Μητσοτάκης: Η Όμικρον δείχνει να είναι σαν ένα καλοκαιρινό μπουρίνι – Τι είπε για την υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο “Ενώπιος Ενωπίω” και στον Νίκο Χατζηνικολάου, άνοιξε τα χαρτιά του για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για τα πρόστιμα που θα αρχίσουν από την Δευτέρα να βεβαιώνονται στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

“Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Όμικρον” είπε αρχικά. Και συνέχισε: “Είδαμε μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων στο τέλος του προηγούμενου μήνα, αλλά βλέπουμε ήδη μία αποκλιμάκωση και όλα τα στοιχεία από χώρες που προηγήθηκαν στο πέμπτο κύμα, δείχνουν ότι είναι σαν ένα καλοκαιρινό μπουρίνι, δηλαδή μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα, αλλά φεύγει και γρήγορα. Δεν είναι απλή γρίπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και από την Όμικρον.

“Πιστεύω ότι τα μέτρα τα πήραμε την κατάλληλη χρονική συγκυρία γι’ αυτό και βλέπουμε αυτή την εκτόνωση των κρουσμάτων» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει στις αρχές του 2021 ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι, ανέφερε: «Την κουβέντα για το τελευταίο μίλι την είπα τον Φεβρουάριο του 2021 όταν είχαν έρθει τα εμβόλια, η αλήθεια όμως ότι ο ιός μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις, αυτό ειπώθηκε πριν από την εμφάνιση της Δέλτα».

«Θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς και αυτό έχει να κάνει δυστυχώς ότι τους κρίσιμους μήνες υπολοιπόμασταν στα ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι έχουν 20 φορές μικρότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν ή να καταλήξουν».

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι “μπορώ να καταλάβω την δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ την αντιπολιτευτική υστερία. Στο ζήτημα του ΕΣΥ έχουμε υπερδιπλασιάσει τις ΜΕΘ. Προσλάβαμε όποιον ήταν διαθέσιμος. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν”. “Το ΕΣΥ δεν κατέρρευσε και δεν θα καταρρεύσει, είμαι βέβαιος” τόνισε.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα ανέφερε ότι “το κάναμε και με το καλό και με το ζόρι”.

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε πρόθεση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

“Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει. Την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα. Το πρόστιμο δεν είναι υποχρεωτικό, έχουν την επιλογή να κάνουν το σωστό. Αυτό που έκαναν 9 στους 10 πολίτες. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις. Μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία, αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατεύτηκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα

Αναφορικά με το εάν χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα γίνει ενδημία. Να γίνει δηλαδή κάτι σαν την γρίπη και θα μάθουμε να ζούμε με αυτήν. Είναι πολύ πιθανόν όπως εμβολιαζόμαστε για την γρίπη έτσι θα εμβολιαζόμαστε ετήσια και για τον COVID».

“Πιστεύω ότι κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα. Μου φαίνεται αδιανόητο ότι κάποια θα ξαναπάει στο νοσοκομείο χωρίς να φοράει μάσκα. Πιστεύω ότι τον επόμενο χειμώνα στα ΜΜΜ πολλοί συμπολίτες μας θα επιλέξουν να φοράνε μάσκα. Η μάσκα μπήκε στη ζωή μας. Αυτή θα είναι μία από της θετικές παρακαταθήκες ως προς τη δημόσια υγεία για τον μέλλον” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ