Μαραβέγιας στον Realfm 97,8: Σύνθετο και σοβαρό το πρόβλημα των αγροτών – Χρειάζεται επαναχάραξη της ΚΑΠ

Για τα προβλήματα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο μίλησε ο Καθηγητής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, «είναι  γεγονός ότι πέρα από τα προβλήματα που έχει κάθε χώρα, υπάρχουν και τα γενικότερα προβλήματα που αναφέρονται στην ΚΑΠ. Τα τελευταία χρόνια από το 2021 και μετά, η Ε.Ε. προσπαθεί κατά κάποιο τρόπο να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και η γεωργία είναι ένας από τους παράγοντες που επιβαρύνουν σε κάποιο βαθμό το περιβάλλον. Άρα σκέφτηκαν ότι πρέπει να οδηγήσουν τους αγρότες με έναν τρόπο, ο οποίος φαίνεται πως δεν είναι ο καταλληλότερος, σε μεθόδους παραγωγής που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Δυστυχώς επειδή μεσολάβησε ο κορονοϊός, αυτό άρχισε να εφαρμόζεται από το 2023- 2024 και είναι κάτι που ήρθε πολύ απότομα στους αγρότες χωρίς να είναι αρκετά προετοιμασμένοι για αυτή την εξέλιξη, καθώς τους μειώνει την παραγωγή και αυξάνει το κόστος. Μάλιστα πολλές από τις επιδοτήσεις θα τις πάρουν μετά, αφού γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. Συμπίπτουν όλα αυτά και με άλλα προβλήματα όπως η αύξηση του κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και η αύξηση του εμπορίου από Τρίτες Χώρες και ειδικά από την Ουκρανία που η Ε.Ε. θέλει να βοηθήσει».

Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι «υπάρχει μια σύμπτωση παραγόντων που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτό και πρώτη φορά βλέπουμε τόσο έντονες κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα υπάρχει και το θέμα της Θεσσαλίας που έχει μειωθεί κατά 20% η παραγωγή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το αγροτικό είναι ένα ζήτημα καθόλου εύκολο στο να το λύσει η κυβέρνηση καθώς και τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα».

Πρόσθεσε ότι «είναι σύνθετο και σοβαρό το πρόβλημα των αγροτών και δεν έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες. Απαιτείται καθοδήγηση των αγροτών που δεν υπάρχει, απαιτείται επαγγελματική εκπαίδευση και χρειάζεται προσπάθεια δημιουργίας συνεταιριστικών μορφών εμπορίας».

Ο κ. Μαραβέγιας κατέληξε στο ότι χρειάζεται «μια επαναχάραξη με νέους τρόπους και μεθόδους της ΚΑΠ. Κάτι τέτοιο απαιτεί και συνέργειες με άλλα κράτη».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ