Κόντρα στη Βουλή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με την θετική ψήφο της ΝΔ. Στην Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.

Οι τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο, έχουν κατατεθεί μέχρι τρείς υπουργικές τροπολογίες. Η πρώτη με ρυθμίσεις για την Προεδρία της Κυβέρνησης και οι άλλες με ρυθμίσεις που αφορούν την λειτουργία του Πανελλήνιου Ιατρικού Σύλλογο και τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους. «Με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο βάζουμε τέλος στην τρομακτική υποεκπροσώπηση μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή, υποστηρίζοντας την σχετική διάταξη της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Οι δύο άλλες τροπολογίες αφορούν διατάξεις για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Έχει κατατεθεί επίσης μία τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής «για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης πριν από την υποβολή της συμφωνίας στο αρμόδιο δικαστήριο προς επικύρωση». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή είχε αναφέρει ότι δέχεται «απολύτως πολιτικά ως δέσμευση, όχι γραπτά στο κείμενο του νομοσχεδίου, πως όταν θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης και πριν από την κατάθεσή του στο δικαστήριο να συγκαλέσουμε μια Επιτροπή και να παρουσιάσουμε το σχετικό σχέδιο για να έχει μια γνώμη η Βουλή. Τονίζω, όμως η Βουλή μπορεί να έχει μόνο γνώση και όχι λήψη απόφασης επί του σχεδίου καθώς εάν υπάρξει κάτι τέτοιο τότε φεύγουμε από την διαδικασία του πτωχευτικού νόμου και συζητάμε για κάτι άλλο. Πάντως, εγώ δεν έχω κανένα λόγο να μην ενημερωθεί η Βουλή πλήρως για το ποια θα είναι η τελική πρόταση που θα κατατεθεί στο δικαστήριο».

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 δήλωσε ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος στον σοσιαλισμό για τους ολιγάρχες, ένας εκ των οποίων έχει την τιμητική του» σήμερα. Η κυβέρνηση θα απαλλάξει τον επενδυτή από τα χρέη των ναυπηγείων, ενώ το Δημόσιο θα πάρει πίσω τα χρωστούμενα, εφόσον του δώσει δουλειές του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Η τροπολογία Γεραπετρίτη

Η τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση με τον κ. Γεραπετρίτη, επιτρέπει τη μεταφορά της υπηρεσιακής μονάδας διοικητικής υποστήριξης της Προεδρίας της Κυβέρνησης σε υφυπουργό ή υπουργό Επικρατείας. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, σε παρέμβασή της δήλωσε πως «η τροπολογία αυτή δείχνει τον πανικό τής κυβέρνησης, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την απόπειρα παγίδευσής του από το σύστημα Pretador». Η βουλευτής, ανέφερε πως «με την τροπολογία αυτή, ο υπουργός σήμερα σβήνει τον ίδιο τον νόμο 4622/2019, όπου δεν επέτρεπε “στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού να υπαχθεί σε οποιοδήποτε άλλο πλην τον ίδιο τον Πρωθυπουργό”» και αναρωτήθηκε «μήπως το κάνετε αυτό ώστε να μπορεί διοικητικά όλη η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού να υπαχθεί στον κ. Μπράτακο ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Δημητριάδη και έχει κωλύματα για να διοριστεί στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού;».
Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως «έχω την αίσθηση ότι πήρατε τον λόγο μόνο γιατί κάτι έπρεπε να πείτε» επισημαίνοντας ότι με το άρθρο 3 του Ν. 4622/2019, του υφιστάμενου νόμου, επιτρέπεται να μεταφέρονται αρμοδιότητες του ιδιαίτερου γραφείου και της επιστημονικής υποστήριξης του πρωθυπουργού και το μόνο που προστίθενται είναι η δυνατότητα να μεταφέρεται και η μονάδα διοικητικής υποστήριξης σε μια ανώτερη βαθμίδα.

Ο υπουργός Άμυνας

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι χαρίζονται στον επενδυτή τα χρέη των Ναυπηγείων στο Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε:
Δεν έχει διαγραφεί ούτε ένα ευρώ από το χρέος των Ναυπηγείων στο Πολεμικό Ναυτικό. Ούτε ένα ευρώ. Δεν υπάρχει «κούρεμα» εδώ και ούτε βέβαια υπάρχουν αξιωματικοί οι οποίοι διστάζουν να εγκρίνουν το σχέδιο εξυγίανσης που σήμερα φέρνουμε γιατί φοβούνται ότι αύριο θα πάνε στο δικαστήριο για απιστία, γιατί απλά δεν έκαναν καμία διαγραφή χρεών ή κούρεμα. Αυτό που υπάρχει, είπε ο υπουργός, είναι μια ρύθμιση και μάλιστα «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας διατηρεί το δικαίωμα αναδιαπραγμάτευσης της ρύθμισης αυτής των χρεών εάν και εφόσον ανατεθεί έργο προς όφελος του Πολεμικού Ναυτικού στο Ναυπηγείο».

Κόντρα στη Βουλή

«Το επίσημο σωματείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και όλοι οι 600 εργαζόμενοι τους, σε λίγη ώρα θα είναι έξω από τη Βουλή και μπορείτε να πάτε να τους δείτε και να σας πουν εάν συμφωνούν με το σχέδιο εξυγίανσης» κάλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ανέφεραν ότι η συμφωνία δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Ο υπουργός, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια, είπε πως «σε λίγα λεπτά, από ότι ενημερώθηκα θα είναι έξω από τη Βουλή οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Ελευσίνας. Όχι, οι άλλοι που χθες το απόγευμα διαδήλωσαν αλλά δεν ήταν εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Ελευσίνας, αλλά ήταν το ΠΑΜΕ και οι άλλοι οι δικοί σας […] που κάνουν γενικά επανάσταση […]. Το επίσημο σωματείο των εργαζομένων, με όλους τους εργαζόμενους και όπως με ενημέρωσαν δεν λείπει ούτε ένας, είναι και οι 600, θα είναι απ’ έξω και μπορείτε να πάτε να τους δείτε» και πρόσθεσε «άρα αντί να διαφωνούμε με το τί θέλουν οι εργαζόμενοι, δεν κάνετε μια βόλτα έξω για να τους μιλήσετε;».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, απάντησε πως ο υπουργός δεν είναι πλήρως ενημερωμένος, λέγοντας ότι «η ΝΔ μπορεί να το πάλεψε, να πήγε και να υποσχέθηκε, να έδωσε ελπίδες στους εργαζόμενους, όμως είναι άδεια τα πούλμαν που έρχονται έξω από τη Βουλή» και πρόσθεσε, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως από τι ψηφίζουν (εν. στην γενική συνέλευση), στο ναυπηγείο Ελευσίνας έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Μέχρι και σε συσσίτια κατέφυγαν για να θρέψουν τις οικογένειές τους και έχετε ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις, για αυτή την κατάσταση», όπως «θα πρέπει να ξέρετε, ότι ήδη έχουν μαζευτεί τουλάχιστον 200 υπογραφές από το ναυπηγείο που ζητάνε με κάθε τρόπο να εγγυηθείτε την επαναπρόσληψή τους με τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες συμβάσεις εργασίας που έχουν τώρα» και «αφήστε τα γενικά και αόριστα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ