Βουλή: “Καζάνι που βράζει” το ΚΙΝΑΛ για τον Ποινικό Κώδικα – Διαφοροποιήσεις και “καρφιά”

Τριγμούς στο ΚΙΝΑΛ φέρνει ο Ποινικός Κώδικας, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή του κόμματος και να δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχεδίου αλλά μόνο διατάξεις που αυστηροποιούν τις ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, όπως βιασμοί ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, γυναικοκτονίες.

«Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, δεν κάνουμε αντιπολίτευση της πλάκας, ψηφίζουμε “παρών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης απαντώντας εμμέσως στον Ανδρέα Λοβέρδο, που νωρίτερα είχε στηρίξει το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ότι διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή του κόμματός του και θα το υπερψηφίσει.

«Το δίλημμα δεν είναι η αυστηροποίηση των ποινών ή η συνέχιση της εγκληματικότητας. Το ζητούμενο είναι, όπου χρειάζεται να υπάρξει αυστηροποίηση, όπως στα σεξουαλικά εγκλήματα ή τις ανθρωποκτονίες -χωρίς ευθεία ή έμμεση κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιό σας δεν δίνει μια συνεκτική σύγχρονη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας», τόνισε ο κ.Σκανδαλίδης και συμπλήρωσε:

«Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, γι’ αυτό σταθμίζουμε τη θέση μας, δηλώνοντας “παρών” επί της αρχής, και θα δώσουμε το βάρος μας στα άρθρα, ψηφίζοντας επί της ουσίας της πολιτικής και όχι βάσει μικροκομματικών συμφερόντων που είναι η πάγια τακτική της ΝΔ».

Ο κ. Σκανδαλίδης συνέχισε την επίθεση του στη ΝΔ, υπογραμμίζοντας:

«Τις αποχρώσεις του “ναι, όχι, παρών”, εσείς τις δημιουργήσατε με τα βαρίδια που βάζετε στο νομοσχέδιο. Η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα αγωνίζεται να κρατήσει τα θετικά και δεν κάνει αντιπολίτευση πλάκας. Μακάρι και εσείς στη ΝΔ να κάνετε εξονυχιστικό διάλογο και να κάνετε την αυτοκριτική σας. Θα ήταν έτσι η δική σας συμβολή στηn καλύτερη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν μπορεί να νομοθετείτε με βάσh την πρόσκαιρη επικαιρότητα».

Αιχμηρός όμως ήταν ο κ. Σκανδαλίδης και για τις αναφορές που έγιναν στη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιλέξατε να εμπλέξετε και τη Φώφη Γεννηματά. Πράγματι εξέφρασε την επιθυμία αυστηιοποίησης των ποινών στα σεξουαλικά εγκλήματα για αυτό υπερψηφίζουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις. Όμως η τυφλή καταστολή, η συντηρητική αντίδραση είναι άλλο πράγμα… Η αυστηροποίηση των ποινών από μόνη της, δεν είναι μεταρρύθμιση».

Η τοποθέτηση Λοβέρδου στη Βουλή

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει τόσο επί της αρχής το νομοσχέδιο όσο και τις περισσότερες διατάξεις του ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του κόμματος του.

«Απαλλαγμένος πλέον στο να υπακούω στους κομματικούς συσχετισμούς θα δώσω απολύτως το δικό μου στοιχείο της πολιτικής μου ταυτότητας ως ελεύθερος άνθρωπος και μέλος του κοινοβουλίου. Θα πράξω σύμφωνα με την συνείδηση μου χωρίς φόβο και πάθος καθώς τίποτα δεν με δεσμεύει και σας λέω ότι παρά του ότι διαφωνώ σε ορισμένα ζητήματα ψηφίζω ναι επί της αρχής και των περισσοτέρων άρθρων», τόνισε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε:

«Είναι αδιανόητο η εισηγήτρια του νομοσχεδίου του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου να λέει επανειλημμένα στη κυβέρνηση ότι αργήσατε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά να έχει κάνει η ίδια κριτική για το θέμα και να έρχονται οι αυστηριοποιήσεις του ποινικού κώδικα και να έχουμε ομιλίες επί άλλων θεμάτων, σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν όμως στην ουσία του νομοσχεδίου».

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι συμφωνεί με την μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα σειράς αδικημάτων που προκαλούν το κοινό αίσθημα όπως ο βιασμός ανηλίκου, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν ορισμένοι από τις τηλεοράσεις να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και στη βουλή να μην υπερψηφίζουν την διάταξη, εφευρίσκοντας ψευτοϊδεολογήματα».

Λοβέρδος στον Realfm 97,8: Αυτοί είναι οι λόγοι που διαφοροποιήθηκα από τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ

Στη συνέχεια. μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι “έχω αναστατωθεί σήμερα σε πολιτικό επίπεδο, διότι έμαθα ότι η παράταξή μας, που δια της αειμνήστου Γεννηματά έκανε κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν αυστηροποιούσε τον Ποινικό Κώδικα μετά από κάθε γυναικοκτονία ή έγκλημα κατά ανηλίκου, βιασμούς και ενώ η κ. Γιαννακοπούλου, που είμαστε στην ίδια κομματική ρώτα για τις εκλογές, ως τομεάρχης αρμόδια επέπληττε τον κ. Τσιάρα για το θέμα αυτό, τώρα ξαφνικά το κόμμα άλλαξε γραμμή και ναι μεν δέχεται την αυστηροποίηση αλλά κυρίως λέει άλλα πράγματα”.

“Έχει τόσο έντονους αστερίσκους που χάνεις το νόημα. Φαίνεται να μην ψηφίζει το ΚΙΝΑΛ και πολλά άρθρα επί της αρχής. Εγώ πήγα και είπα ότι πέραν του ότι λείπει η διάταξη για την γυναικοκτονία, που μάλλον συμφωνώ με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει κάνει μια τροπολογία, πέραν από το ότι διαφωνώ με τη διάταξη για τα fake news και συμφωνώ με την ΕΣΗΕΑ, στα υπόλοιπα είμαι απόλυτα σύμφωνος” διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος.

“Δεν είναι το ιερό βήμα της Βουλής, βήμα για θεωρίες αντιεγκληματικής πολιτικής, όπως άρθρωσαν οι δικοί μας εισηγητές. Αισθάνθηκα ελεύθερος πια να μιλήσω με τη συνείδησή μου. Είναι δυνατόν να βγαίνουμε μετά από κάθε έγκλημα κατά ανηλίκου, σε βάρος της γενετήσιας ελευθερίας του, βιασμό από ιερέα, βιασμό από γυμναστή, βιασμό από πατέρα ή παππού, και να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα στην τηλεόραση και όταν σου λέει να κάνεις το πλημμέλημα κακούργημα, εσύ να λες για αγροτικές φυλακές;” πρόσθεσε.

“Συμφωνώ ότι οι αγροτικές φυλακές είναι άδειες και πρέπει να εκτίουν την ποινή τους εκεί, αλλά αυτό είναι το ζήτημα; Οι αγροτικές φυλακές είναι άλλο ζήτημα. Και λέω, τραβάω μια διαχωριστική γραμμή στα θέματα ασφάλειας του πολίτη, όπως υποστηρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ακατανόητο” είπε χαρακτηριστικά.

“Η κ. Γιαννακοπούλου δεν δέχθηκε να εισηγηθεί την πρόταση της παράταξής μας. Γιατί δεν μπορούσε να πει αυτά, έπρεπε σήμερα να μιλήσουμε στην καρδιά του θέματος. Το έκανα εγώ και το έκανα με πλήρη συνείδηση ότι έχω δίκιο, με πλήρη συνείδηση ότι ταυτίζομαι με την γραμμή της παράταξης όλα αυτά τα χρόνια, με πλήρη συνείδηση ότι αυτό ήταν που έλεγε η αείμνηστη Γεννηματά και επιτέλους ο πολίτης μας ζητάει προστασία και εμείς του λέμε θεωρίες; Τι είναι η Βουλή, Πανεπιστήμιο;” τόνισε.

Νάντια Γιαννακόπουλου

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ως τομεάρχης Δικαιοσύνης είχε εισηγηθεί το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή,  παραιτήθηκε από ειδική αγορήτρια του κόμματος στην Ολομέλεια λόγω της απόφασης του του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει “παρών”. Αντικαταστάθηκε από τον Αχμέτ Ιλχάν.

Για σπέκουλα έκανε λόγο ο Κεγκέρογλου

Υπεραμυνόμενος της επίσημης θέσης του ΚΙΝΑΛ που θα ψηφίσει «παρών» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το νέο ποινικό κώδικα, και επικρίνοντας όσους «κάνουν σπέκουλα και προπαγάνδα», όπως είπε χαρακτηριστικά, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρογλου κινήθηκε στην ίδια γραμμή που είχε νωρίτερα εκφράσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ενιαία αρχή του νομοσχεδίου που θα έδινε μία συνεκτική, ολοκληρωμένη και εκσυγχρονισμένη λύση, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».

«Τα δικαστήρια αποφασίζουν με βάση τα άρθρα και όχι επί της αρχής. Γίνεται σπέκουλα και προπαγάνδα για να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί. Για ποια αρχή να ψηφίσουμε. Πολιτικά περνά το μήνυμα η κυβέρνηση πως από μόνη της η αυστηροποίηση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Δεν ισχύει αυτό. Εμείς λέμε για τα άρθρα τις θέσεις μας, που είναι ξεκάθαρες. Από τα 173 άρθρα υπερψηφίζουμε τα 158. Ψηφίζουμε αυστηριοποίηση ποινών για όλα τα σεξουαλικά εγκλήματα, τα εγκλήματα στην εργασία, την αύξηση του ορίου αποφυλάκισης στα 3/5, τη διάταξη για κατοχή εμπρηστικών μηχανισμών, δεν ψηφίζουμε όμως συλλήβδην άρθρα όπως αυτό για τα fake news», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Βασίλης Κεγκέρογλου

ΚΙΝΑΛ: «Χωρίς φόβο και πάθος»

“Το Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις αρχές και τις πολιτικές του παραδόσεις, χαράσσει το δικό του διακριτό στίγμα. Χωρίς ετεροπροσδιορισμό. Χωρίς νομικό ακτιβισμό ή δογματικές προσκολλήσεις. Επιδιώκουμε ένα Ποινικό Δίκαιο όχι μόνο «τιμωρητικό», αλλά κυρίως βαθιά παιδευτικό. «Εργαλείο» του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Για την ασφάλεια του πολίτη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα με τη στάση μας απέναντι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποφασίστηκε  στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

“Συμφωνούμε και ψηφίζουμε την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.α.”

Επιδιώκουμε την πραγματική έκτιση των ποινών για τα αυξημένης βαρύτητας εγκλήματα. Ψηφίζουμε την αύξηση του ορίου για την υφ’ όρον απόλυση.

Καταγγέλλουμε, όμως, την προκλητική άρνηση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών.

Για να μπορεί να υπάρξει χώρος στις φυλακές για όσους πρέπει πραγματικά να εκτίσουν τις ποινές κάθειρξης και να αποφύγουμε νέες οριζόντιες και άκριτες αποφυλακίσεις.

Λέμε όχι στην ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν «fake news» που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να τολμήσει να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά «κοινωνικής πανδημίας».

Μένουμε σταθεροί στην ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση, με στόχο την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.

Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που «λανσάρει» με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα” σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ