Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στη συνάντηση με θεσμικούς και αγροτικούς φορείς της Θεσσαλίας – Οι 8 βασικοί άξονες

Συνάντηση με αυτοδιοικητικούς, θεσμικούς φορείς αλλά και με εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ άλλων στο ζήτημα των αποζημιώσεων, στο μέτρο 5.2, στις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και στο πρόγραμμα που αφορά στις Παρακάρλιες περιοχές, όπου πολλά στρέμματα γης παραμένουν ακόμα κάτω από το νερό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσον αφορά στο πρόγραμμα για τις Παρακάρλιες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρει ότι πρόκειται για πρόγραμμα κάλυψης απολεσθέντος εισοδήματος και για όσους οι εκμεταλλεύσεις τους είναι ακατάλληλες για καλλιέργεια. Το μέτρο είναι ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να καλύψει τους παραγωγούς για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η μελέτη ανατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, εκπονήθηκε τον Ιανουάριο και αρχές Φεβρουαρίου υποβλήθηκε στην Ε.Ε. το τελικό διαμορφωμένο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11. Ο πρωθυπουργός θα διευκρινίσει ότι η πρώτη απάντηση από την DG ENVIRONMENT ήταν αρνητική γιατί δεν δέχονται ότι η Ελλάδα συντάσσει το Πρόγραμμα για να στηρίξει το περιβάλλον αλλά για να δώσει εισόδημα στους αγρότες. “Στο να αντιταχθούμε το συγκεκριμένο επιχείρημα μας βοηθάει το master plan  της HVA International που μιλά για γεωτρήσεις 300 Μ και μεγάλη υφαλμύρωση” θα τονίσει ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα εξής:

Μέτρο 5.2

Άνοιξε 7 Μαρτίου η πλατφόρμα αιτήσεων για ένταξη στο Μέτρο. Αφορά σε πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Φθιώτιδας και του Έβρου.

Περιλαμβάνει: δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel. Οι μελέτες για την ένταξη στο Μέτρο θα είναι δωρεάν μετά τη συμφωνία ΥΠΑΑΤ – ΓΕΩΤΕΕ. Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια σταύλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, καθώς και πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής.

Πρόγραμμα για τις Παρακάρλιες περιοχές

Κάλυψη απολεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, οι εκμεταλλεύσεις τους είναι ακατάλληλες για καλλιέργεια. Στις παρακάρλιες περιοχές, 120.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται ακόμα καλυμμένα με νερό.

Το Μέτρο είναι ύψους άνω των 40 εκατ. και αναμένεται να καλύψει τους παραγωγούς της περιοχής για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Αποζημιώσεις – Ενισχύσεις

Η Κυβέρνηση στην πενταετία 2019 – 2024, στήριξε με χρηματοδότηση τον Οργανισμό, για να ανταποκριθεί με αξιοπιστία και φερεγγυότητα στις υποχρεώσεις του.

Συγκεκριμένα, στο χρονικό αυτό διάστημα έχουν πληρωθεί:

  • 217.000.545,53 € για αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.
  • 352.156 € μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Πρόκειται για αποζημιώσεις, οι οποίες πληρώθηκαν αφού η Κυβέρνηση ενίσχυσε τον ΕΛ.Γ.Α. με 366.540.000 € νομίμως με εφαρμογή του ν.3877/2010 αρ.7, και εκπλήρωση των αναδρομικώς οφειλομένων της δεκαετίας 2011 – 2019, από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, στον Οργανισμό, επιτρέποντας να καταβληθούν στο ακέραιο, σε μία δόση, στο 100% της αξίας τους και εγκαίρως, την Άνοιξη του επομένου έτους κάθε φορά και όχι μετά από 18 μήνες, όπως ίσχυε στο παρελθόν και μάλιστα σε προκαταβολές και δόσεις μέχρι την τελική εξόφλησή τους.

Στις μεγάλες θεομηνίες, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. συνεργάστηκαν, ούτως ώστε να νομοθετηθούν ευεργετικές διατάξεις, για την προσαύξηση των αποζημιώσεων, με στόχο την βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών, των οποίων ο καλλιέργειες επλήγησαν.

Θεσσαλία: Μετά την 10η Σεπτεμβρίου και την ολοκλήρωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Θεσσαλία, εδόθησαν συνεχείς παρατάσεις για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τους παραγωγούς.

Έχουν καταβληθεί προκαταβολές ύψους 150 εκ. €:

  • 988.584 € για περίπου 30.000 δηλώσεις ζημίας απώλειας φυτικής παραγωγής
  • 528.449 € για περίπου 2.500 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου

Έχει γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ

Απονιτροποίηση

Δύο προγράμματα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το ένα με νέα πρόσκληση για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Β. Φθιώτιδας και Έβρου, ύψους 100 εκατ. ευρώ και το άλλο με παράταση της υφιστάμενης πρόσκλησης, με εφαρμογή σε όλη τη χώρα, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η νέα πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του Απριλίου.

Οι άλλο βασικοί άξονες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί επίσης στα σχέδια βελτίωσης, όπου έχουν ενταχθεί όλοι οι επιλαχόντες από Θεσσαλία, Έβρο και άλλες περιοχές. Θα μιλήσει ακόμη και για τα δίκτυα ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και συγκεκριμένα στην ενεργοποίηση καταρχάς 15 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των βασικών ζημιών στα δίκτυα των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά για καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί, ώστε να γίνουν και πάλι λειτουργικά τα δίκτυα

Από τους 53 ΤΟΕΒ, έως σήμερα, ανταποκρίθηκαν ο ΓΟΕΒ Στραγγιστικών Έργων Θεσσαλίας και τα εξής 15 ΤΟΕΒ:

  1. Ταυρωπού Καρδίτσας,
  2. Θεσσαλιώτιδας,
  3. Τιτανίου,
  4. Σελλάνων,
  5. Ενιπέα Φαρσάλων,
  6. Αγίας Σοφίας,
  7. Ταουσάνης,
  8. Κρανέας,
  9. Πηνειού Λάρισας,
  10. Λίμνης Κάρλας,
  11. Ζάρκου Τρικάλων,
  12. Φήκης Τρικάλων,
  13. Κλοκοτού, Τρικάλων,
  14. Φωτάδας Τρικάλων,
  15. Στροφύλλου Αγίου Βλασίου Μαγνησίας,

 Επίσης φακέλους έχουν στείλει και οι 2  ΤΟΕΒ ΔΟΜΟΚΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ:

ΤΟΕΒ 5ης ΖΩΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΑΣ Ν. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΤΟΕΒ 6ης ΖΩΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΑΣ ΕΚΑΡΑΣ

Τέλος ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις παρεκκλίσεις- παρατάσεις, αλλά και στις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Όσον αφορά στις τελευταίες, αυτές αφορούν στη συλλογή  κατεστραμμένων συσκευασιών φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων από τα πλημμυρισμένα γεωπονικά καταστήματα και αποθήκες, σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ της Θεσσαλίας, αποφεύγοντας κίνδυνο μόλυνσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα από αγροχημικά, αλλά και στη συλλογή και διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, αποτρέποντας μια ανυπολόγιστη υγειονομική κρίση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ