Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στο εγκληματικό-διαλυτικό σχέδιο για την ΛΑΡΚΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «ετοιμάζεται σήμερα να ολοκληρώσει το εγκληματικό σχέδιό της για τη ΛΑΡΚΟ», ένα σχέδιο το οποίο «υλοποίησαν βήμα – βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και έχει στόχο την παραπέρα απαξίωση, την ιδιωτικοποίηση ακόμα και το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης».

Όπως επισήμανε το σχέδιο είναι εγκληματικό γιατί η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά μια «στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Ο Δ. Κουτσούμπας παρέθεσε τις παραγωγικές δυνατότητες και της χώρας και της ΛΑΡΚΟ και τόνισε ότι με την τροπολογία που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση οδηγεί την ΛΑΡΚΟ «όχι μόνο σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση, αλλά ακόμα και στο λουκέτο».

Όπως εξήγησε, στη συνέχεια, με την πρόταση της κυβέρνησης «κανένας μελλοντικός ιδιοκτήτης δεν δεσμεύεται για το αν θα διατηρήσει τον παραγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης, για το αν η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να παράγει καθετοποιημένα από τα μεταλλεία έως το εργοστάσιο» ενώ «δεν διασφαλίζεται ούτε μια θέση εργασίας».

Καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τόσο στην ηλεκτροδότηση της επιχείρησης από την 1η Ιανουαρίου, όσο και σε απολύσεις εργαζομένων σημείωσε ότι όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ ύστερα από 56 χρόνια, εξέλιξη με σοβαρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και ολόκληρη την περιοχή γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Είπε ακόμα ότι όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, οδηγούσαν στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, ενώ το ίδιο έγινε και στο διάστημα που μεσολάβησε από το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης έως σήμερα, ώστε «να παρουσιάσετε την ιδιωτικοποίηση ακόμα και το λουκέτο, ως φυσικό επακόλουθο».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια πάλεψε με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα ενάντια στην απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και στάθηκε απέναντι στα εγκληματικά σχέδια όλων των κυβερνήσεων «απαιτώντας τη χρηματοδότηση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο του κράτους, καθώς και την παραπέρα ανάπτυξή της».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή «για την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης, ταυτόχρονα με την προστασία των εργαζομένων», την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε.

«Δυστυχώς όμως, όπως και τις περισσότερες φορές, είχε και τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, που δεν βρήκαν τίποτα να πουν, έτσι έστω για τα μάτια του κόσμου. Δεν ήθελαν να γίνει καμιά συζήτηση, ακριβώς γιατί δεν ήθελαν να αποκαλυφθούν και οι δικές τους διαχρονικές ευθύνες. Γιατί όλοι τους έχουν συμβάλει στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, στο σχέδιο διάλυσης υλοποιώντας βήμα το βήμα, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία τώρα βάζει και πρόστιμα από πάνω.

Μόνο και μόνο για να βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά, γερμανικά, γαλλικά, άλλα μονοπώλια, στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Είπε ότι η ΛΑΡΚΟ όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκε στα χέρια «πότε του ιδιωτικού κεφαλαίου, πότε του ίδιου του του κράτους του καπιταλιστικού, που όλοι τους τη θεωρούσαν “βαρίδι”, μόνο και μόνο γιατί δεν υπηρετούσε τις ανάγκες της δικής τους κερδοφορίας, του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου, δηλαδή, που έχετε επιλέξει κι όποιον πάρει ο χάρος» και πρόσθεσε «απ’ αυτό το βαρίδι, όπως το λέτε, θέλετε να απαλλαγείτε τώρα. Και δεν κρατιέστε».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως «στα χέρια της εργατικής τάξης, των εργαζομένων της χώρας, η ΛΑΡΚΟ θα είναι μεγάλο εφόδιο για την ικανοποίηση των μεγάλων αναγκών του ελληνικού λαού».

«Η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της, ως ο μοναδικός φορέας σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, καλύπτοντας πάνω από το 5% της Ευρωπαϊκής Αγοράς.

Προϋπόθεση για να συνεχίσει όμως τη λειτουργία της, είναι η αξιοποίηση προς όφελος του ελληνικού λαού των μεταλλευτικών προϊόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ και γενικότερα των μεταλλευτικών πόρων, μπορεί να διασφαλιστούν και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανθρώπινες, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι αυτός ο προσανατολισμός στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και της αξιοποίησης των μεταλλευτικών πόρων, έρχεται βέβαια σε σύγκρουση με τις καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις, που σκοπός τους είναι και το κέρδος των λίγων σε βάρος των πολλών» και τόνισε στη συνέχεια: «Γι’ αυτό σήμερα είναι απαραίτητο και υπερώριμο -λέμε εμείς- να περάσει και η ΛΑΡΚΟ, όπως και όλος ο μεταλλευτικός πλούτος, όλα αυτά τα συγκεντρωμένα μέσα, στην κοινωνική ιδιοκτησία. Αφού μόνο έτσι, με κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, εργατικό λαϊκό έλεγχο από τους ίδιους τους παραγωγούς του πλούτου, μπορεί να υπάρξει προοπτική για την πραγματική ευημερία του λαού μας, των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των παιδιών τους».

Είπε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, τις οικογένειές τους, με τους κατοίκους όλων των περιοχών που υπάρχουν και ζουν δεκαετίες από τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ.

Χαιρέτισε το αγωνιστικό φρόνημα όσων αντιστέκονται και πρόσθεσε: «Τους λέμε και από το βήμα της βουλής: Αποτινάξτε το φόβο! Μην περιμένετε τίποτα από τους υπηρέτες ευρωπαϊκών, πολυεθνικών, μονοπωλίων, που έρχονται για να ρουφήξουν το αίμα και τον ιδρώτα σας. Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας, όποια αν είναι η κατάληξη. Γιατί εσείς είστε η δύναμη».

«Το Σάββατο θα είμαστε εκεί μαζί σας, μαζί τους στη Λάρυμνα. Σήμερα θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία. Κι όσοι και όσες από εδώ μέσα ψηφίσουν την καταδίκη της ΛΑΡΚΟ, των εργατών της ΛΑΡΚΟ, πρέπει να γραφούν στο μαυροπίνακα, σε όλα τα χωριά, τις πόλεις της πατρίδας μας» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ο λαός να μην δείξει καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ακόμη ότι το «τούρκικο ερευνητικό πλοίο Oruc Reis επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο, κινείται σε περιοχή που εντάσσεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πλησιάζει επικίνδυνα το Καστελλόριζο. Φαίνεται πως η τουρκική κυβέρνηση αξιοποιεί τις ισχυρές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Γερμανία, άλλα κράτη της ΕΕ, με τις ΗΠΑ και θέτει πρόσθετα ζητήματα που αφορούν τις “γκρίζες ζώνες”, ενώ εξυφαίνεται και το σενάριο της μερικής αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Παράλληλα με απόφαση των τούρκικων και τουρκοκυπριακών αρχών άνοιξε το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το Barbaros καταπατά διαρκώς την Κυπριακή ΑΟΖ».

«Οι εξελίξεις περικλείουν μεγάλους κινδύνους και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει τινάξει στον αέρα τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί “αναδίπλωσης” και “υποχώρησης του Ερντογάν”» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας : «Τα σημειώνουμε αυτά γιατί πριν λίγες μόλις μέρες πανηγυρίζατε όλοι σας για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο, στην Ελλάδα και μέχρι αηδίας χαιρετίσατε την επιθεώρηση που έκανε στην Θεσσαλονίκη και στην αμερικάνικη βάση της Σούδας, την προώθηση και των επιχειρηματικών και των πολιτικοστρατιωτικών, κυρίως, συμφερόντων τους στη περιοχή».

«Δεν είχατε λόγια για να εκφράσετε τη χαρά σας για την επίσκεψη και του άλλου γερακιού του ΝΑΤΟ, του Στόλτενμπεργκ και την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, με το πρόσχημα, λέγατε, ότι αυτό θα έβαζε φρένο στην τουρκική επιθετικότητα. Ποντάρατε στην Γερμανία, στη Γαλλία και δώσατε τα ρέστα σας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ επιχειρώντας να ωραιοποιήσετε τις απαράδεκτες αποφάσεις που πήρε για την Τουρκία, κάνοντας “γαργάρα” τα περί κυρώσεων, οι οποίες άλλωστε έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να ακυρώσουν τις ισχυρές στρατιωτικές, οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και ενώ τα παζάρια και για το προσφυγικό βρίσκονται σε εξέλιξη».

«Υπηρετείτε», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του, «μονοπωλιακούς ομίλους που έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας στην Ελλάδα και έχουν επιλέξει αυτές τις ευρωατλαντικές συμμαχίες για τα δικά τους συμφέροντα και προσπαθείτε συστηματικά να εξαπατήσετε το λαό μας καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες και εφησυχασμό. Αλλά οι εξελίξεις σας διαψεύδουν καθημερινά. Κρύβετε ότι οι σύμμαχοί σας έχουν εγκληματικές ευθύνες για τους πολέμους στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη όπου έχουν βάλει και την ουρά τους όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ προωθούν τους δικούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή σε ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα για τις ενεργειακές πηγές, τους αγωγούς. Καλύπτουν και ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα επιδιώκοντας και έτσι να αποσπάσουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και να δυναμώσουν βέβαια την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

«Στόχος τους είναι η προώθηση αμερικάνικων και ευρωπαϊκών συμφερόντων στην περιοχή, η παραπέρα ανάπτυξη της δραστηριότητας των ενεργειακών κολοσσών. Όλα αυτά βρίσκονται πίσω από την επιμονή τους και στον ελληνοτουρκικό διάλογο για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου» πρόσθεσε.

Είπε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση «με ουρά τους άλλα κόμματα», εμπλέκουν τη χώρα «στους επικίνδυνους σχεδιασμούς με βαριές συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα».

«Ό,τι κι αν ισχυριστείτε τα γεγονότα αποδεικνούν ότι οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ όχι μόνο δεν αποτελούν ασπίδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά αντίθετα εμπλέκουν ακόμα περισσότερο τη χώρα στους μεγάλους ανταγωνισμούς, στις επικίνδυνες διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο και σε όλη την Α. Μεσόγειο υπό ευρωατλαντική εποπτεία και με τη συμμετοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «ενώ συμπλέει στρατηγικά με την ΝΔ για τις αμερικάνικες βάσεις, την μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, συνθηματολογεί μιλώντας για κόκκινες γραμμές και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, νότια και ανατολικά της Κρήτης».

«Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα» είπε προσθέτοντας: «Όμως προσέξτε: την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τούρκικη επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής».

«Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην επιδείξει καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης, καμιάς αστικής κυβέρνησης, κανενός κόμματος που υπηρετεί συμφέροντα και σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής για την διασφάλιση των δικών του συμφερόντων. Να δυναμώσει την πάλη του για απεμπλοκή από αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Να οδηγήσουμε με την πάλη μας τη χώρα σε αποδέσμευση από αυτές τις συμμαχίες» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.