F1: Ποιος είναι ο Oscar Piastri – Ο ταλαντούχος πιλότος για τον οποίο τσακώθηκαν η McLaren και η Αlpine

Πριν καλά, καλά πατήσει το πόδι του στην F1, δυο ομάδες πάλεψαν για να τον αποκτήσουν. McLaren και Αlpine έβγαλαν τα “όπλα”, για να τον κερδίσουν. Ο λόγος στον Όσκαρ Πιάστρι. Ο αυστραλός οδηγός είχε ήδη κάνει ηχηρή είσοδο, πριν καν οδηγήσει μονοθέσιο της F1.

Όμως, ποιος είναι ο νεαρός Αυστραλός, που όλοι πλέον μιλούν για αυτόν; Ποιος είναι ο ταλαντούχος οδηγός, για τον οποίο δυο ομάδες σφάχτηκαν στην ποδιά του; Ας συστηθούμε.

Το μήλο της Έριδος!

Ο Όσκαρ Πιάστρι γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας στις 6 Απριλίου του 2001. Έχει τρεις αδερφές και καταγωγή από τρεις χώρες, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία και Ιαπωνία. Ο Αυστραλός ήρθε στην F1, ως ρέκορντμαν. Σε όσα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών πήρε πρώτη φορά μέρος κέρδισε. Έχει μια απίστευτη ηρεμία στη συμπεριφορά του και με τον ίδιο τρόπο οδηγεί.

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός από την αντιπαράθεση του, με την Alpine. H γαλλική ομάδα πέρσι, δημοσίευσε δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοίνωσε, ότι ο Όσκαρ Πιάστρι θα είναι ένας από τους δυο οδηγούς της, στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Πιάστρι αμέσως απάντησε, δημοσιοποιώντας, πως ήδη ανήκει και θα είναι οδηγός της McLaren, με την οποία και είχε υπογράψει συμβόλαιο, μιας και από την Alpine είχε ελευθερωθεί μέρες πριν.

Με άλλα λόγια,, έγινε πανικός. Η είδηση για την απόκτηση του Πιάστρι ήταν βούτυρο στο ψωμί των ΜΜΕ, που ασχολήθηκαν μέρες με την γκάφα της γαλλικής ομάδας, η οποία είχε δημοσιεύσει ένα δελτίο Τύπου με την αναγγελία της απόκτησής του, χωρίς καν να ρωτήσει τον Πιάστρι και κυρίως, χωρίς να δει, αν ακόμα ήταν μέλος της ομάδας.

Ο Πιάστρι, όπως αναμενόταν πήγε στη ΜcLaren, ως πολλά υποσχόμενος πρωτάρης, δίπλα στον ταλαντούχο Λάντο Νόρις. Η McLaren σίγουρα είχε φέτος ένα εξαιρετικά ταλαντούχο δίδυμο, αλλά το μονοθέσιο της, δεν ήταν στις αρχές της χρονιάς ανταγωνιστικό. Πάλευαν να μπουν στη βαθμολογούμενη δεκάδα και ήταν μακριά από τις ομάδες, που πρωταγωνιστούσαν. Μέχρι που μπήκαμε στην, μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, περίοδο.

Η McLaren γύρισε από τις “καλοκαιρινές διακοπές” αγνώριστη. Ήταν γρήγορη και ανταγωνιστική και στις κατατακτήριες και στον αγώνα. Οι οδηγοί της πετούσαν. Πότε ο Λάντο και πότε ο Όσκαρ έδιναν μάχες για τις πρώτες θέσεις και άρχισαν τις επισκέψεις στο βάθρο των νικητών.

Mη τον είδατε!

Μέχρι, που φτάσαμε στο γκραν πρι του Κατάρ. Ο Πιάστρι ήταν άπιαστος. Είχε κατακτήσει την pole για το σπριντ ρέις του Σαββάτου και ξεκίνησε από την πρώτη σειρά, χωρίς να έχει κανέναν μπροστά του. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον πρωτάρη Αυστραλό. Θα κατάφερνε να στρίψει αναίμακτα; Θα μπορούσε να κρατήσει πίσω του οδηγούς, οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι οδηγάρες; Νόρις, Φερστάπεν, Ράσελ, Σάινθ, Λεκλερ, Χάμιλτον, όλοι τους έβλεπαν τις πλάτες του Πιάστρι.

Αν, αυτό δεν είναι βάρος για ένα πρωτάρη, τότε ποιο είναι; Ο Πιάστρι, όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά και όταν τον πέρασε ο Ράσελ, κι όπως είπε ο ίδιος : “έπαθα συγκοπή όταν με πέρασε”, διατήρησε την ψυχραιμία του και με απίστευτη υπομονή, όσο και ταχύτητα, κέρδισε πίσω την πρώτη θέση. Τερμάτισε πρώτος, έχοντας πίσω του, τον 3 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή και ταχύτατο Μαξ Φερστάπεν.

Ο μικρός, δικαίως ήταν το μήλο της έριδος για δυο εργοστασιακές ομάδες. Τώρα πλέον όλοι, ξέρουμε το γιατί. Ο Πιάστρι οδήγησε ονειρικά και πήρε τη νίκη στο σπριντ ρεις, μάλιστα ήταν μια πρωτιά, που ακόμα ο έμπειρος team mate του, Λάντο Νόρις, δεν έχει ακόμα καταφέρει. Στον αγώνα της Κυριακής ο Πιάστρι ξανά εντυπωσίασε. Τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον άπιαστο Φερστάπεν και ψηφίστηκε οδηγός του αγώνα από το κοινό.

Η McLaren έχει αναγνωρίσει το ταλέντο του, εδώ και καιρό και πρόλαβε να τον δέσει με συμβόλαιο και να τον εντάξει στην ομάδα της. Μάλιστα πριν καλά, καλά τελειώσει η χρονιά ο Πιάστρι ανανέωσε το συμβόλαιο του, με τη βρετανική ομάδα, μέχρι το 2026.

Πλέον όλοι ξέρουμε το γιατί. Διότι ο Όσκαρ Πιάστρι είναι οδηγός για Όσκαρ και με τις κατάλληλες συνθήκες θα γράψει ιστορία στην F1, κερδίζοντας αγώνες και γιατί όχι ακόμα και παγκόσμιους τίτλους.

Βασίλης Μυλωνάς

Πηγή: thecars.gr

Toyota GR Yaris: έτοιμο για τη μεγάλη επιστροφή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ