Κωνσταντοπούλου – Οπαδική βία: Θα αναμένουμε τη δέσμευση για την εκπόνηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής

«Να εγκαθιδρύσουμε το αθλητικό fair play και στην πολιτική» ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου τοποθετούμενη στην Ολομέλεια επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» και επί των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας συνεχάρη τον αναπληρωτή υπουργό που έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της 1η Φεβρουαρίου -επέτειος της δολοφονίας του ‘Αλκη Καμπανού- ως Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού.

Η κ. Κωνσταντοπούλου εξήγησε τη θετική στάση που έχει επί της Αρχής στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ζητώντας από τον κ. Βρούτση να δεσμευτεί και από το βήμα της Ολομέλειας ότι θα προχωρήσει τις εκπαιδευτικές δράσεις και κυρίως «στη δέσμευση για την εκπόνηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής που δεν θα στηρίζεται στην καταστολή και την τιμωρία αλλά κυρίως στην εκπαίδευση, στη συνεργασία, στην καινοτομία, στην πρόληψη, στην προσφορά υψηλού επιπέδου αθλητικών εγκαταστάσεων και παροχών, με λήψη δραστικών εκπαιδευτικών μέτρων, με διεθνείς συνεργασίες και συνολικά μιας πολιτικής με αφιέρωση στην εκπαίδευση για το χτίσιμο φίλαθλου πνεύματος». Εμείς, είπε «εμμένουμε και εστιάζουμε στις εκπαιδευτικές διαδικασίες που θα χτίσουν στην κοινωνία του φίλαθλου πνεύματος και για αυτό κυρίως παρέχουμε σήμερα την θετική μας ψήφο στο νομοσχέδιο».

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής της η κ. Κωνσταντοπούλου συνεχάρη την χρυσή Ολυμπιονίκη μας ‘Αννα Κορακάκη για τις πρόσφατες επιτυχίες στον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την προσπάθεια που κάνει παρά τις αντιξοότητες και τα προσκόμματα που είχε αντιμετωπίσει. Υπογράμμισε ότι «ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός» και «θα πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτόν είναι κοινωνικό δικαίωμα που όλοι πρέπει να μπορούν να το ασκήσουν». Οι δυνατότητες άθλησης «θα πρέπει να είναι υψηλή υποχρέωση της Πολιτείας και δεν μπορεί να αφήνει ούτε τα στάδια να ρημάζουν και να καταρρέουν ούτε τους αθλητές και τους πολίτες να κινδυνεύουν μέσα σε αυτά». Εμείς, είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, «βάζουμε τον Αθλητισμό ψηλά» και σημείωσε ότι υπεύθυνος του κόμματος για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό είναι ένας σπουδαίος αθλητής, πρωταθλητής ευρωπαϊκού και διεθνούς βεληνεκούς, προπονητής και εκπαιδευτικός ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος» ο οποίος «είναι στην διάθεση του υπουργείου για να συνδράμει τα θέματα του κοινωνικού αθλητισμού».

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «η καταπολέμηση της βίας σημαίνει κάτι πολύ σημαντικό, σημαίνει την εμπέδωση της ασφάλειας, την αφαίρεση του φόβου, την έμπνευση αισθήματος ελευθερίας και συμμετοχής που μόνο με αυτά μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε ότι «μετά τον θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή ζητήσαμε με ανακοίνωσή μας να κλείσουν τα γήπεδα, κατέθεσα προσωπικά επίκαιρη ερώτηση στον τότε υπουργό σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση και η οποία συζητήθηκε». Έδωσε έμφαση στην καλλιέργεια φίλαθλης κουλτούρας μεταξύ των φιλάθλων. Υπενθύμισε ότι και ως πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να ψηφίσει την τροπολογία Κοντονή για τον διορισμό από την ΕΠΟ των αθλητικών δικαστών «γιατί η αθλητική δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη». Επανέλαβε τις θέσεις της Πλεύσης Ελευθερίας για απεμπλοκή της αστυνομίας από τα γήπεδα. Ζήτησε να μην τιμωρούνται αθλητές επειδή διεκδικούν δικαιώματα ή διαμαρτύρονται για συμπεριφορές και να κληθούν στην Βουλή και να εστιάσουμε στην συμπερίληψη των ΑμεΑ.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι η Πλεύσης Ελευθερίας θα ψηφίσει και την τροπολογία «γιατί κατοχυρώνει μια δέσμευση της κυβέρνησης, τίποτε παραπάνω, αν και εμείς είμαστε εδώ για να σας καλούμε για το παραπάνω, πώς θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός» προσθέτοντας ότι «εμείς περιμένουμε περισσότερες δεσμεύσεις, περισσότερες πράξεις και πραγματική αύξηση των μισθών και να μην απολύονται εργαζόμενοι».

Τέλος η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαιρέτισε το ότι αύριο ο πρωθυπουργός θα έρθει για πρώτη φορά στην Βουλή για την « Ώρα του Πρωθυπουργού» για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, τον επέκρινε όμως γιατί ενώ η ίδια του έχει καταθέσει 20 επίκαιρες ερωτήσεις ο πρωθυπουργός δεν έχει προσέλθει για τη συζήτησή τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ