Καιρίδης στο enikos.gr για την τροπολογία που «άναψε φωτιές»: Δεν δίνουμε κανένα άλλο δικαίωμα στους μετανάστες πέρα από την εργασία

Άναψε φωτιές η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα τριετούς άδειας διαμονής για να εργαστούν, σε μη νομίμως εισελθόντες, οι οποίοι όμως ζουν και αποδεδειγμένα έχουν εργαστεί στην Ελλάδα επί τριετία. Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την «αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης», το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σαμαράς: Λανθασμένη η τροπολογία για την άδεια παραμονής και εργασίας – «Η χώρα γίνεται φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών»

«Η χώρα δεν αλλάζει πολιτική στο μεταναστευτικό και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Πρωταρχική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η αυστηρή και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της χώρας και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών», δηλώνει στο enikos.gr o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Αναλυτικά, με την εν λόγω ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες
τρίτων χωρών υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Η ρύθμιση είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, προκειμένου να εκδοθεί η άδεια διαμονής, πρέπει ο/η ενδιαφερόμενος/η να υποβάλλει, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας,  η άδεια διαμονής στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται. Σε περίπτωση που το άτομο δεν εργάζεται η άδεια θα ανακαλείται. Όπως τονίζει στο enikos.gr ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν δίνει κανένα δικαίωμα στους μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, πέρα από τη δυνατότητα, σε περίπου 30.000 από αυτούς, να εργαστούν. Ούτε οικογενειακή επανένωση προβλέπει, ούτε μόνιμη διαμονή, ούτε ιθαγένεια. Η κυβέρνηση κάνει αυτό που κάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συνδέοντας, ωστόσο, για πρώτη φορά, την άδεια παραμονής των επί μακρόν διαμενόντων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, με τη νόμιμη εργασία».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη η τροπολογία, «βάζει τάξη στην αταξία, αυστηροποιώντας τις κυρώσεις και επιταχύνοντας τις απελάσεις όσων παραμένουν μη νόμιμα στην Ελλάδα».

Προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω, οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε πλήρη καταγραφή και ταυτοποίηση των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα σε καθεστώς παρανομίας. Παράλληλα, για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής. Στη ρύθμιση προβλέπεται ακόμα πως η αίτηση άδειας διαμονής μπορεί να ευδοκιμήσει μόνον αν ο αλλοδαπός έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Σε κάθε περίπτωση, ο απορριφθείς και όποιος δεν αιτηθεί εμπίπτει στην αυστηροποιημένη διαδικασία απέλασης υπό τον νέο Εθνικό Συντονιστή Επιστροφών.

Η διάταξη ικανοποιεί το αίτημα των παραγωγικών φορέων της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση της εισδοχής πρόσθετου εργατικού δυναμικού.

Τι απαντά στον Αντώνη Σαμαρά

Απαντώντας στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, που χαρακτήρισε την τροπολογία λανθασμένη, τονίζοντας ότι έτσι η χώρα μας «γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», ο κ. Καιρίδης σημειώνει ότι όποιος θεωρεί πως πρόκειται για είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα, νομίζω ότι βαυκαλίζεται και δεν βλέπει την πραγματικότητα», ενώ διευκρινίζει πως η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην χώρα και όχι όσους θα έρθουν.

Μιλώντας αργότερα στην ΕΡΤ, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε πως υπάρχεις φάρος προσέλκυσης και είναι η Γερμανία και η Βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και όχι τελικού προορισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται εδώ παράνομα, φεύγουν από την Ελλάδα. Δεν μένουν εδώ. Απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου του ασύλου τους και παράνομα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ