Μητσοτάκης: Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας – Είναι ο βασικός εκφραστής του πολακισμού

«Ο βασικός εκφραστής του πολακισμού υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ο κ. Τσίπρας», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο «ygeiamou», ερωτηθείς για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Παύλο Πολάκη.

Απαντώντας σε ερώτημα εάν χαίρεται με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την δήλωση που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «δεν με απασχολεί ιδιαίτερα» και πρόσθεσε «για την αναμπουμπούλα συμφωνώ, για τον λύκο όχι».

Όπως είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, «το ζήτημα δεν είναι ο κ. Πολάκης. Το ζήτημα είναι ο πολακισμός ως αντίληψη άσκησης της ίδιας της πολιτικής. Και ο βασικός εκφραστής του πολακισμού υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ο κ. Τσίπρας. Γιατί όταν και σήμερα ο κ. Τσίπρας, με αφορμή την αμετάκλητη καταδίκη του στενότερου συνεργάτη του, του κυρίου Παππά, λέει ότι πρέπει να δικαστεί ο κ. Παππάς από τον φυσικό του δικαστή, δηλαδή από τον λαό, τι ακριβώς έρχεται και μας λέει; Ότι ο λαός είναι πάνω από τους θεσμούς. Τα ίδια λέει και ο κύριος Πολάκης, απλά τα λέει λίγο πιο ακραία, πιο μπρουτάλ. Αλλά δεν λένε διαφορετικά πράγματα, τα ίδια ακριβώς λένε. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με την διαγραφή, την αποπομπή του κ. Πολάκη -δεν ξέρω τι θα κάνουν- το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύτηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια όσο είναι στην αντιπολίτευση».

Επανήλθε, δε, στο θέμα του Νίκου Παππά, λέγοντας πως υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του κ. Τσίπρα και καταδικάστηκε αμετάκλητα με ψήφους 13-0 από το ανώτατο δικαστήριο και από δικαστές που επιλέχθηκαν με κλήρωση. «Καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος, το πιο ατιμωτικό παράπτωμα, γιατί πήγε να στήσει μαζί με τον κ. Τσίπρα διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Και παραμένει στο ψηφοδέλτιο γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να κριθεί από τον φυσικό του δικαστή, που δεν είναι το ανώτατο δικαστήριο όπως ορίζει το σύνταγμα αλλά ο λαός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ημερομηνία των εκλογών και το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής

Ερωτηθείς για την ημερομηνία των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «το πότε θα πάμε σε εκλογές θα το ανακοινώσω στην ώρα τουμε απόλυτο σεβασμό στις προβλέψεις του συντάγματος. Πρακτικά η κυβέρνηση εξαντλεί την 4ετία, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη».

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον κίνδυνο της απλής λογικής. Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μία κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη και πιστεύω ότι έχουμε βάσιμες πιθανότητες να είμαστε αυτοδύναμοι στη δεύτερη κάλπη», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Επανερχόμενος μετά από σχετική ερώτηση στο θέμα των εκλογών είπε ότι η πρώτη κάλπη είναι κρίσιμη και πως η ΝΔ έχει πρόταση διακυβέρνησης. «Από την άλλη πλευρά δεν έχω καταλάβει αυτή η συγκεχυμένη προοδευτική διακυβέρνηση πως θα λειτουργήσει. Εμείς προσερχόμαστε με μια ξεκάθαρη στρατηγική, με απόλυτο σεβασμό στη βούληση του λαού, θέτοντας τα διλήμματα, με σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας και την Ελλάδα του 2030, με διάθεση να πολιτευτούμε θετικά. Δεν έχω πρόθεση να μπω σε μία ατέρμονη συζήτηση ανακύκλωσης της τοξικότητας. Οι πολίτες είναι έμπειροι, έχουν κρίση, συγκρίνουν και με σεβασμό θα υποκλιθούμε όλοι στη λαϊκή ετυμηγορία», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής είπε ότι πέρα από το θέμα του κατώτατου μισθού θα ασχοληθεί και με άλλα που αφορούν στην κυβερνητική λειτουργία.

Για την πανδημία και την Υγεία

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό» σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η κρίση οδήγησε σε επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων. «Με έφερε και εμένα πιο κοντά στο ΕΣΥ και να διαμορφώσω μια πιο ολιστική προσέγγιση για το τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες από την επόμενη τετραετία. Είμαστε σε καλύτερο σημείο σήμερα από αυτό που ήμασταν το 2019», υπογράμμισε.

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και στη θέση του ότι είχαμε τους περισσότερους νεκρούς δήλωσε πως είναι ψέμα. «Πρόκειται περί ασύστολου ψέματος. Επιμένει να αγνοεί τα βασικά δεδομένα. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα κρίνει τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα υγείας ανταποκρίνονται. Ή είναι τελείως άσχετος ή είναι κατά σύστημα ψεύτης. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και θα περίμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα», είπε ο κ Μητσοτάκης. «Το να ακυρώνεται προσπάθεια με εθνικό χαρακτήρα δεν εξυπηρετεί και τους δικούς του σκοπούς εκτός αν θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα ράντζα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ράντζα είχαμε και στο παρελθόν» και «πως το θέμα μας απασχόλησε το τελευταίο τετράμηνο». Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως σήμερα έχουμε σχεδόν μηδενίσει τα ράντζα και η εικόνα των τελευταίων εφημεριών είναι πολύ καλύτερη. «Πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να παραμείνει σε εφαρμογή, ώστε τα ράντζα να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον προσωπικό γιατρό, είπε ότι αποτέλεσε διαχρονικό στοίχημα. «Η προσπάθεια αυτή τη φορά έχει πολύ περισσότερη επιτυχία απ’ ότι στο παρελθόν. Ο θεσμός αυτός ριζώνει. Χρειαζόμαστε και άλλους γιατρούς, ειδικά σε ορισμένες περιοχές. Ο προσωπικός γιατρός ως θεματοφύλακας της υγείας των πολιτών είναι ένας θεσμός ο οποίος για πρώτη φορά έχει ουσιαστική πιθανότητα να ριζώσει στη χώρα μας. Προσθέστε και τα βήματα στον ψηφιακό φάκελο του ασθενή. Είναι μια μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση η οποία θα έχει θετικές επιπτώσεις και στο ρόλο του προσωπικού γιατρού», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς εάν θα επανασχεδιάσει συνολικά το ΕΣΥ με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας, ο Πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. «Πιστεύω σε μια τετραετία μπορούμε να έχουμε ένα διαφορετικό, νέο ΕΣΥ, σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ενώ μίλησε και για τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων όπως το πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να κάνουν δωρεάν εξέταση μαστογραφίας οι γυναίκες.

Μίλησε και για την υποβοηθούμενη γονιμότητα, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. «Πρέπει να εξετάσουμε αυτό το ζήτημα. Δεν μπορώ να πω τι δυνατότητες μπορούμε να έχουμε στην πρόσθετη χρηματοδότηση. Τα 2000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στη χώρα αυτή η κυβέρνηση το εφάρμοσε», είπε, απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει και χρηματοδότηση της υποβοηθούμενης γονιμότητας.

Για τις υποδομές των νοσοκομείων ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. «Έχουμε ήδη εξασφαλισμένους πόρους για τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών. Υπάρχουν και άλλοι πόροι για υποδομές νοσοκομείων όπου μπορούμε να βελτιώσουμε υφιστάμενα κτίρια», συνέχισε. «Ειδικά στον τομέα της υγείας μπορούμε να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερες ιδιωτικές δωρεές. Έγινε σε ένα βαθμό την περίοδο της πανδημίας. Μπορούμε περισσότερο και καλύτερα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όσο βελτιώνονται συνολικά τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο που θα κατευθύνουμε τους πόρους για δημόσιες πολιτικές. Μπορεί να είναι παρεμβάσεις στο clowback. Έχουμε ένα προγραμματισμό για το πώς θα μειωθεί αυτή η επιβάρυνση. Έχουμε και άλλες ανάγκες, να αυξήσουμε τις απολαβές των γιατρών μας», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι έχουμε συγκεκριμένες ελλείψεις στο προσωπικό και πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις βασικές υποδομές για τα οποία υπάρχουν πόροι.

Μιλώντας για το θέμα της πρόληψης, τόνισε πως δεν καπνίζουμε, πίνουμε λελογισμένα, γυμναζόμαστε, προσέχουμε την ποιότητα του φαγητού μας και το βάρος μας. «Στις πολιτικές δημόσιας υγείας και πρόληψης θα αποδώσουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία. Δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Έχουμε τα χρήματα», ανέφερε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ