Μαξίμου: Φρένο στα σενάρια για εκλογές το Σεπτέμβριο

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Φρένο στα σενάρια άμεσης προσφυγής στις κάλπες αμέσως μετά την υπερψήφιση του νέου μνημονίου, τα οποία καλλιεργούνται κυρίως από κυβερνητικά στελέχη, επιχείρησε να βάλει το Μέγαρο Μαξίμου.

Μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε σε κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως στο εσωτερικό του κόμματος του, ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Όπως δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, «η εκλογολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, ούτε ωφέλιμη είναι, ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, αλλά και η επόμενη ημέρα, με πρώτο και βασικό στόχο την υλοποίηση της δέσμευσης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, σχετικά με το χρέος. Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν στερείται σημασίας ότι στην ίδια δήλωση η κ. Γεροβασίλη μιλά για την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να αποκατασταθεί το αίσθημα ηρεμίας και κανονικότητας στην κοινωνία. Σύμφωνα με τα στελέχη αυτά μάλιστα, η έντονη εκλογολογία των τελευταίων ημερών θα ήταν δυνατόν να προκαλέσει ένα νέο γύρο αναταραχής για το τραπεζικό σύστημα, που ακόμα δεν έχει αφήσει πίσω του τα χειρότερα.

Το μήνυμα κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπουργοί και κομματικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να προεξοφλούν ότι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο, ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε να μην προλάβει να οργανωθεί σε κόμμα η Αριστερή Πλατφόρμα. Την ίδια ανησυχία ωστόσο εκφράζουν με δηλώσεις τους και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που εκτιμούν ότι οι πρόωρες κάλπες αποβλέπουν στο να αποδυναμώσουν τις εκλογικές τους δυνατότητες.

Μάλιστα , ο κ. Στ. Λεουτσάκος δήλωσε ότι ενδεχομένως να στηθούν κάλπες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Στην ιστοσελίδα «Ίσκρα» που απηχεί τις απόψεις της Αριστερης Πλατφόρμας, εμφανίστηκε μάλιστα άρθρο της κ. Σόφης Παπαδόγιαννη, που είναι μέλος της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υποστηρίζει, πως «ο κύριος και πραγματικός λόγος για το ενδεχόμενο των εκλογών εξπρές μέσα στο Σεπτέμβρη είναι η εμμονή της κυρίαρχης μερίδας της κυβέρνησης να “εκκαθαρίσει” τις λίστες των υποψηφίων και να πετάξει έξω από αυτές όσους σημερινούς βουλευτές ψηφίσουν “ΟΧΙ” στο τρίτο μνημόνιο και μένουν πιστοί στη λαϊκή εντολή».

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παρέμβαση της κ. Γεροβασίλη δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται ο εκλογικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα. Αυτό που επιδιώκει το Μαξίμου είναι να υπάρξει λίγος παραπάνω χρόνος ώστε η κυβέρνηση να πετύχει το σημαντικό στόχο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να πάει στις κάλπες έχοντας πίσω της μια θετική αξιολόγηση και τράπεζες ανοικτές και όχι πιεζόμενη από τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ακόμα και ανάμεσα στους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν υπάρχει συμφωνία ως προς το ενδεδειγμένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Πηγή: real.gr 

 

Δείτε επίσης

Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας θα ευθύνεται για τη ρήξη

Λαπαβίτσας: Όχι άλλο αδιέξοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ