Μητσοτάκης: Η εξομολόγηση για την μητέρα του και η αναφορά σε Μπακασέτα – «Του βγάζω το καπέλο»

Σοκαρισμένος και οργισμένος δήλωσε ότι είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίθεση που δέχθηκαν δύο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Θεσσαλονίκη.

Μητσοτάκης: Η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο – Η συζήτηση με τον Γιώργο Καπουτζίδη

Σε συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γιώργο Καπουτζίδη, στο πλαίσιο του 3ου ετήσιου συνεδρίου Upfront Initiative που συνδιοργανώνουν η LiFO και η Tsomokos Communications, τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να αντιμετωπιστούν ανάλογα φαινόμενα.

«Είναι σαφές ότι σήμερα στην κοινωνία υπάρχει μια μεγάλη ένταση. Υπάρχει πολλή οργή, υπάρχει θυμός, υπάρχει βία -ειδικά σε νεότερες ηλικίες- η οποία πολλές φορές, δυστυχώς, εκδηλώνεται απέναντι σε αυτούς τους οποίους θεωρούμε διαφορετικούς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για συνάντηση με Μπάιντεν: Εάν δεχτούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε

Και πρόσθεσε: «Μακάρι να είχα μια εύκολη απάντηση στο πρόβλημα αυτό και σίγουρα η λύση δεν είναι μόνο η καταστολή, η τιμωρία των υπευθύνων με τον πιο αυστηρό αντιρατσιστικό νόμο. Όλα αυτά θα γίνουν. Αλλά πρέπει, νομίζω, να σκαλίσουμε λίγο πιο βαθιά και να καταλάβουμε τι είναι αυτό το οποίο προκαλεί αυτού του είδους τις αντιδράσεις».

«Όλοι μας αισθανθήκαμε ένα σοκ, μια οργή για τις εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη, που μας υποχρεώνουν να μην βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο, να μην πούμε “εντάξει ωραία, κάναμε κάποια σημαντικά πράγματα, πάμε να προχωρήσουμε παραπέρα”. Αλλά να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα αυτό έχει βαθιές ρίζες και θα χρειαστεί πολλή δουλειά όχι για να το ξεριζώσουμε, αλλά σε πρώτη φάση για να το κατανοήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός για την τρανσφοβική επίθεση στην Αριστοτέλους.

Μητσοτάκης: Πρέπει να σπάσουμε την προκατάληψη ότι η σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω

«Αισθανθήκαμε σοκ σε όσα είδαμε. Θέλει δουλειά για να το κατανοήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους. Και κατ’ εξοχήν τα ζητήματα των δικαιωμάτων, εξ ορισμού είναι ζητήματα τα οποία αφορούν κατά κανόνα τους λίγους. Και όταν οι φιλελεύθεροι στοχαστές του 18ου ή του 19ου αιώνα άρχισαν να επεξεργάζονται τις έννοιες της ευνομούμενης δημοκρατίας με πιο αναλυτικό τρόπο, πάντα επεσήμαναν έναν κίνδυνο: ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας. Δεν μπορεί μια ευνομούμενη δημοκρατία να ανεχθεί την τυραννία της πλειοψηφίας, γι’ αυτό και τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές. Και γι’ αυτό και πρέπει να νομοθετούμε, για να προστατεύσουμε και τον έναν ή την μια, εάν αυτό χρειάζεται να γίνει. Και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο, έχοντας εξαλείψει ουσιαστικά όλες τις διακρίσεις και όλες τις προκαταλήψεις. Είναι όμως ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Μητσοτάκης: Η εξομολόγηση για την μητέρα του και τα εύσημα στον Μπακασέτα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε θέματα ψυχικής υγείας και για το πώς αυτά αντιμετωπίζονται σήμερα από την κοινωνία. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι να τα συζητάς ανοιχτά και έφερε το παράδειγμα της μητέρας του, Μαρίκας Μητσοτάκη.

«Θέλω να αναφερθώ και σε κάτι προσωπικό. Η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Μίλησε ανοιχτά. Είχε αναφέρει ανοιχτά μέχρι και θέματα ψυχικής υγείας. Δεν είναι ταμπού. Πραγματικά, βγάζω το καπέλο μου στον αρχηγό της Εθνικής, τον Τάσο Μπακασέτα που βγαίνει ανοιχτά και μιλά για την κατάθλιψη. Έτσι βοηθά και άλλους να μιλήσουν για το πρόβλημα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμπερίληψη»

Στην ερώτηση του Γιώργου Καπουτζίδη «τι σημαίνει για εσάς συμπερίληψη;», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο. «Η επιλογή της συμπερίληψης δεν είναι μόνο ηθικά σωστή, αλλά και επιβεβλημένη με οικονομικά οφέλη. Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμπερίληψη», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας και για την Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπερίληψη σημαίνει κατά βάση περισσότερες γυναίκες. «Σε ομάδες εργασίας που μετέχουν άτομα με διαφορετικές απόψεις, τα αποτελέσματα είναι πιο δημιουργικά και τα αποτελέσματα πιο αποδοτικά», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε τις πολιτικές συμπερίληψης που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όπως ο προσωπικός βοηθός, το panic button, την πρόσφατη συμπερίληψη συνταξιούχων στην αγορά εργασίας αλλά και στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που είναι όλα προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ και συμπλήρωσε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη Στρατηγική για Άτομα με Αναπηρία 2024-2030.

Οι αστείες ερωτήσεις Καπουτζίδη στην κόρη του πρωθυπουργού

Ο Γιώργος Καπουτζίδης ξεκίνησε την συζήτηση με μία προσπάθεια να «σπάσει» τον πάγο και ρώτησε την κόρη του πρωθυπουργού που καθόταν στο κοινό: «Πιστεύεις θα συνεννοηθούμε; Στο σπίτι συνεννοείστε; Αν δεις ότι κάτι δεν πάει καλά βήξε ή κάτι τέτοιο».

Στο κλείσιμο της συζήτησης τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Γιώργος Καπουτζίδης προέτρεψαν όλους να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη για την συμπερίληψη και την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων, συμπεριλαμβάνοντας άτομα με διαφορετικότητα στον εργασιακό τους χώρο. «Ας κάνουμε όλοι το κάτι παραπάνω, ώστε να δημιουργήσουμε μία συλλογική δυναμική αλληλεγγύη, και ας μην επαναπαυόμαστε στις πολιτικές του κράτους. Η ένταξη της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο είναι πλούτος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Στην επόμενη δουλειά που θα κλείσω, θέλω να προσλάβω ένα τρανς άτομο» ανέφερε ο Γιώργος Καπουτζίδης και καταχειροκροτήθηκε από το συνέδριο. Όταν τελείωσε το χειροκρότημα είπε «δεν θέλω να με χειροκροτήσετε, θέλω να το σκεφτείτε την επόμενη φορά και να το κάνετε κι εσείς».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ