Καμία κουβέντα εκτός ατζέντας

Καμία κουβέντα εκτός ατζέντας

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

«Κανένας κοινοτικός αξιωματούχος δεν πρόκειται να παρακάμψει τη θεσμική διαδικασία της τρόικας ή να μπει σε συζητήσεις εκτός ατζέντας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό». Με αυτή τη φράση κύκλοι των Βρυξελλών απαντούν στις διαρροές κύκλων των Αθηνών σε σχέση με τον σκοπό της επίσκεψης Σαμαρά στην ευρωπρωτεύουσα.

Επισήμως οι τρεις θεσμοί, Συμβούλιο, Κομισιόν και Κοινοβούλιο εξηγούν στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι η επίσκεψη «ήταν προγραμματισμένη, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι και σχετίζεται με τη θεσμική προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014».

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι φήμες για «πολιτική διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Συμβουλίου είναι παντελώς αβάσιμες» και οι δύο θεσμικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού έχουν «έτσι κι αλλιώς μακρά ατζέντα να συζητήσουν μαζί του αναφορικά με την κυλιόμενη προεδρία».

Επιπλέον, ούτε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ούτε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι σε θέση να επηρεάσουν ή να τροποποιήσουν την «ειλημμένη απόφαση των κρατών μελών της ευρωζώνης να παραπέμψουν κάθε ζήτημα που σχετίζεται με την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος στην τρόικα των ελεγκτών και στο αρμόδιο όργανο του Συμβουλίου» – που δεν είναι άλλο από το euro working group.

Συνεπώς το θέμα των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων και της λήψης τους από τις ελληνικές αρχές, δεν μπορεί και δεν θα συζητηθεί με Μπαρόζο και Βαν Ρόμπεϊ, η δε πλευρά της Κομισιόν, αν ερωτηθεί σχετικά θα απαντήσει: «πρώτα θα ακούσουμε την τρόικα και μετά θα δούμε».

Η σχετική απάντηση σχηματοποιήθηκε και επαναβεβαιώθηκε εξάλλου, πολύ πρόσφατα, τόσο στο επίπεδο των υπουργών που εκφράζουν τη βούληση των κρατών μελών, όσο και στο επίπεδο των τεχνοκρατών του EWG. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν ξεκαθάρισε από το Βίλνιους επακριβώς τι περιμένουμε από τη τρόικα, ενώ και ο πρόεδρος του Εurogroup έβαλε το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων:

1. Η τρόικα θα κρίνει το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του χρέους και

2. Η συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος θα γίνει Οκτώβριο και Νοέμβριο,

3. με αποφάσεις πριν το τέλος του έτους.

Ο Όλι Ρεν και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκφράζουν τις αποφάσεις των θεσμών και των κρατών μελών, δηλαδή των υπολοίπων 16 κυβερνήσεων, η ΕΚΤ συμφωνεί μαζί τους και βρίσκονται σε συνεννόηση με το ΔΝΤ. Ούτε ο Ρεν, ούτε ο Ντάισελμπλουμ θα δεχθούν νουθεσίες και συμβουλές από τον Μπαρόζο, τον Βαν Ρόμπεϊ ή κάποιον άλλον.

Επιπλέον η συνάντηση με τον Μάρτιν Σούλτς, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να σημειωθεί πως έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα καθώς ο κ. Σούλτς δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με τη διαδικασία του ελέγχου και των αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, όπως άλλωστε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε σχέση με τη δημοκρατική νομιμοποίηση που κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί, αυτή εκπορεύεται από τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των λαών της ευρωζώνης.

Στο πολιτικό διά ταύτα, οι εταίροι και οι θεσμοί δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν σε κανένα παιχνίδι εντυπώσεων ελληνικής εσωτερικής κατανάλωσης. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι γνωστό, η πρόβλεψη για επιπλέον μέτρα 4 έως 7 δισ. ευρώ είναι το ίδιο γνωστή πριν από το καλοκαίρι και η κυβέρνηση την έχει προσυπογράψει. Το ίδιο γνωστά είναι και όσα πρέπει να γίνουν στο διαρθρωτικό κομμάτι της οικονομίας και του κράτους που για τους εταίρους προσιδιάζουν σε μετά-σοβιετικές δημοκρατίες.

Στις Βρυξέλλες, τη Χάγη, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των περασμένων ελέγχων θεωρούν ότι η πλειονότητα των υπουργών λειτουργεί είτε σαν να μην καταλαβαίνει σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα, είτε γνωρίζοντας πως έχει ελάχιστο χρόνο μέχρι τις εκλογές και προσπαθεί να λειτουργήσει με αυτό τον ορίζοντα «παλαιοκομματικά».

Από την άλλη υπάρχει μια μικρή ομάδα υπουργών που λειτουργεί ανάμεσα στη «Σκύλλα» των πολίτικων πιέσεων της προηγούμενης ομάδας και την «Χάρυβδη» της Τρόικας. Πολλές φορές αυτοί οι υπουργοί όταν δεν μπορούν να περάσουν αυτονόητα αιτήματα του προγράμματος, αναζητούν στήριξη σε e-mail με τελεσίγραφα.

Ο δε πρωθυπουργός καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην παντελώς απαραίτητη πολιτική σταθερότητα και την τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας.

Όλο το σκηνικό όπως σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος και γνωστός σινεφίλ, «θυμίζει τη μέρα της μαρμότας». (Groundhog day, 1993- Harold Ramis, Bill Murray & Andie MacDowel).

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ