Μαξίμου: Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης “νόμων υπό αίρεση”

«Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Άμστερνταμ.

Τόνισαν ότι υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα ύψους 3% επί του ΑΕΠ επισημαίνοντας ότι το πακέτο των μέτρων έχει διαμορφωθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα, κάποιοι τις χαρακτήριζαν «μονομερείς ενέργειες».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν τα μέτρα επαρκή για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου επεσήμαναν οι κυβερνητικές πηγές.  Πρόσθεσαν ότι το ΔΝΤ αποδέχεται το πακέτο των μέτρων, αμφισβητεί όμως ότι θα καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στη συνεδρίαση του Eurogroup, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, υποστήριξαν την ελληνική θέση ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση «μέτρων υπό αίρεση» θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα των προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ, στο ζήτημα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές, χαρακτήρισαν θετικό το tweet του κ. Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο τη λήψη τελικής απόφασης.

Τόνισαν επίσης ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Κορεάτης σύμβουλος του Βαρουφάκη στο Άμστερνταμ για το Eurogroup – ΦΩΤΟ

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα από το Eurogroup: Ψηφίστε τα προληπτικά μέτρα και μετά η συζήτηση για το χρέος

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ