Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Το παρασκήνιο της παραίτησής του και το επόμενο βήμα

Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραδίδει την βουλευτική έδρα του και αποχωρεί από την πολιτική. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θα εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, με τις πληροφορίες να λένε πως θα αναλάβει διοικητική θέση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σημειώνεται ότι και ο ίδιος ο κ. Βαρβιτσιώτης στην ανάρτηση με την οποία γνωστοποίησε την αποχώρησή του, αναφέρει ότι είναι ναυτιλιακός δικηγόρος και άνθρωπος της θάλασσας. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προέρχεται από μία από τις παλαιότερες οικογένειες, στην πολιτική, καθώς ο Πέτρος Βαρβιτσιώτης είχε εκλεγεί βουλευτής στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα το 1844.

Ο πρώην υπουργός, γιος του επίσης πρώην υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2000. Διετέλεσε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, από το 2013 έως το 2015, υφυπουργός Εξωτερικών, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2009 και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Μάιο του 2023. Το περασμένο καλοκαίρι, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, επέστρεψε σε γνώριμα λημέρια, αναλαμβάνοντας ξανά τα ηνία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Δεν παρέμεινε όμως για πολύ στη θέση του καθώς στις 11 Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε, μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει για τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο Blue Horizon, οι οποίες είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά και την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου.

«Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία», είχε δηλώσει τότε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε ζητήσει συγγνώμη κάνοντας λόγο για «λανθασμένη διατύπωση».  «Να ζητήσω συγγνώμη αν άθελα μου, με λανθασμένη διατύπωση, ενδεχομένως κάποιοι εξέλαβαν την καταδίκη μου προς το περιστατικό και την ανάγκη διαλεύκανσης του ως εξίσωση του θύματος με τον θύτη», είχε αναφέρει στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.  Πολλοί θεώρησαν το περιστατικό λήξαν, ωστόσο, λίγες μέρες μετά, παραιτήθηκε.

«Τις τελευταίες μέρες γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά», είχε πει όταν παραιτήθηκε, τονίζοντας ότι η δήλωσή του εύκολα παρερμηνεύτηκε και προκάλεσε αγανάκτηση. «Δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», τόνιζε στην τότε ανάρτησή του, επαναλαμβάνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσε το θύμα με τους θύτες.

Πολλά ακούστηκαν γιατί τους λόγους της αποχώρησής του. Μπορεί η χθεσινή ανακοίνωση να έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους περισσότερους, όμως ορισμένοι δεν αιφνιδιάστηκαν. Είχαν διαπιστώσει ότι ήταν σαν να είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του από τον πολιτικό στίβο, μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Ναυτιλίας, γι’ αυτό και όλο αυτό το διάστημα, ως βουλευτής Δυτικού Τομέα, είχε αρχίσει σταδιακά να αποσύρεται, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ενεργός, ούτε καν στα social media.  Μάλιστα πληροφορίες της εφημερίδας Απογευματινής αναφέρουν ότι ο ίδιος είχε δεχθεί τουλάχιστον πριν από έναν μήνα την πρόταση από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου για συνεργασία με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Όπως φαίνεται, ο πρώην υπουργός είχε λάβει την οριστική απόφασή του, έπειτα από αρκετή σκέψη, εδώ και αρκετές εβδομάδες, και προφανώς ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να την ανακοινώσει.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η απόφασή του ήταν εν γνώση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, το πρωί της Πέμπτης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να του γνωστοποιήσει την απόφασή του, ενώ απέστειλε και σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Σε ανάρτηση που έκανε στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι παραδίδει την βουλευτική έδρα του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στην ζωή έρχεται η ώρα που ένας κύκλος κλείνει κι ένας νέος ανοίγει». «Ποτέ δεν κρύφτηκα στα δύσκολα και πάντα ανέλαβα τις ευθύνες μου κάποιες φορές με προσωπικό και πολιτικό κόστος. Έχοντας πάντα ήσυχη τη συνείδησή μου» τόνισε, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής πορείας του.

«Έχοντας θητεύσει δύο φορές στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με την εμπειρία του ναυτιλιακού δικηγόρου, αλλά και ως ένας άνθρωπος της θάλασσας, πιστεύω ακράδαντα ότι ο χώρος αυτός έχει απεριόριστες δυνατότητες για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Πάντα πίστευα άλλωστε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο την επιτυχία της στον χώρο της ναυτιλίας και η προσωπική μου συμβολή σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην πολιτική δράση», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Λίγη ώρα μετά, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε σχετική δήλωση, κάνοντας λόγο για προσωπική φιλία που τον συνδέει με το Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και σημειώνοντας  πως με την απόφασή του «την οποία άκουσα με λύπη, δείχνει ότι για κάποιους η πολιτική δεν είναι μονόδρομος, ούτε ισόβιο επάγγελμα». «Ο Μιλτιάδης, επέλεξε ο ίδιος τη στιγμή που θα κάνει το επόμενο βήμα στη ζωή του. Του εύχομαι κάθε επιτυχία και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία και τη φιλία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η απάντηση Βαρβιτσιώτη στα σενάρια

Απαντώντας στα σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι παραιτείται, επειδή δεν θα ψήφιζε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης το διέψευσε, σημειώνοντας πως είχε ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης. «Ήμουν από τους λίγους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης» ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς, εάν η αποχώρησή του οφείλεται σε δυσαρέσκεια μετά την έξοδό του από την κυβέρνηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι γεννήθηκε στην πολιτική και γνωρίζει ότι έχει και καλές και κακές στιγμές. Δεν είναι μία κακή στιγμή η σημερινή μου απόφαση, τόνισε και ευχαρίστησε τους πολίτες που, όπως είπε, «με έστειλαν 11 φορές στο Κοινοβούλιο για να τους εκπροσωπήσω», ενώ πρόσθεσε πως «αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που υπηρέτησα αυτή την μεγάλη παράταξη». «Ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί στην πολιτική, δεν παύει ποτέ να ασχολείται με αυτή. Όμως, η κοινοβουλευτική μου διαδρομή τελειώνει εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ