Κουτσούμπας: Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι εξ ορισμού αντιλαϊκή με όποια διαχείριση

Κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε «προκλητική» τη συζήτηση καθώς, όπως ανέφερε «η κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρας- Σκρέκας- Χατζηδάκης ανακοίνωσαν στα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την κήρυξη του πιο άτιμου πολέμου». Προσέθεσε ότι η συζήτηση είναι εξίσου προκλητική για εκατομμύρια λαϊκούς ανθρώπους που κυριολεκτικά βασανίζονται λόγω της ακρίβειας που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα.

Είπε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αναπληρώσει τις τεράστιες αυξήσεις του ρεύματος, τις μεγάλες ανατιμήσεις σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και τόνισε ότι το ΚΚΕ επιμένει να υποστηρίζει το λαϊκό αίτημα «για συνολική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ».

Σημείωσε ότι η συζήτηση είναι επιπλέον προκλητική και λόγω της γενικευμένης ανεργίας, αλλά και γιατί την ίδια ώρα «που τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, η λεγόμενη “εθνική αντιπροσωπεία”, συζητάει πώς θα μοιραστούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση της ΝΔ να βρίσκεται σε έναν “καβγά” με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, για το ποιος θα μοιράσει τα δισεκατομμύρια».

Είπε ότι «το “παραμύθι” για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα λύσει τα εργατικά-λαϊκά προβλήματα, είναι μια ξαναζεσταμένη σούπα και δεν πείθει πλέον κανέναν».

Αναφέρθηκε στους «καθηλωμένους μισθούς, στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στον καθορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση» προσθέτοντας ότι τα εργατικά σωματεία και το ΚΚΕ, ζητούν «να καταργηθεί αυτό το αίσχος και να επανέλθει αμέσως η ΕΓΣΣΕ».

«Η πείρα δείχνει ότι οι χαμηλοί μισθοί ήταν η βασική προϋπόθεση, για την όποια οικονομική επιτυχία των τελευταίων ετών. Γι’ αυτό και στα πολιτικά σχέδιά σας είναι οι χαμηλοί μισθοί να παραμείνουν» τόνισε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι ο καινούργιος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ «έρχεται να προωθήσει περαιτέρω την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου με διάφορους τρόπους: Από φοροαπαλλαγές, μέχρι μια σειρά από επενδυτικά προνόμια, με ιδιαίτερη έμφαση στην “πράσινη ανάπτυξη”, στον “ψηφιακό μετασχηματισμό” και στην “εξωστρέφεια”».

Απαντώντας στο βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης πως «η ανάπτυξη του κεφαλαίου ωφελεί γενικά τους εργαζόμενους, αφού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ευκαιρίες, προκοπή για τον τόπο» είπε ότι «στις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, σε συνθήκες ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος, την αυξημένη παραγωγικότητα της εργασίας θα την καρπωθεί αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο κεφάλαιο».

Αναφερόμενος στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, είπε ότι «η αστική πολιτική, όπως εκφράζεται με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο επιμένει στον ίδιο αδιέξοδο για τον λαό δρόμο, της απελευθερωμένης ενέργειας, των ΑΠΕ, των διεθνών διασυνδέσεων, χρηματοδοτώντας με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τις σχετικές επενδύσεις στο βωμό των οποίων σφαγιάζεται το εργατικό- λαϊκό εισόδημα, με την πανάκριβη ενέργεια, καταστρέφονται βουνά, κάμποι, νησίδες, ακόμα και με τεράστιο, παγκόσμιο, πολιτιστικό ενδιαφέρον, για να εγκατασταθούν οι ΑΠΕ».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «την καταστροφική επίπτωση που είχε η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και η περιβόητη εξωστρέφεια της οικονομίας, στα εργατικά- λαϊκά εισοδήματα απ’ τη μία, και στην αντοχή της οικονομίας στις διεθνείς κρίσεις από την άλλη».

«Ο συνολικός προσανατολισμός της χώρας αντανακλά τελικά τις απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων. Εμφανίζεται για μια ακόμα φορά το ίδιο χάσμα: Οι ανάγκες και η πολιτική του κεφαλαίου απ’ τη μία σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού» υπογράμμισε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι «η φερόμενη ως αντιπολίτευση δεν έχει κάποια ουσιαστική κριτική να κάνει στην κυβέρνηση» καθώς «και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 συμφωνούν επί της ουσίας στην πράσινη μετάβαση, στις ψηφιακές επενδύσεις, στην καινοτομία, στον παραγωγικό μετασχηματισμό».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όλα αυτά τα κόμματα «δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν παρά μόνο στα σημεία» και ταυτόχρονα επιχειρούν να κρύψουν ότι «η πράσινη ψηφιακή μετάβαση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα του καπιταλισμού, το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου σε μια περίοδο μάλιστα που ήδη οξύνονται οι ανταγωνισμοί μέσα στο ίδιο το πράσινο στρατόπεδο, και η συζήτηση για την επόμενη μέρα.

«Κυρίως, όμως, κρύβετε ότι η πράσινη ψηφιακή μετάβαση έχει κόστος. Έχει τεράστιο κόστος για τους εργαζόμενους, για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα» τόνισε. Αναφερόμενος στη συνέχεια, στην επεκτατική πολιτική κάλεσε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό «πώς γίνεται να σταματήσει τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, η ίδια η πολιτική που τον γεννάει, δηλαδή η ονομαζόμενη επεκτατική διαχείριση, το πρόσθετο χρήμα της ΕΕ, η πράσινη μετάβαση, που μετατρέπει όλα τα προϊόντα σε πολύ πιο ακριβά επειδή είναι “πράσινα”;»

«Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, δεν μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα του λαού. Ο λαός καλείται να πληρώσει το μάρμαρο, και την περίοδο της κρίσης και την περίοδο της ανάπτυξης» τόνισε.

«Φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, σοσιαλ-φιλελε ή φιλε-σοσιαλ, μπλέ ή ροζο-πράσινη λύση, “εντός – εκτός και επί τα αυτά” του καπιταλισμού, η πολιτική διαχείρισή τους, πάντα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Ο αναπτυξιακός νόμος σήμερα υλοποιεί ακριβώς αυτές τις κατευθύνσεις. Πράσινες ψηφιακές επενδύσεις χρηματοδοτούμενες με επεκτατικό χρήμα» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός «πρέπει να δώσει τη λύση. Να πάψει να στηρίζει αυτή την πολιτική. Να πάψει με την ψήφο του να ενισχύει τις ίδιες δυνάμεις, που τον έφεραν έως εδώ. Πραγματικός αντίπαλος, αυτό που εμποδίζει την πραγματική λύση είναι το σάπιο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που θυσιάζει την ίδια τη ζωή των πολλών για τα κέρδη των λίγων, που με τις αντιθέσεις του παράγει οικονομικές κρίσεις και καταστροφές».

«Απέναντι σ’ αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο για τον λαό, το ΚΚΕ προτείνει μια ριζικά διαφορετική λύση: Προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο, τον δρόμο της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, το δρόμο του σοσιαλισμού» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι «αυτός ο δρόμος μπορεί πραγματικά να σχεδιάσει την οικονομία για να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες».

-Να διασφαλίσει ότι η εκτίναξη της παραγωγικότητας θα οδηγήσει σε μια καθολική μείωση του εργάσιμου χρόνου και σε βελτίωση των αποδοχών των εργαζόμενων.

– Να διασφαλίσει λιγότερες ώρες δουλειάς για όλους, με κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων, σε ελεύθερο χρόνο, για τις μορφωτικές, πολιτιστικές τους ανάγκες, της συμμετοχής στα κοινά.

– Μπορεί να αναπτύξει ολόπλευρα τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, διασφαλίζοντας ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κλάδων.

– Μπορεί να διασφαλίσει έναν ενεργειακό σχεδιασμό με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

– Μπορεί να λύσει το πρόβλημα της δημόσιας δωρεάν υγείας, πρόληψης, περίθαλψης και αποκατάστασης, της πρόνοιας και στήριξης των ΑμεΑ, της δημόσιας, δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες για όλους και όλες, του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Τέτοια στοιχεία περιέχει η αναπτυξιακή πρόταση του ΚΚΕ, όταν κληθεί με τη λαϊκή θέληση να τον κάνει και νόμο του εργατικού- λαϊκού κράτους.

Πλέον έχουμε βγάλει συμπεράσματα από την απόπειρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον περασμένο αιώνα στο 1/3 της ανθρωπότητας. Έχουμε διδαχθεί από λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες, κρατάμε τα θετικά και τις κατακτήσεις. Γι’ αυτό ατενίζουμε αισιόδοξα το παρόν και το μέλλον» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ