Μήνυση σε Μεϊμαράκη και Πετσάλνικο

Μήνυση σε Μεϊμαράκη και Πετσάλνικο

Μηνυτήρια Αναφορά, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατά του πρώην Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου και του νυν Προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη, κατέθεσε,  η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης, λόγω της απουσίας ενεργειών, εκ μέρους τους, τα τελευταία δύο χρόνια, σχετικά με την ενημέρωση των Βουλευτών, για την υπόθεση της κατασπατάλησης κονδυλίων ύψους 102 εκατομμυρίων ευρώ από τον λογαριασμό του Ειδικού Φορέα Δασών.

Οι ίδιοι από τις 2 Ιανουαρίου 2012, με αίτηση τους, προς τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο είχαν ζητήσει να μάθουν για ποιους λόγους δεν είχε προωθηθεί η συγκεκριμένη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη βουλή από τον Δεκέμβριο του 2010 για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.  

Η αίτησή τους στον πρώην πρόεδρο της βουλής είχε ως εξής:

Από τις  17-12-10, βρίσκεται στην Βουλή, μέσω της Δικαιοσύνης και κατόπιν καταγγελιών μας, με αριθ. πρωτ. Βουλής 4346, ο φάκελος της δικογραφίας του Ειδικού Φορέα Δασών, ύστερα από το υπ’ αριθ. πρωτ. 183510/16-11-10 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και το υπ’αριθ.πρωτ.4820/8-12-10 έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Επειδή, ήδη έχει περάσει ένας χρόνος, από την ημερομηνία αυτή και δεν έχουμε πληροφορηθεί κάποιες δικές σας ενέργειες, γύρω από αυτό το ζήτημα, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε για ποιους λόγους δεν έχει προωθηθεί η συγκεκριμένη δικογραφία, που αφορά την διερεύνηση τυχόν ευθυνών δύο πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των Ευάγγελου Μπασιάκου και Αλέξανδρου Κοντού.

Η δικογραφία σχηματίστηκε από μια σειρά επίμονων και επίπονων προσπαθειών μας, τεσσάρων περίπου ετών, που αποκάλυψε ένα τεράστιο έλλειμμα στον Ειδικό Φορέα Δασών, εκατό περίπου εκατομμυρίων ευρώ, που έπρεπε να έχουν διατεθεί για την δασοπροστασία, την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, για τους καθαρισμούς δασών, ζωνών πυρασφάλειας, δασικών δρόμων, για τις αναδασώσεις των καμένων που δεν γίνονται, για την εκπόνηση δασικών χαρτών, για τα εκτροφεία των αγρίων θηραμάτων και για άλλα πολλά.

 

Η απάντηση της βουλής

 

Η απάντηση ήρθε λίγες ημέρες μετά, στις 11 Ιανουαρίου 2012, από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης νομοθετικού έργου Αθανάσιο Θεοδωρόπουλο, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι  η Δικογραφία ανακοινώθηκε στην Βουλή, στις 17-12-2010. «οπότε και ετέθη υπόψη των βουλευτών. Έκτοτε βρίσκεται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου Βουλευτή», σημειώνεται. Επίσης, τονίζεται ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα η Ολομέλεια μπορεί να αποφασίσει για τη  συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προανακριτικής εξέτασης μόνο εάν υποβληθεί σχετική έγγραφη πρόταση  από τουλάχιστον 30 βουλευτές στο προεδρείο της βουλής».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπεβλήθη τέτοια έγγραφη πρόταση και επομένως δεν ελήφθη από την Ολομέλεια καμία σχετική απόφαση», καταλήγει η απάντηση της γενικής διεύθυνσης νομοθετικού έργου της βουλής.

 

 

 Η μήνυση

«Από τότε και μέχρι σήμερα ο φάκελος της δικογραφίας του Ειδικού Φορέα Δασών παραμένει στα συρτάρια της Βουλής, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα, όσον αφορά την διερεύνηση και την τελική διαλεύκανση της υπόθεσης, με άμεσο κίνδυνο, αυτά τα αδικήματα να παραγραφούν», καταγγέλλουν μεταξύ άλλων σήμερα οι μηνυτές. 

«Η μοναδική ενημέρωση τόσο των βουλευτών όσο και των κομμάτων πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα μας, προφορικά και γραπτά, χωρίς τη συνδρομή των Προέδρων της Βουλής, που έπρεπε να έχουν αναπτύξει πρωτοβουλία, για την αποκάλυψη του μείζονος αυτού περιβαλλοντικού και οικονομικού σκανδάλου», σημειώνει στη μήνυση που κατέθεσε την Τρίτη κατά του Φίλιππου Πετσάλνικού και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη  η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ