Μητσοτάκης: Είμαι πάντα ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον Ερντογάν—Δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Τουρκίας

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Με αφορμή τις “απαράδεκτες δηλώσεις όχι μόνο από τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και από το τουρκικό κατεστημένο”, είπε: «Καταλαβαίνω γιατί πριν από την εκλογική αναμέτρηση (σ.σ. στην Τουρκία) τα κόμματα υπερθεματίζουν ως προς τον εθνικισμό, αλλά δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και υπονομεύουν τη σχέση με την Ελλάδα. Δεν θα ακολουθήσουμε τον Τούρκο πρόεδρο, σε ένα μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει και στον χαρακτήρα μου».

Αντίθετα, σημείωσε, θα αναδεικνύουμε εντός και εκτός Ελλάδος την απόλυτη διαστρέβλωση από την Τουρκία που θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. «Ούτε ένας δεν πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι επιδιώκουμε πάντα να υπάρχουν δίαυλοι ανοιχτοί με την Τουρκία και δήλωσε ότι είναι πάντοτε ανοιχτός να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτός είναι εκείνος που δεν επιθυμεί συζήτηση μαζί μου. Τα έχω ξανακούσει και εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό και τη στάση της Τουρκίας στον Έβρο και στα σύνορα απάντησε: «Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Όταν λέμε ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε». Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα Σώματα που φυλάνε τα σύνορα και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πολιτική που ακολουθούμε».

Για τις ΜΚΟ που αναπαράγουν ρητορική της Τουρκίας για το θέμα, είπε τα εξής: «Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε με ποιες θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι ενδεχομένως προβληματικές. Η εργαλειοποίηση προσφύγων είναι συμπεριφορά που πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και έχουμε αποφορτίσει τις δομές».

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, αν οι απειλές μπορούν να οδηγήσουν και σε πολεμικές κινήσεις, είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη. Αν συνέβαινε, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση η οποία θα ήταν καταλυτική. Για το ευρύτερο ζήτημα, η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο να στηρίξουμε μία χώρα η οποία είναι αμυνόμενη. Είναι μία στάση η οποία θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται το απαραβίαστο συνόρων, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και εκείνες που νομίζουν ότι μπορούν να αλλάζουν τα σύνορα κατά το δοκούν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ