Καταδικάζουν τις δηλώσεις του Ερντογάν

Καταδικάζουν τις δηλώσεις του Ερντογάν

 

Καταδικάζουν με κοινή ανακοίνωση τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας  Μαριέττα Γιαννάκου και η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ελένη Θεοχάρους, τονίζοντας ότι «προσβάλλουν την ΕΕ και την διεθνή έννομη τάξη».

«Η δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου καθορίζει ότι στην Κύπρο αναγνωρίζεται μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθορίζουν ότι το ψευδοκράτος δεν υπάρχει», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι τοποθετήσεις Ερντογάν αποτελούν προσβολή για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο και τη διεθνή έννομη τάξη. Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, καθιστά σαφές ότι η ΕΕ αναγνωρίζει την Κύπρο ως μοναδικό κράτος αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστούν σαφές ότι το ψευδοκράτος και οι θεσμοί του δεν ισχύουν», σημειώνει η Μαριέττα Γιαννάκου και η Ελένη Θεοχάρους και προσθέτουν:

«Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν μερικές μόνο μέρες μετά την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα του κεφαλαίου 22. H Κυπριακή Δημοκρατία επέδειξε καλή πρόθεση για συνεργασία, προς επίλυση του Κυπριακού και ως εκ τούτου, ούτε η ίδια, ούτε η Ελλάδα άσκησαν βέτο. Η χειρονομία καλής θελήσεως από την Αθήνα και τη Λευκωσία, δεν έτυχε της ανάλογης σοβαρής και υπεύθυνης αντιμετώπισης από την Τουρκική Κυβέρνηση».

«Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας εργασίας του ΕΛΚ για τις εξωτερικές σχέσεις η κα. Γιαννάκου και η κα. Θεοχάρους έθεσαν το θέμα των απαράδεκτων αυτών τουρκικών προκλήσεων. Κοινή συνισταμένη όλων των ευρωβουλευτών ήταν ότι τέτοιου είδους ενέργειες δε βοηθούν ούτε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ούτε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε την επίλυση του Κυπριακού, ενώ πλήττουν παράλληλα, τα ίδια τα συμφέροντα του τουρκικού λαού, διότι απομακρύνουν την Τουρκία από το δημοκρατικό ευρωπαϊκό κόσμο και τη διεθνή έννομη τάξη», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

 

Διαβάστε επίσης:

Δούρου: Καμία αντίδραση Βενιζέλου για τον Ερντογάν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ