Μαριάς: Η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει γιατί έχει φθάσει τόσο υψηλά το χρέος

Για το ζήτημα του λογιστικού ελέγχου του δημοσίου χρέους της Ελλάδας το οποίο έθεσε επίσημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μίλησε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στον Real Fm 97.8 στην εκπομπή του Μάκη Γεωργίου και του Τάκη Χατζή.

«Υπάρχει ένας κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2013, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα κράτη που βρίσκονται σε μνημόνιο να κάνουν πλήρη έλεγχο των δημοσίων οικονομικών τους προκειμένου να εκτιμήσουν, μεταξύ άλλων, τους λόγους που τα οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους και να εντοπίσουν οποιαδήποτε πιθανή παρατυπία», ανέφερε ο κ. Μαριάς και συμπλήρωσε:

«Λέω πολύ απλά ότι κάθε κράτος μπορεί να εξετάσει για ποιο λόγο η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή χρέος που έχει φθάσει στο 175% του ΑΕΠ, κοντά στα 327 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το ίδιο το ευρωπαϊκό δίκαιο, οι ίδιοι οι θεσμοί της Ευρωζώνης και οι νόμοι της Ευρωζώνης δίνουν τη δυνατότητα να γίνει αυτό που έχουμε πει πολλές φορές στην ελληνική βουλή, λογιστικό έλεγχος του δημοσίου χρέους».

«Μπαίνει πλέον το ζήτημα του λογιστικού ελέγχου σε καθαρά πλαίσια της Ευρωζώνης με βάση τους θεσμούς και αναμένω μία απάντηση από την Κομισιόν», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Μπορεί άνετα η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει να ελέγχει γιατί έχει φθάσει τόσο υψηλά το χρέος, να κάνει τους ελέγχους για παρανομίες  που πιθανόν να υπάρχουν και από κει και πέρα σε αυτή τη προσπάθεια οφείλει να είναι αρωγός η Κομισιόν. Πρέπει να διαλέξει αν θα είναι ο θεματοφύλακας του κοινοτικού δικαίου και θα στηρίξει την ελληνική πλευρά ή θα είναι με τους δανειστές».

 

Ακούστε το ηχητικό:

 

Διαβάστε επίσης:

Ο έντονος διάλογος Κωνσταντοπούλου – Μπαλάφα – ΒΙΝΤΕΟ

 Η Εισαγγελέας για τον Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει παραγραφή

Αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα προανήγγειλε ο Κουρουμπλής

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ