Καραθανασόπουλος στον Realfm 97,8: Η αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική γίνεται στους δρόμους του αγώνα

Τα αιτήματα των αγροτών είναι «αναγκαία και ρεαλιστικά», ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

Χαρακτηριστικά είπε ότι πρόκειται για αιτήματα επιβίωσης που σχετίζονται με το υψηλό κόστος παραγωγής και με την ΚΑΠ που «μειώνει στο μισό περίπου τις επιδοτήσεις και ουσιαστικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια να φύγουν οι βιοπαλαιστές αγρότες από τα χωράφια τους».

Σχολίασε ότι οι αναφορές της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία αποτελούν πρόσχημα, καθώς η τήρησή της δεν ισχύει στην περίπτωση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία οι εφοπλιστές να παίρνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο και οι αγρότες να μην μπορούν να έχουν αντίστοιχη αντιμετώπιση», πρόσθεσε.

Στάθηκε στην ήττα που έχει γνωρίσει η κυβέρνηση, «γιατί δεν μπόρεσε να διασπάσει τον αγώνα των αγροτών, ούτε να τον συκοφαντήσει και όσες προσπάθειες και αν έκανε να μην έρθουν με τα τρακτέρ, οι αγρότες τα κατάφεραν, είναι ενωμένοι, αποφασισμένοι, τα αιτήματά τους είναι δίκαια και έχουν και την αλληλεγγύη του κόσμου στο πλευρό τους».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, επισήμανε ότι αναμένεται περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας, καθώς «θα δημιουργηθούν πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων και διαφορετικών τιμολογίων». Προειδοποίησε πιο συγκεκριμένα για επιπτώσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια, μιας και η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για λειτουργία τους με ακόμα περισσότερα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «χωρίς να αποκλείεται και η ύπαρξη διδάκτρων στα προπτυχιακά», ενώ απαντώντας σε ερώτημα για μεγαλύτερη σύνδεση Πανεπιστημίων – αγοράς, επισήμανε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι «θα εντάσσονται ακόμα και στα προγράμματα σπουδών».

Σημείωσε πως η κυβέρνηση αφήνει «έρμαιο στις ορέξεις της αγοράς» τα Πανεπιστήμια, αντί να αναβαθμίσει τον δημόσιο χαρακτήρα τους, να προσλάβει νέους καθηγητές και να αναβαθμίσει τη φοιτητική μέριμνα και συμπλήρωσε πως σε όλα αυτά αντιτίθεται το ΚΚΕ, αλλά και πως αντιδρούν οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια. Τόνισε, μάλιστα, πως «παρά τις προσπάθειες που έκανε για να συκοφαντήσει αυτή τη διαδικασία, φαίνεται ότι έχει φάει και εδώ τα μούτρα της η κυβέρνηση. Είναι δεδομένο ότι η αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική γίνεται στους δρόμους του αγώνα».

Για τα Ελληνοτουρκικά, υπενθύμισε πως το ΚΚΕ μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα και το κοινό τους ανακοινωθέν είχε προειδοποιήσει για μια «ιδιαίτερα επικίνδυνη» διαδικασία, γιατί υλοποιεί τις αποφάσεις που είχαν παρθεί ήδη από την καλοκαιρινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους για ισχυροποίηση της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ και για τον οδικό χάρτη προς τη συνδιαχείριση του Αιγαίου που θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά και τους λαούς της περιοχής συνολικότερα. «Αυτό υλοποιείται και με τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε για το νομοσχέδιο σχετικά με τους Ποινικούς Κώδικες, ανέφερε ότι έρχονται «νέες, πιο αντιδραστικές αλλαγές στην Ποινική Δικαιοσύνη και οι στοχεύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες», εξηγώντας μετά: «Το να γεμίζουν απλά και μόνο οι φυλακές με ποινικούς χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα αναβάθμισης του σωφρονισμού επί της ουσίας δεν οδηγεί πουθενά αυτή η διαδικασία. Από την άλλη οι νέες ποινές στοχεύουν και στην ενίσχυση της καταστολής απέναντι στον εχθρό-λαό. Γιατί μια σειρά ποινικές διατάξεις, όπως η παρακώλυση συγκοινωνιών ή η κατάληψη δημόσιων κτιρίων αντιμετωπίζονται πιο σκληρά σε σχέση με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Όλα αυτά κάνουν πιο ακριβή τη δικαιοσύνη για τον λαό. Διευκολύνουν σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης όσον αφορά αντιπαραθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους και συμφέροντα. Δεν αντιμετωπίζει το έγκλημα στις αιτίες του, οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σύστημα που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση και τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ