Κωνσταντοπούλου: Μοίραζε χαρτιά στους βουλευτές στην Ολομέλεια

Η παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που σήμερα απαίτησε να πάρει τον λόγο στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη αν και έχει εξαιρεθεί από μέλος, συνεχίστηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κωνσταντοπούλου: Η κυβέρνηση επιχειρεί «μπάζωμα» των ποινικών ευθυνών

Η συνεδρίαση της Εξεταστικής μεταφέρθηκε στην Ολομέλεια καθώς η παρέμβαση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης εμπόδιζε την εξέλιξη της διαδικασίας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολούθησε στην ολομέλεια και μοίραζε και έγγραφα στους βουλευτές που κάθονταν στα έδρανα.

Εξεταστική για τα Τέμπη: Άνω κάτω και στην Ολομέλεια – Κωνσταντοπούλου: Θα έπρεπε να ντρέπεστε

Εξεταστική για τα Τέμπη: Άνω κάτω και στην Ολομέλεια – Κωνσταντοπούλου: Θα έπρεπε να ντρέπεστε

Για δεύτερη φορά επικράτησε αναταραχή στην συνεδρίαση της Εξεταστική Επιτροπής για τα Τέμπη αφού η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμενε να πάρει τον λόγο και να εξεταστεί το αίτημα της για εξαίρεση του προεδρείου της Επιτροπής.

Μετά την αντιπαράθεση που προκλήθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της Εξεταστικής, Δημήτρη Μαρκόπουλο και την Ζωή Κωνσταντοπούλου η συνεδρίαση διακόπηκε και συνεχίστηκε περίπου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Τσαβδαρίδης για Κωνσταντοπούλου: Τυμβωρυχία και ευτελισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών

Μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Δημήτρης Μαρκόπουλος επέκρινε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για την στάση της νωρίτερα και έκανε λόγο για «οχλαγωγίες που αποτελούν ντροπή για τον κοινοβουλευτισμό από μία πρώην πρόεδρο του ελληνικού κοινοβούλιο νυν πρόεδρο κοινοβουλευτικού κόμματος τα οποία βιώνουμε».

«Συμπεριφορές ντροπιαστικές που εκχυδαΐζουν τον κοινοβουλευτισμό συμπεριφορές που εργαλειοποιούν τον πόνο των ανθρώπων που θέλουν να φωτίζουν τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών. Όλοι καταλαβαίνουμε το εμπόριο θλίψης και την τυμβωρυχία που είδε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Εργολάβοι του πόνου που θέλουν να μονοπωλούν δεν χωρούν σε αυτή την Επιτροπή», είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος που προκάλεσε την έκρηξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας φώναζε εκτός μικροφώνου ότι έχει καταθέσει αίτηση εξαίρεσης του προεδρείου. «Σας έχω ζητήσει τον λόγο κύριε Μαρκόπουλε. Είστε όργανο συγκάλυψης και όχι πρόεδρος επιτροπής», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο βουλευτής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης ο οποίος μετέφερε τα συμπεράσματα του πορίσματος της ΝΔ για το δυστύχημα των Τεμπών. «Γνωρίζοντας ότι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε μετά από ενδελεχή έρευνα δεν θα φέρουν πίσω τους 57 νεκρούς ούτε θα σβήσουν το πένθος στους οικείους τους», τόνισε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Στο σημείο που ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η εκτέλεση των συμβάσεων στους ελληνικούς σιδηροδρόμους ήταν προβληματική για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. «Ποιον κοροϊδεύετε;» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Επειδή όμως κυρία Κωνσταντοπούλου κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να πείσει κάποιον που δεν θέλει να πειστεί διεξάγεται έρευνα της δικαιοσύνης αναφορικά με τις επεμβάσεις των αρχών στον τόπο της τραγωδίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ. Τότε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας άρχισε να τον αποκαλεί «μέλος συγκάλυψης».

«Αντιλαμβάνομαι ότι κανένα πόρισμα δεν θα φέρει κανένα από τα παιδιά πίσω, ενώ οι γονείς τους τα περίμεναν να επιστρέψουν εκείνη την μοιραία βραδιά στο σπίτι τους. Οι λέξεις επιτροπή, πόρισμα σημαίνουν ελάχιστα για τους γονείς που η ζωή τους γέμισε με μία ανείπωτη τραγωδία. Και επειδή δεν το κατανοώ μιας και κανείς που δεν το βίωσε δεν μπορεί να το κατανοήσει το θαυμάζω και υποκλίνομαι με σεβασμό και ταπείνωση», υπογράμμισε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

«Γι’ αυτό το συγκαλύπτετε κύριε Τσαβδαρίδη; Επειδή το θαυμάζετε; Θα έπρεπε να ντρέπεστε», έλεγε από τα έδρανα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλειος Κόκκαλης, που ανέφερε: «Πράγματι είναι λυπηρό αυτό που ακούσαμε από τον εισηγητή της πλειοψηφίας. Γνωρίζαμε την θεωρία περί ανθρωπίνου λάθους αλλά είναι άλλο να κλείνουν τα μάτια και να μην έχουν το σθένος και να αρθρώσουν δύο κουβέντες για τα διπλά εγκλήματα. Ένα έγκλημα που έγινε και στοίχισε την ζωή σε 57 και ένα δεύτερο που ακολούθησε αμέσως μετά, αυτό της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος». Τότε η Ζωή Κωνσταντοπούλου φώναξε στον βουλευτή ότι συμπράττει στην συγκάλυψη εάν δεν πει κάτι για το αίτημα της να πάρει τον λόγο και να εξεταστεί το αίτημα εξαίρεσης του προεδρείου.

Κωνσταντοπούλου: Επιχειρείτε το μπάζωμα των ποινικών ευθυνών για τα Τέμπη – Μαρκόπουλος: Σταματήστε το θέατρο κυρία μου

Άνω κάτω έγινε η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη καθώς στην αίθουσα μπήκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και απαιτούσε να πάρει τον λόγο. Μετά από καθυστέρηση η συνεδρίαση ξεκίνησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος ενημέρωσε την Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι μπορεί να παρακολουθήσει τις εργασίες αλλά δεν έχει δικαίωμα λόγου και ψήφου αφού έχει εξαιρεθεί από μέλος της Εξεταστικής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου άνοιγε συνεχώς το μικρόφωνο της και παρενέβαινε, ενώ ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης του προεδρείου.

«Διότι κύριοι με τις ενέργειες σας επιχειρείτε την υπόθαλψη υπαιτίων για το έγκλημα των Τεμπών. Αυτό το οποίο επιχειρείτε είναι να μπαζώσετε τις ευθύνες. Αφήστε με να ακουστώ γιατί στρέφομαι εναντίον σας. Μην προσπαθείτε να μην ακουστώ. Αυτό το οποίο επιχειρείτε είναι το μπάζωμα των ποινικών ευθυνών», είπε στον πρόεδρο της πρόεδρο της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Βάση άρθρου του 37 βουλευτής που δεν ανήκει στην δύναμη διαρκούς επιτροπής μπορεί να παρακολουθεί την επιτροπή και η κυρία Κωνσταντοπούλου μπορεί να το κάνει χωρίς να φωνασκεί. Μπορεί να το κάνει χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου. Παρακαλώ μην μας θυμίζετε άλλες μέρες του κοινοβουλίου», είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, που έδωσε τον λόγο στον βουλευτή της ΝΔ, Λάζαρο Τσαβδαρίδη.

«Θυμίζει γκρίζες εποχές του ελληνικού κοινοβουλίου», ανέφερε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης που προκάλεσε νέα παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συμπράττετε στην υπόθαλψη των υπαιτίων προσώπων. Θέλετε να παράσχετε συνδρομή.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Η κυρία Κωνσταντοπούλου κάνει ακτιβισμό. Όσα λέει η κυρία Κωνσταντοπούλου επειδή κινείται αντικοινοβουλευτικά δεν γράφεται στα πρακτικά. Μπορεί να παραμείνει ως απλή βουλευτής και δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα λόγου. (…) Βάση απόφασης του σώματος έχει εξαιρεθεί των εργασιών. Όσα λέει λόγω ακυρότητος δεν καταγράφονται.

Σε αυτό το σημείο η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιμένει να πάρει τον λόγο για να αναπτύξει την θέση της για την αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσε.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Την υπομονή σας κύριε Τσαβλαρίδη. Παρακαλώ στο Σώμα την υπομονή του. Η παρουσία της κυρίας Κωνσταντοπούλου μπορεί να είναι ως απλή βουλευτής να παρακολουθήσει και δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα λόγου και δεν μπορεί να ψηφίσει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου προς άλλον βουλευτή που διαμαρτύρεται: Να μιλάτε ευπρεπώς. Ελάτε μπροστά να τα πείτε αυτά.

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Δεν έχει ξανά υπάρξει τέτοια συμπεριφορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά και μάλιστα πρώην προέδρου της Βουλής.

Κωνσταντοπούλου προς Μαρκόπουλο: Έχει υποβληθεί αίτηση εξαίρεσης σας.

Σε αυτό το σημείο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σηκώνετε και καταθέτει έγγραφο στο προεδρείο.

Κωνσταντοπούλου: 57 νεκροί και πάτε να το θάψετε κύριε Τσαβδαρίδη.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Παρακαλώ να σταματήσει το θέατρο. Το θέατρο της Δευτέρας παιζόταν την δεκαετία του 80. Μην το συνεχίζετε κοινοβουλευτικά. Μην μας επαναφέρετε στην περίοδο άλλων κομμάτων. Δεν υπάρχετε κυρία Κωνσταντοπούλου. Παρακαλώ κύριε Τσαβδαρίδη. Δεν υπάρχει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει αίτηση εξαίρεσης δεν μπορείτε να πείτε τίποτα μέχρι να αξιολογηθεί. Πρέπει να πάρω τον λόγο για να αναπτύξω (….)

Μαρκόπουλος: Για να υπάρχει αίτημα εξαίρεσης αυτό πρέπει να κατατεθεί από μέλος της επιτροπής. Με βάση τον κανονισμό της βουλής δεν μπορεί να υπάρξει πρόταση μομφής εναντίον των προεδρείων των επιτροπών. (…)Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν θα καταγράφεται. Συνεχίστε κύριε Τσαβδαρίδη.

Τσαβδαρίδης: Τι να μιλήσω κύριε πρόεδρε; Μιλάει πάνω μου.

Μαρκόπουλος: Καταλαβαίνουμε όλοι τι κάνει η κυρία Κωνσταντοπούλου σήμερα.

Κωνσταντοπούλου: Έχει σταλεί έγγραφο σήμερα κύριε Τσαβδαρίδη για την παρουσία μου. Έχετε διαβάσει το έγγραφο;

Μαρκόπουλος: Κυρία Κωνσταντοπούλου έχετε χάσει την ψυχραιμία και την λογική σας. Δεν θα το κάνουμε πεζοδρόμιο εδώ. Εκτίθεστε συνεχόμενα. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένη. Δεν είναι στάση προέδρου κοινοβουλευτικού κόμματος. Έχετε ξεφύγει κυρία μου. Συνεχίστε κύριε Τσαβδαρίδη όσο δύσκολο κι αν είναι.

Νίκος Βρεττός: Κύριε πρόεδρε με συγχωρείτε δεν επιτρέπετε αυτό το πράγμα.

Μαρκόπουλος: Θέλετε να την αποβάλλω; Ποια είναι η πρόταση σας κύριε Βρεττέ; Αντιλαμβάνομαι την ενόχληση σας. Αυτή είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν μπορώ να την αλλάξω.

Κωνσταντοπούλου: Έχω ζητήσει τον λόγο για να εκθέσω τους λόγους εξαίρεσης.

Μαρκόπουλος: Μέχρι στιγμής εκτίθεστε. Δεν εκθέτετε λόγους. Είναι βαρύτατα εκτεθειμένη η κυρία Κωνσταντοπούλου με αυτή την λογική της. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας κύριε Τσαβδαρίδη συνεχίστε. Μην εκτίθεστε άλλο σας κρίνει ο κόσμος με αυτά που κάνετε. Σταματήστε το θέατρο κυρία μου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ