Μνημόνια έως το 2018 βλέπει ο Λιαργκόβας

Στην εκτίμηση ότι «μέχρι το 2018 πιθανότατα να είμαστε στα Μνημόνια» προέβη ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, κατά την κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια

«Μέχρι το 2018 πιθανότατα να είμαστε στα Μνημόνια.  Εκτός και αν υπάρξει τώρα μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, που θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα, ώστε να μπορέσουμε να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές με χαμηλά επιτόκια, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας που θα φθάσουν μέχρι το 2017 στα 30 με 40 δις ευρώ. Τώρα δεν βγαίνουμε στις διεθνείς αγορές, γιατί τα επιτόκια είναι απαγορευτικά», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, αν μπορεί η χώρα να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και να βγει από τα Μνημόνια.

«Μακάρι να μπορούσε η χώρα να το κάνει αύριο το πρωί, να βγει από τα Μνημόνια. Δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στις διεθνείς αγορές γιατί τα επιτόκια είναι εντελώς απαγορευτικά. Δεν βγαίνουμε να δανειστούμε γιατί τα spreads είναι πολύ υψηλά, είναι απαγορευτικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαργκόβας, και πρόσθεσε:

«Μέχρι το 2017 θα χρειαστούμε 30 με 40 δις ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες. Αν δεν έχουμε λοιπόν ενδογενείς πόρους, αναγκαστικά θα πρέπει να τα παίρνουμε αυτά τα λεφτά απέξω. Εξ ανάγκης εξαρτόμαστε από τους διεθνείς δανειστές. Μέχρι το 2017-2018, η χώρα θα βρίσκεται σε Μνημόνια εκτός και αν υπάρξει άλλο δεδομένο».

« Ίσως μια άλλη έντιμη συμφωνία με τους εταίρους, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε σταδιακά, γιατί αυτά δεν γίνονται βραχυπρόθεσμα, να βγούμε στις αγορές. Γιατί οι αγορές είναι άγρυπνο μάτι και παρακολουθούν», κατέληξε ο κ. Λιαργκόβας.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι είπε ο Κασιμάτης για την προσφυγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο

Ένταση στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια- ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ