όσο πάει και περισσότερο, ειδικά μετά την υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Το αεροπλανοφόρο USS George W. Bush βρίσκεται στην Μεσόγειο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Θα είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο θα δέσει σε λιμάνι της Ελλάδας, σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Η προηγούμενη ήταν στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου στο λιμάνι της Σούδας, όπου το enikos.gr είχε βρεθεί. Το αμερικανικό «θαλάσσιο θηρίο» θα συνοδεύει και ελληνική φρεγάτα.

Με μήκος 332 μέτρα, εκτόπισμα άνω των 100.000 τόνων, μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα έως 34 κόμβους, με δυνατότητα να κινείται με αδιάκοπη λειτουργία επί 20 χρόνια συνεχόμενα, χωρίς ανεφοδιασμό, χάρις στους 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει.

Αεροπλανοφόρου Μπους

Στο ντεκ και τα υπόγεια φιλοξενεί 85 μαχητικά F/A-18C Ηοrnet, F/A-18E/F Super Hornet, ηλεκτρονικού Πολέμου EA-18G Growler, ιπτάμενα ραντάρ Ε-2C Hawkeye και ελικόπτεραΗΗ-60H.

Ναυπηγήθηκε το 2003, καθελκύστηκε το 2007 και το 2009 παραδόθηκε στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Έλαβε το όνομα του 41ου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, ο οποίος ήταν πιλότος μαχητικού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το αεροπλανοφόρο αποτελεί τμήμα του 6ου Στόλου, με Διοικητή του Carrier Strike Group ΤΕΝ τον υποναύαρχο Dennis Velez με καταγωγή το Adjuntas του Πουέρτο Ρίκο.

Έχει διακριθεί με το Μετάλλιο Ανώτερης Υπηρεσίας Άμυνας, το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Αξίας, το Μετάλλιο Ανώτερης Υπηρεσίας, το Μετάλλιο Έπαινο Ναυτικού και Σώματος Πεζοναυτών και Μετάλλιο Επιτεύγματος Ναυτικού και Σώματος Πεζοναυτών.

Κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου είναι ο πλοίαρχος Pollard με καταγωγή από το Corpus Christi του Τέξας.

Είναι ναυτικός πιλότος μαχητικών με περισσότερες από 3.000 ώρες σε F/A-18C/E μετρώντας 1.034 προσνηώσεις σε αεροπλανοφόρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ