Κουβέλης: Μπορεί από ατύχημα να έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία – ΒΙΝΤΕΟ

“Θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής δεν βλέπω. Βλέπω όμως ότι τα όσα συμβαίνουν, είναι δυνατόν μέσα από τη συνηθισμένη συμπεριφορά της Τουρκίας, αναφέρομαι στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις, μία αναχαίτιση να μετατραπεί σε ένα θερμό επεισόδιο, από ατύχημα” είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στο ερώτημα εάν οι εκλογές στην Τουρκία θα επηρεάσουν τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο, ο κ. Κουβέλης απάντησε: “Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, διότι αυτό το κλίμα των εντάσεων, εντάσεις οι οποίες μερικές φορές κλιμακώνονται, τροφοδοτεί και εξυπηρετεί τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας το οποίο εξυπηρετεί τον Ερντογάν. Θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής δεν βλέπω. Βλέπω όμως ότι τα όσα συμβαίνουν, είναι δυνατόν μέσα από τη συνηθισμένη συμπεριφορά της Τουρκίας, αναφέρομαι στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις, μία αναχαίτιση, η οποία έχει καταντήσει δυστυχώς μία υπόθεση καθημερινότητας, να μετατραπεί σε ένα θερμό επεισόδιο, από ατύχημα” και σημείωσε:

“Οι αναχαιτίσεις και οι περιπολίες του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής θέλουν καύσιμα, γίνονται εδώ και χρόνια και σημαίνουν αυξημένο κόστος”.

Αναφερόμενος στον χαμό του Σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι “ο θάνατος του ηρωικού αυτού ανθρώπου, του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει καμία σχέση με τη Ρω… Δεν υπήρξε αναχαίτιση με τουρκικά αεροσκάφη, στην επιστροφή των δύο Mirage στη Σκύρο χάθηκε το μαχητικό που οδηγούσε ο ηρωικός Γιώργος Μπαλταδωρος και το δεύτερο αεροσκάφος μας κατέβηκε πολύ χαμηλά και ανέβηκε τελευταία στιγμή, ήταν δυο λεπτά υπόθεση”.

Σχετικά με το τι συνέβη στη Ρω ο κ. Κουβέκης είπε ότι ένα τουρκικό ελικόπτερο πέταξε νύχτα με σβηστά φώτα, στοιχείο που απαγορεύεται, άλλα δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Όπως εξήγησε, η ελληνική φρουρά σε επικοινωνία που είχε με τον διοικητή του Καστελλόριζου πήρε την εντολή και έριξε τροχιοδεικτικές βολές προς την αντίθετη κατεύθυνση για να λάβει γνώση το ελικόπτερο ότι υπάρχει φρουρά και μόλις έγινε αυτό έφυγε το ελικόπτερο. “Ήταν μια αναγκαία κίνηση που έγινε με όλους τους κανόνες και δεν τροφοδοτεί εμπλοκή” σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “δεν μπορώ να εκτιμήσω με ακριβή τρόπο το πότε θα υπάρξει απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας. Εκείνο το οποίο πρέπει να σας πω, είναι ότι η Τουρκία δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές, γιατί οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν γίνει σε πολλαπλά επίπεδα… Κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο, δεν είναι δυνατόν να κρατείται κάποιος χωρίς κατηγορητήριο παρατεταμένα πλησιάζει η κράτηση τους δύο μήνες… Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, αποφάνθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση το περιστατικό των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς… Ο χαρακτηρισμός ‘ομηρία’ των Ελλήνων κρύβει από κάτω την ανταλλαγή… Όταν ο κ. Καμμένος μίλησε χαρακτηρίζοντας αυτήν την παράνομη κράτηση με τον όρο ‘ομηρία’ ήθελε να προσδιορίσει το απαράδεκτο… Με τον κ. Καμμένο συνεργαζόμαστε πολύ καλά, και ο καθένας έχει τις αρμοδιότητές του”.

Στο θέμα της παραχώρησης από τη Γαλλία δύο φρεγατών τύπου FREMΜ με χρονομίσθωση σημείωσε ότι: “Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Εμανουέλ Μακρόν. Το επόμενο βήμα, εάν θα υπάρξει που πρέπει να υπάρξει κατά τη γνώμη μου, θα είναι άλλες δύο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες και είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Η Ελλάδα, όπως διευκρίνισε, δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλισμών, αλλά να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη. “Η αναβάθμιση μαχητικών μας πρέπει να γίνει, αλλά αυτό δεν αποτελεί συμμετοχή στην ανταγωνιστική κούρσα των εξοπλισμών” σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

Δείτε τα βίντεο του ΣΚΑΪ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ