Κουβέλης: Η αγορά στενάζει από την έλλειψη χρηματοδότησης

Κουβέλης: Η αγορά στενάζει από την έλλειψη χρηματοδότησης

Συνάντηση με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, είχε ο Φώτης Κουβέλης και αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, αποτελούμενη από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, Νίκο Τσούκαλη και Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη,  καθώς και τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, υπεύθυνο του τομέα Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Φώτης Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Στουρνάρας μας ενημέρωσε αναφορικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και εμείς εκείνο το οποίο υποστηρίξαμε και προτείναμε είναι ότι οι τράπεζες, μετά την επιτυχή έκβαση των stress tests, οφείλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και πολιτών.

Υποστηρίξαμε, επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι μια αγορά, η οποία, στην κυριολεξία, δεινοπαθεί και στενάζει από την έλλειψη χρηματοδότησης. Και οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν προς τη κατεύθυνση αυτή, να εξαντλήσουν τα περιθώρια και να αναζητήσουν την κερδοφορία τους στις δικές τους επενδυτικές διαδικασίες, αλλά και στη δική τους εξυγίανση.

Υποστηρίζουμε σταθερά ότι πρέπει να σταματήσει να υπάρχει στη χώρα μας το λεγόμενο ολιγοπώλιο του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχουν μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες και είναι αναγκαίο να υπάρξει η ακώλυτη, η χωρίς μεγάλους περιορισμούς παρουσία και άλλων χρηματοπιστωτικών τραπεζικών φορέων στην αγορά. Διότι αυτό θα συντελέσει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το συγκεκριμένο κεφάλαιο των 11,4 δισ. -μιλάω για το ποσό το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση- για το οποίο η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει, σε κάθε περίπτωση, το «μαξιλάρι», που θα δώσει την δυνατότητα να στηριχθούν επενδυτικές διαδικασίες, αλλά και η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν γενικότερα και συνολικότερα την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Κουβέλη – Στουρνάρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ