Καταιγισμός ασκήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις: Μήνυμα ισχύος και αποτροπής

Ο δείκτης ποιότητας ενός αξιόμαχου στρατεύματος αποτελεί αναμφίβολα η συχνότητα και το επίπεδο των ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων. Και σ’ αυτό το πεδίο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παίρνουν κατή την ομολογία… φίλων κι εχθρών «άριστα», αφού έχει καταστεί σαφές ότι όσο προχωράμε μέσα στο 2022 ο ρυθμός των εκπαιδεύσεων αυξάνει και θα συνεχίσει να αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σε μία περίοδο που η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα τεκταινόμενα της κρίσης στην Ουκρανία τα απόνερα της οποίας φτάνουν έως τις εσχατιές της υφηλίου, ο επιχειρησιακός βραχίονας των Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ όχι μόνο δεν ολιγωρεί, αλλά απεναντίας εντείνει τις προσπάθειές του φθάνοντας σε αξιοσημείωτα επίπεδα ετοιμότητας.

Αυτήν την περίοδο διεξάγονται ή πρόκειται να διεξαχθούν τέσσερις διαφορετικές διασυμμαχικές συνεκπαιδεύσεις σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια ενισχύοντας το πλέγμα της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας στους συμμετέχοντες.

Καταρχάς η διεθνής άσκηση «TROJAN FOOTPRINT 22» η οποία εκτελέστηκε από τις 2 έως τις 13 Μαΐου στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας και στην οποία συμμετείχαν εκτός της Χώρας μας δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων από την Αλβανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιταλία. Επιπλέον μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ασκήθηκαν στη χώρα τους υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο των αντίστοιχων Ελληνικών. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης προσωπικό και εναέρια μέσα του Στρατού Ξηράς καθώς και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ όλο το πλαίσιο της άσκησης τέθηκε υπό τη διεύθυνση της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (USSOCEUR).

«ALEXANDER THE GREAT»

Ταυτόχρονα είναι ήδη σε εξέλιξη η προπαρασκευαστική φάση της διακλαδικής διμερούς άσκησης «ALEXANDER THE GREAT» με τις ΗΠΑ, με τη συγκρότηση δυνάμεων Πεζοναυτών, Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από την 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, τη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, το Τάγμα Εναέριου Ανεφοδιασμού της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και όλες οι Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ). Επιπλέον, η άσκηση πλαισιώνεται από Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και προσωπικό και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η περιοχή της άσκησης καλύπτει το τόξο μεταξύ του Παγασητικού Κόλπου, του Νομού Μαγνησίας, έως τον Άγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο.

Στην άσκηση συμμετέχει και ο διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός των περίπου 650 Αμερικανών Πεζοναυτών προερχομένων από το 22nd Marine Expeditionary Unit (22d MEU) και το 2nd Light Armored Reconnaissance Battalion μαζί με τα πλοία USNS «CARSON CITY» και «ARLINGTON», που χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμες υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων. Στα αντικείμενα της άσκησης έχουν προβλεφθεί σενάρια που θα ενισχύσουν τη συνέργεια Ελληνικών και Αμερικανών Ενόπλων Δυνάμεων, μηδενίζοντας τους νεκρούς χρόνους και αξιοποιώντας στο έπακρο τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ, επιστέγασμα του οποίου θα αποτελέσει η εκτέλεση αμφίβιας επιχείρησης στη Σκύρο. Στην άσκηση θα συμμετέχουν επίσης παρατηρητές από την Αίγυπτο, ενώ σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες έχει εκδηλώσει επιθυμία συμμετοχής στην άσκηση με παρατηρητές και η Πορτογαλία.

Μάλιστα, σήμερα στην Σκύρο θα πραγματοποιηθεί η «ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών» DV-DAY.

«STOLEN CERBERUS-22»

Παράλληλα λαμβάνει χώρα από τις 3 Μαΐου μια ακόμη συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «STOLEN CERBERUS-22» η οποία εστιάζει σε ρίψεις φορτίων και αλεξιπτωτιστών.

Η άσκηση διεξάγεται σε όλο τον κεντρικό και τον ηπειρωτικό κορμό της Χώρας μας καθώς και στον νοτιοανατολικό νησιωτικό, με τη συμμετοχή προσωπικού από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, την Ζ΄ ΜΑΚ, το Τάγμα Εναέριου Ανεφοδιασμού, τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, την 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από πλευράς ΗΠΑ συμμετέχουν στελέχη της 37th Airlift Squadron και τρία αεροσκάφη MC-130J. Και αυτή η μεγάλη άσκηση τελεί υπό τον έλεγχο και διοίκηση της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ.

«NATO TIGER MEET 2022»

Στη συνέχεια το «επιχειρησιακό μενού» γίνεται πλουσιότερο καθώς έχει ξεκινήσει η ετήσια πολυεθνική αεροπορική άσκηση «NATO TIGER MEET 2022» που φέτος διοργανώνει η χώρα μας. Στην άσκηση παραδοσιακά συμμετέχουν Μοίρες αεροσκαφών χωρών μελών του ΝΑΤΟ και χωρών PfP οι οποίες ανήκουν στο «NATO TIGER ASSOCIATION». Η άσκηση διεξάγεται σε όλο το FIR Αθηνών και η συμμετοχή αναμένεται να είναι ανάλογη, αν όχι μεγαλύτερη, της αντίστοιχης στην «HΝΙΟΧΟΣ 22».

Αεροσκάφη F-16 από το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία, RAFALE και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-2C από τη Γαλλία, Eurofighter από τη Γερμανία και την Ιταλία, F-18 από την Ελβετία και την Ισπανία θα φιγουράρουν στους ελληνικούς αιθέρες, δηλώνοντας ισχυρή παρουσία και εκπέμποντας αποφασιστικότητα προς κάθε κατεύθυνση. Σε αυτήν την άσκηση η Τουρκία αποκλείστηκε με απόφαση ΓΕΕΘΑ κατόπιν έγκρισης της Πολιτικής Ηγεσίας, λόγω της προσφάτου προκλητικής συμπεριφοράς της που μόνο συμμαχική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, εκτός κι αν απευθύνεται στους νεόκοπους συμμάχους της, που συνταράσσουν την Ευρώπη και τον πλανήτη με επιθετικούς πολέμους. Τα αντικείμενα στα οποία θα ασκηθεί το πολυπληθές ετερόκλητο αεροπορικό «σμήνος» καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αντικειμένων που σχεδιάζει το ΓΕΕΘΑ και υλοποιεί το ΓΕΑ και πιο συγκεκριμένα η 116 Πτέρυγα Μάχης.

Επιχειρησιακός «οργασμός»

Για το επόμενο χρονικό διάστημα θα επικρατεί πραγματικός επιχειρησιακός «οργασμός» σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας. Αν συνυπολογίσει κανείς τις σχεδόν καθημερινές συνεκπαιδεύσεις των πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού με τις συμμαχικές δυνάμεις επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή του Αιγαίου λόγω εγγύτητας με το ναυτικό θέατρο επιχειρήσεων της Μαύρης θάλασσας, αποδεικνύεται στην πράξη η βαρύνουσα γεωπολιτική αξία της Χώρας μας για τα διεθνή δρώμενα. Το επιχειρησιακό αποτύπωμα της Ελλάδας διαρκώς μεγαλώνει και πέραν της αδιαμφισβήτητης εξέχουσας γεωγραφικής της θέσης, καθίσταται όλο και πιο έντονα κεντρικός κόμβος στη λήψη αποφάσεων και βασικός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Αντιλαμβανόμενος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τις τεκτονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο και τις προκλήσεις που όπως και ο ίδιος έχει πει γεννούν ευκαιρίες, υλοποιεί ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό τόσο σε εθνικό όσο και σε συμμαχικό επίπεδο με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας στον πυρήνα αυτού, ως σημείο αναφοράς και πρότυπο συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις των φίλων, συμμάχων και χωρών εταίρων σε επίπεδο διαλειτουργικότητας, συνεκπαίδευσης, εφαρμογής κοινών επιχειρησιακών δογμάτων και ανάπτυξης βεβαίως φιλικών σχέσεων. Τα αποτελέσματα αυτής της εργώδους προσπάθειας είναι ορατά, η προστιθέμενη αξία πολλαπλάσια και σίγουρα οι εμπνευστές της μπορούν να τρίβουν τα χέρια τους ιδίως σε χρονικές περιόδους που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους όπως αυτή που διανύουμε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ