Μηταράκης στον Realfm 97,8: Ακραίο το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους – Αδικεί την ΕΛ.ΑΣ.

Για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους μίλησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα.

«Είναι ένα τραγικό περιστατικό, έχει διαταχθεί ΕΔΕ. Είναι ένα ακραίο περιστατικό με μια κοπέλα που περίμενε, ζήτησε τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. και βρέθηκε δολοφονημένη στην πόρτα ενός Αστυνομικού Τμήματος. Το περιστατικό αυτό γίνεται αφορμή για να συζητηθούν τρία σημαντικά θέματα: Πρώτον, οι διαδικασίες που ακολουθούνται και η συνεργασία με το «100», δεύτερον, τα θέματα τεχνολογίας και τρίτον οι κανόνες εμπλοκής της ΕΛ.ΑΣ.» τόνισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε:

«Γενικότερα πρέπει να αποφασίσουμε πώς η Αστυνομία σε περίπτωση που υπάρξει άμεσος κίνδυνος τέλεσης αδικήματος αντιδρά και ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής. Στον έναν μήνα που ήμουν υπουργός έδωσα γραπτή διαταγή για την επανεξέταση των διαδικασιών  λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων. Αυτό που συνέβη είναι  ένα ακραίο περιστατικό και δεν αντικατοπτρίζει τη συνολική δράση και προσφορά της ΕΛ.ΑΣ. Την αδικεί κιόλας».

Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι «ένα τραγικό περιστατικό πρέπει να λειτουργήσει ως αφορμή επανασχεδιασμού. Στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας η Αστυνομία για πρώτη φορά έχει 18 εξειδικευμένα τμήματα και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό σε μια μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, των γυναικοκτονιών και της ανήλικης παραβατικότητας είναι φαινόμενα που δεν υπήρχαν σε αυτόν τον βαθμό τα προηγούμενα χρόνια».

Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι «ήταν άμεση η παρέμβαση Χρυσοχοΐδη στο συγκεκριμένο περιστατικό στους Άγιους Αναργύρους για την απομάκρυνση τόσων προσώπων που έκαναν πολλαπλές λάθος επιλογές από πολλά πρόσωπα».

Σε ερώτηση για το εάν έχει πολιτική ευθύνη ο κ. Χρυσοχοΐδης, απάντησε ότι «πολιτική ευθύνη έχουν όλοι οι υπουργοί για τα τεκταινόμενα των υπουργείων τους. Δεν έχει όμως, μια διακριτή ευθύνη για το εν λόγω περιστατικό και κυρίως για ένα περιστατικό στο οποίο έγιναν πολλαπλά λάθη από πολλά πρόσωπα. Υπάρχουν ζητήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό έχει ευθύνη ο κ. Χρυσοχοΐδης. Δεν μπορούμε να προσωποποιούμε τις ευθύνες για κάθε περιστατικό που συμβαίνει».

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι «το κρίσιμο είναι να υπάρχουν αστυνομικοί στον δρόμο. Να υπάρχουν περιπολικά και αστυνομικοί στον δρόμο για να επιχειρούν. Εδώ υπήρχε κακή εκτίμηση κινδύνου».

Σχετικά με το Τέμπη και το χειροκρότημα στον Κώστα Καραμανλή στη Βουλή, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «το χειροκρότημα αφορούσε στην αποστροφή του λόγου του ότι δεν καλύπτεται από ασυλία. Υπήρχε ένα πολύ περίεργο κλίμα στη Βουλή, μια έντονη προσωποποιημένη επίθεση και από κάποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης ακραία, μια μεγάλη ψυχολογική πίεση».

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ