Καιρίδης: Τι απαντά στον Realfm 97,8 για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Frontex – «Το θεωρώ αδιανόητο»

Στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Frontex από την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή, σημειώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα» και χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» ένα τέτοιο σενάριο.

Ο Δημήτρης Καιρίδης μίλησε για την συζήτηση που είχαν με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και την επίτροπο της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, με αντικείμενο το μεταναστευτικό ζήτημα και τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την συναντήσει εκ νέου.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες σχετικά με πιθανή αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα, είπε αρχικά ότι: «Είχαμε μια πολύ μεγάλη τραγωδία που συγκλόνισε την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη. Η τραγωδία συνέβη εν μέσω προεκλογικής περιόδου και γι’ αυτό υπήρξε μια επικοινωνιακή αδυναμία από τη δική μας την πλευρά, που δημιούργησε ένα κενό στο οποίο μπόρεσαν παρεισέφρησαν διάφοροι, άλλοτε καλοπροαίρετα και άλλοτε λιγότερο καλοπροαίρετα -αναφέρομαι σε διεθνή ΜΜΕ, ΜΚΟ κα- να δημιουργήσουν ένα κλίμα, με δημοσιεύματα αρνητικά για την χώρα μας, που δημιούργησαν μεγάλη πολιτική πίεση και σε εμάς και στην Frontex. Διότι αυτά τα ζητήματα εύκολα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένες πλευρές, το έχουμε δει και στο παρελθόν. Υπήρξαν στη συνέχεια κάποιες διαρροές εσωτερικών εγγράφων της Frontex, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες διότι η Frontex δεν είναι ΜΚΟ είναι ένας Οργανισμός της ΕΕ και μάλιστα επιχειρησιακός με αστυνομικά χαρακτηριστικά και πολύ αυστηρή ιεραρχία. Αυτές οι διαρροές έχουν δώσει περαιτέρω τροφή για μια συζήτηση, η οποία δεν βοηθάει».

Αναφερόμενος στην πολύνεκρη τραγωδία στην Πύλο, δήλωσε πως αυτή την στιγμή τρέχει μία δικαστική έρευνα σε ανώτατο επίπεδο με εντολή Ντογιάκου, η οποία προφανώς είναι μυστική και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά της όταν αυτή ολοκληρωθεί.

«Προς το παρόν έρχεται ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex στην Αθήνα στις 17 Ιουλίου, προφανώς είναι μεγάλο θέμα αν (σσ. αποχωρήσει), αλλά δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα και το θεωρώ αδιανόητο για μια υπηρεσία που έχει ταχτεί στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων να αποχωρήσει από την χώρα, η οποία έχει πετύχει το περισσότερο στον τομέα αυτό. Ακούμε την κριτική, διαβάζουμε τα δημοσιεύματα και η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η διάσωση και η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ αδιανόητο και απολύτως απαράδεκτο τον οποιαδήποτε υπαινιγμό για τις Λιμενικές Αρχές, οι οποίες τα τελευταία 10 χρόνια έχουν κάνει μισό εκατομμύριο διασώσεις στο Αιγαίο και την Μεσόγειο», ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ