Μέση Ανατολή: Συναγερμός στην Ευρώπη για «μοναχικούς λύκους» – Τι φοβούνται ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική

Σε επιφυλακή είναι οι αρχές Ασφαλείας στην χώρα μας, μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ υπάρχει η ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις από φανατικούς ισλαμιστές.

Η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ. και το τμήμα της Interpol βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα γύρω από τους ισραηλινούς στόχους στη χώρα μας.

Όπως σημειώνουν αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας στο enikos.gr, «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ανάλυση των βίντεο που δημοσιεύει η ίδια η Χαμάς και δείχνει ενόπλους να δολοφονούν ανθρώπους. Στόχος τους είναι η ταυτοποίηση των προσώπων, καθώς οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ποιοι συνδέονται με την Χαμάς και τη δράση τους».

Στην ίδια διαδικασία, έχουν μπει και μυστικές υπηρεσίες τόσο ευρωπαϊκών χωρών, όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχουν οργανωμένοι θύλακες που να έχουν διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Όμως, όπως λένε οι ίδιοι αξιωματούχοι, «ο φόβος είναι ότι κάποιοι, αν προσπαθήσουν να έρθουν από αραβικές χώρες στην Ευρώπη, θα χρησιμοποιήσουν ως πύλη εισόδου την Ελλάδα και πρέπει να τους σταματήσουμε». Γι’ αυτό και η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα η ανησυχία είναι μήπως υπάρξει κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο όμως, όπως εκτιμούν, δεν θα είναι μεγάλης κλίμακας.

Οι μυστικές υπηρεσίες και οι αρχές ασφαλείας στην Ελλάδα, που βρίσκονται σε καθημερινή και διαρκή επικοινωνία, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θεωρούν, όπως λένε στο enikos.gr, ότι τα «δύσκολα θα ξεκινήσουν αφού ξεκαθαρίσει τι θα γίνει στο πεδίο μάχης μετά την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο μεγάλος φόβος που «αιωρείται» πάνω από την Ευρώπη είναι οι ομάδες κρούσης που μπορεί να δημιουργηθούν με σκοπό να σπείρουν μέσω χτυπημάτων τον τρόμο σε πρωτεύουσες της Δύσης, όπως είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια από ομάδες του ISIS.

Όπως έλεγαν αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας στο enikos.gr, είναι τεταμένη η προσοχή και για τους Παλαιστίνιους που ζουν με νόμιμα χαρτιά εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης. «Στην Ελλάδα ο μοναχικός λύκος είναι ο μοναδικός μας φόβος αυτή τη στιγμή, καθώς ακόμα δεν παρατηρούνται ροές από την εμπόλεμη ζώνη προς την Ευρώπη».

«Είναι μία δύσκολη κατάσταση και θα εξαρτηθούν όλα από το πόσο θα διαρκέσει, η διάρκεια δηλαδή της κρίσης και η ενδεχόμενη διάχυση της πέραν την Γάζας και εμπλοκής και άλλων παικτών», δήλωσε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης στον Real fm 97.8 και το κεντρικό μαγκαζίνο με τον Νίκο Στραβελάκη.

«Είμαστε σε εγρήγορση όπως είναι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απέναντι σε αυτή την ανάφλεξη που έχουμε». Όπως εξήγησε τόσο η Ελλάδα όσο και οι Αμερικανοί και οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προκειμένου να μην υπάρξει διάχυση της κρίσης και να περιοριστεί η χρονική διάρκεια του προβλήματος προκειμένου να μην υπάρξει τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα.

Για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Αίγυπτο και την Τουρκία και η Ελλάδα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις. Ωστόσο διευκρίνισε ότι υπάρχει σαφής μείωση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και τα ελληνικά νησιά.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ