Χρυσοχοΐδης: Προσλήψεις 1.200 νέων συνοριοφυλάκων – ΒΙΝΤΕΟ

Μήνυμα ενότητας αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος έστειλαν ο Νότης Μηταράκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε στελέχη της ΝΔ, στο πλαίσιο ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα, που έγινε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανακοίνωσε τις επτά στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών. Επίσης, όπως είπε, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου.

Επιπρόσθετα, τόνισε ο κ. Μηταράκης, άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προβλέπουν τη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Αντιμετωπίζουμε την κρίση με ενότητα, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Η κεντρική κυβέρνηση, οι περιφερειακές κυβερνήσεις, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό μας πρόβλημα», είπε ο υπουργός.

Μιλώντας για τις επτά στρατηγικές προτεραιότητες, εξήγησε ότι είναι: ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες, αύξηση των επιστροφών, λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, αποτελεσματικός έλεγχος των ΜΚΟ, διεθνοποίηση της κρίσης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η Ελλάδα μετά το 2015 έγινε «διαδρομή επιλογής των διακινητών», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του «γέμισε τις δομές σε όλη την Ελλάδα λόγω του πολύ αργού ρυθμού εξέτασης ασύλου», «άφησε τη διαδικασία ασύλου με 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις στον α’ και β’ βαθμό κρίσης», ενώ με την ερμηνεία «που δέχτηκε στην Κοινή Ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί είτε σε εγκλωβισμό στα νησιά είτε σε αδυναμία επιστροφών στην Τουρκία».

«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση. Μια κρίση που δεν θα δεχθούμε να σηκώσουν στην πλάτη τους τα νησιά. Μια κρίση που δουλεύουμε ουσιαστικά να την περιορίσουμε, να περιορίσουμε τις ροές, να επιστρέψουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μια κρίση που πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Καταθέτουμε μια πρόταση με στόχο άμεσα τα πράγματα να είναι ουσιαστικά καλύτερα από την σημερινή κατάσταση», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Χρυσοχοΐδης: Πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων σε Έβρο και νησιά

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, ενώ μίλησε και για την πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων.

“Παρά τις πολύ ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται για ροές από τη γείτονα χώρα προς την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι τα σύνορά μας στον Έβρο είναι ασφαλή και κάθε μέρα όλο και περισσότερο θα γίνονται ασφαλέστερα. Ήδη προγραμματίζονται και τέλος Μαΐου θα έχουν εγκατασταθούν στον Έβρο 400 νέοι συνοριοφύλακες”, είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα νησιά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως “έχει προκηρυχθεί ένας μεγάλος διαγωνισμός για την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων-αστυνομικών. Για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και κάποια άλλα μικρά νησιά έτσι ώστε να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος”.

Σχετικά με την ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά στην πρόσληψη των 1500 νέων αστυνομικών της ομάδας Δίας «οι οποίοι ήδη είναι στο δρόμο και είναι στις γειτονιές της Αθήνας και ταυτόχρονα αποδεσμεύτηκε αριθμός αστυνομικών από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία επίσης έχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, κάθε 15 λεπτά περίπου, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου ακόμα και της πιο ακραίας αραιοκατοικημένης περιοχής, βλέπουν αστυνομικούς της Δίας να περιπολούν στις γειτονιές τους».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, Πάτροκλος Γεωργιάδης, και ο ειδικός γραμματέας, Μάνος Λογοθέτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.