Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου

Σε κλίμα πόλωσης και αντεγκλήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Μπορεί ακόμα και να θέλει να πέσει μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πολιτική είναι αυτή που οφείλει να το συγκρατεί στον ρόλο του. Οι κυβερνήσεις είναι που ορίζουν τους κανόνες και αυτό βέβαια οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Δεν είναι καινούργιο αυτό. Έχουμε ζήσει σχέσεις νταβατζήδων. Είναι εικόνες μίας παλιάς Ελλάδος», είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη και του είπε: «Θα καταφέρετε να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κύριο Κασσελάκη. Αυτό είναι δικό σας κατόρθωμα δεν είναι δικό μου». Κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι ταυτίζεται με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότητα και οι θέσεις τους για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ήταν «σε απόλυτη ευθυγράμμιση».

«Ακούστε κύριε Ανδρουλάκη. Μην κοιτάτε συνεχώς το κινητό σας. Δεν έχετε να ξαναμιλήσετε. Δεν χρειάζεται να σας δώσει κανείς κατευθύνσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι γελασμένοι. Εάν κάποιος εκδότης, κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα. Όχι μέσω πληρεξουσίων. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για μία «ετερόκλητη συμμαχία» εναντίον της κυβέρνησης και εκτίμησε ότι θα «σπάσει στα εξ ων συνετέθη». «Κακά τα ψέματα σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας υπάρχει ένας πραγματικός συγγραφέας. Είναι αυτός που δεν την υπέγραψε. Υιοθετείτε όλες τις θεωρείες συνωμοσίας που λέει ο κ. Βελόπουλος. Απορώ γιατί δεν τον βάλατε να υπογράψει την πρόταση σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στέκομαι με σεβασμό απέναντι στην μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε»

Στην έναρξη της ομιλίας ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα μιλήσει για την αλήθεια «για το δυστύχημα που τόσο πλήγωσε την πατρίδα μας». «Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στην μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε. Άλλωστε μόνο αυτοί από όλους μας έχουν τελικά το δικαίωμα να κάνουν την θλίψη τους διαμαρτυρία έχοντας βιώσει την αδικία της απώλειας. Μπορούν ακόμα και να αδικούν την πολιτεία αναζητώντας ευθύνες και ενόχους ενδεχομένως κάποιες φορές και στα τυφλά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά την τραγωδία «δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι σε ένα αύριο με λιγότερες κραυγές και αλληλοκατηγορίες όπως αυτές που ακούσαμε σήμερα και που τελικά οδηγούν τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους. Να μην πιστεύουν κανέναν και τίποτα».

Το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό. Εκείνο το βράδυ διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος».

«Έκαναν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη»

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην αντιπολίτευση επειδή, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε μία στάση, που ουδείς διανοήθηκε σε παρόμοιες τραγωδίες, όπως στο Μάτι και την Μάνδρα. «Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη. Να μετατρέψουν την οδύνη σε πολιτικό εργαλείο για να χτυπήσουν αυτή την κυβέρνηση και εμένα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε εκείνο το σημείο κοίταξε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και είπε: «Θυμάμαι όταν στην επέτειο τον πρώτο χρόνο όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε και εμεί να είχαμε κάνει το ίδιο το 2019. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με την δικιά σας».

«Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους για το δυστύχημα»

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι απουσίασε από την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την εξέταση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής των Τεμπών για λόγους αρχής όπως κάνει πάντα όταν εξετάζονται πορίσματα. «Η αλήθεια είναι πάντως ότι δεν μιλήσαμε από τη πρώτη στιγμή όσο θα έπρεπε για την τραγωδία και τα αίτια της. Και πάνω σε αυτό το κενό πληροφόρησης φύτρωσαν τα πιο απίθανα σενάρια συνωμοσίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από αυτούς τους μύθους για αυτό το δυστύχημα. Όσο και να φωνάζετε δεν πρόκειται να με εκνευρίσετε», είπε προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές που εκείνη την ώρα διαμαρτύρονταν.

«Απευθύνομαι σήμερα σε μία κοινωνία που ναι είναι καχύποπτη και θυμωμένη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε για το βράδυ του δυστυχήματος και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε αυτό που είχε συμβεί. Μάλιστα είπε ότι επισκέφτηκε αμέσως τον τόπο του δυστυχήματος και είδε «ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει στην ζωή μου». «Αυτή ήταν η έννοια μου πώς θα πειράξω τους διαλόγους», ανέφερε με σκωπτικό τρόπο ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον μίλησε για τον προφυλακισμένο σταθμάρχη. «Ο άνθρωπος αυτός τραγική φιγούρα είναι προφυλακισμένος με απόφαση της Δικαιοσύνης διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας. Και ναι ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο και αυτό ακούγεται στις συνομιλίες Έστειλε το τρένο στην λάθος γραμμή. Υπάρχει ένας άνθρωπος εδώ μέσα που να πιστεύει ότι εάν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά την δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η Δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πιθανότητα έχει συμβεί;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τερατούργημα» την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει και υποκρύπτει στοιχεία του δυστυχήματος. «Λέτε ότι σπεύσαμε να μπαζώσουμε τον χώρο του δυστυχήματος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε αναρωτιέμαι τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες ξέρετε ότι εκείνη την στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν πώς θα σηκώσουν τα βαγόνια για να βρουν ποιοι ήταν από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι άξιο απορίας πώς τέτοια τερατουργήματα μπορούν να δημιουργούν την αίσθηση της αλήθειας. (…) Σας λέω ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Σας κοιτώ στα μάτια. Σας λέω την αλήθεια. Αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης σε Κωνσταντοπούλου: Εργαλειοποιείτε τον πόνο χωρίς ντροπή

Επιτέθηκε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για τα όσα υποστήριξε για τον νεκρό οδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας. «Φτάσατε στο σημείο κυρία Κωνσταντοπούλου να επικαλεστείτε τον οδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Επειδή ήταν εθελοντής μου ότι τάχα με είχε ενημερώσει για το φορτίο. Δεν ντρέπεστε στην μνήμη αυτών των ανθρώπων να λέτε αυτά τα πράγματα. Υπάρχει ένας πατέρας και μία μητέρα αυτού του ανθρώπου. Πώς τολμάτε να εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο του παιδιού, χωρίς ντροπή», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για την σύμβαση 717

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι πράγματι εάν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 θα ήταν πολύ δύσκολο να συμβεί το δυστύχημα στα Τέμπη αν και τοπικά λειτουργούσε το σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στην λάθος γραμμή.

Εξήγησε ότι η σύμβαση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο τότε αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έδωσε 6 παρατάσεις και «έσπασε» την σύμβαση σε δύο κομμάτια. Οι δύο επιλογές που είχε τότε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής ήταν είτε να καταργήσει την σύμβαση είτε να την ολοκληρώσει. «Η απόφαση του υπουργείου ήταν να ολοκληρωθεί η 717 όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αυτή είναι μία απόφαση που πάρθηκε σε πολιτικό επίπεδο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο 112 και πώς θα είχαν σωθεί ζωές στο Μάτι εάν είχε υλοποιηθεί. «Ζητήσαμε εμείς ευθύνες από τον κ. Παππά που ήταν τότε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δεν υλοποίησε το 112; Και γελάτε κιόλας. Γελάτε. Η Πατρών Πύργου, την κάνατε 8 κομματάκια για να βολέψει ο κ. Σπίρτζης τον κ. Καλογρίτσα. Σημαίνει ότι ο κ. Σπίρτζης έχει ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για όσους έχασαν την ζωή τους στον δρόμο επειδή δεν ολοκληρώθηκε;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θεμα της ευρωπαίας εισαγγελέως. «Η αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας περιορίζεται σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της Ε.Ε.», σημείωσε και ανέφερε: «Για όλα τα υπόλοιπα πήρε τις απαντήσεις της από τον ‘Αρειο Πάγο γιατί αφορούν το Σύνταγμα και την ελληνική Δικαιοσύνη. Έχει ξεπεράσει το όριο της αρμοδιότητάς της. Σας φάνηκε χρήσιμη γιατί υποψήφιος ευρωβουλευτής σας είπε να φέρουμε και την ευρωπαία εισαγγελέα για να ρίξουμε την κυβέρνηση».

«Υπουργοί, εννοείτε, ότι ευθύνονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και Προανακριτική Επιτροπή. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε προκαταρκτική αφηρημένα, χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη ο οποίος έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Αυτό είναι το κράτος δικαίου στη δική σας αντίληψη;», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί Προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε. Και μιας μιλάμε για το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής. Μαζί με πολύ λίγους άλλους πρωτίστως της ΝΔ είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει και να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής στον οποίο εμπίπτει ο υπουργός της δικής σας κυβέρνησης, ο κ. Σπίρτζης. Εμείς αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσείς», συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: «Κάθε μέρα εξακοντίζει και μία διαφορετική σαχλαμάρα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. «Ορκίζεται αύριο από ό,τι καταλαβαίνω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πάρει την απάντηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι απολύεται. «Α απολύεται. Ήταν κουραστική θητεία», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Ας μάθει λοιπόν ο Κασσελάκης ότι η Δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής και κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφιβητήσει το μεγαλύτερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, τις ελεύθερες εκλογές και την ομαλή μεταφορά της εξουσίας από τους ηττημένους στους νικητές. Δεν αμφισβητήθηκε ούτε το 2000 όταν η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή Καραμανλή έχασε για 70.000 ψήφους. Για να έρθει να το αμφισβητήσει ποιος; Ο κ. Κασσελάκης. Είναι απλά φαιδρός. Κάθε μέρα εξακοντίζει και μία διαφορετική σαχλαμάρα. Μάλλον θέλει να δημιουργήσει ανοσία στην ανοησία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ