Μηταράκης στον Realfm 97,8: Κάνουμε νόμιμες αποτροπές – Προετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο καλοκαίρι

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στον Realfm 97,8 ότι “είχαμε 15.000 αφίξεις το 2020, 72.000 το 2019, 1.000.000 το 2015. Αυτή τη στιγμή πράγματι υπάρχει μια πίεση στα σύνορα αλλά ακόμη οι ροές είναι από τις χαμηλότερες την τελευταία 7ετία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμαζόμαστε για αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω θωράκιση των συνόρων, π.χ. η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, η πρόσληψη επιπλέον συνοριοφυλάκων της αστυνομίας και ακτοφυλάκων του λιμενικού είναι μέτρα που θα ληφθούν”. 

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην Κάτια Μακρή πρόσθεσε ότι “η διεθνοποίηση του προβλήματος την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο υπουργών εσωτερικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, όλα αυτά είναι εργαλεία της χώρας μας για να αποτρέψουμε μια νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης”.

“Εμείς είμαστε διαρκώς στην θάλασσα και αποτρέπουμε όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο την παραβίαση των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρετε το θέμα των συνόρων είναι ένα θέμα που έχει δημιουργήσει πολλές ιδεολογικές συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει όμως παράγει και αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σε γενικές γραμμές συνάδουν με το δικαίωμα των κρατών μελών να φυλάνε και να αποτρέπουν παράνομες αφίξεις. Αυτό κάνει η Ελλάδα δεν επιτρέπει παράνομες αφίξεις ούτε στην ξηρά ούτε στη θάλασσα” υπογράμμισε ο υπουργός.

“Κάνουμε νόμιμες αποτροπές.  Και θέλω να σας πω ότι επειδή θέτει θέμα η Τουρκία και απάντησα στον κ. Τσαβούσογλου στα Ηνωμένα Έθνη πριν από δύο εβδομάδες ότι η πολιτική της Ελλάδας έχει οδηγήσει το 2021 στην χαμηλότερη απώλεια ανθρωπίνων ζωών στο ανατολικό Αιγαίο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι πολιτικές ανοιχτών συνόρων όπως το 2015 στο Αιγαίο ή όπως οι πολιτικές που υπάρχουν ακόμα τη Βόρεια Αφρική αυτές είναι που οδηγούν σε εκατόμβες νεκρών, ανεξέλεγκτη κατάσταση στη θάλασσα, πολλές βάρκες με ανθρώπους που έχουν μηδενική εμπειρία ναυσιπλοΐας, αντιλαμβάνεστε ότι πολλοί που μπαίνουν στις βάρκες από την Τουρκία για να περάσουν στα ελληνικά νησιά πιθανόν δεν έχουν δει ξανά θάλασσα στη ζωή τους” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον Έβρο απάντησε ότι “πιθανώς να υπάρξει νέα πίεση, για αυτό και η επέκταση του φράκτη είναι από τα εργαλεία τα οποία μέσα στο 2022 θα προχωρήσουν. Υπάρχει αυτή η ένταση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα ροών. Συνολικά έχουν καταγραφεί 2.239 αφίξεις στον Έβρο από την αρχή της χρονιάς”.

“Προετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο καλοκαίρι” σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ