Καιρίδης: Η τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες αυστηροποιεί την «ρύθμιση Σαμαρά»

«Η ρύθμιση δεν ελαστικοποιεί, αλλά αυστηροποιεί και συνδέει με την εργασία την ρύθμιση του 2014, την ρύθμιση του κ. Σαμάρα, που είναι ένας μηχανισμός που δίνει χαρτιά στον “λαθρομετανάστη”» ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σχετικά με την τροπολογία για την χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε παράτυπους μετανάστες που διαβιούν για τουλάχιστον τρία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν πρόσκληση από εργοδότη προκειμένου να απασχοληθούν σε συγκεκριμένη εργασία.

Καιρίδης στο enikos.gr για την τροπολογία που «άναψε φωτιές»: Δεν δίνουμε κανένα άλλο δικαίωμα στους μετανάστες πέρα από την εργασία

Σημειώνεται πως στην κατάθεση της τροπολογίας αντέδρασε έντονα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι η ρύθμιση θα αποτελέσει «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών στην Ελλάδα», κάτι που απέκρουσε την Παρασκευή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» είπε πως «δεν υιοθετώ τον όρο λαθρομετανάστες, γιατί η πλειοψηφία όσων έρχονται παράνομα στην χώρα αιτούνται άσυλο και σύμφωνα με τον διεθνή νόμο είναι φιλοξενούμενοι της χώρας. Όποιος όρος και αν υιοθετηθεί: παράνομοι μετανάστες ή παράτυποι μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η ουσία είναι πως όσοι διαμένουν μη νόμιμα στην Ελλάδα είναι επιστρεπτέοι, είμαστε κάθετοι σε αυτό, πρέπει να γυρίζουν κατά το δυνατόν στην χώρα προέλευσης τους».

Σαμαράς: Λανθασμένη η τροπολογία για την άδεια παραμονής και εργασίας – «Η χώρα γίνεται φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών»

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σκέψη για διορθώσεις και αλλαγές στην τροπολογία, ο κ. Καιρίδης είπε «δεν νομίζω να αλλάξει κάτι. Είναι θέμα του πρωθυπουργού μια αλλαγή στην ρύθμιση, αλλά δεν το θεωρώ σκόπιμο, διότι η ρύθμιση απαντά προκαταβολικά στις όποιες ενστάσεις. Μελετήσαμε επί εβδομάδες τα στοιχεία».

Σχετικά με την αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο κ. Καιρίδης σχολίασε πως την θεωρεί απολύτως κατανοητή, και πρόσθεσε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός δικαιούται και οφείλει να ομιλεί και εμείς να τον ακούμε, έχει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Όμως, η ρύθμιση δεν ελαστικοποιεί, αλλά αυστηροποιεί και συνδέει με την εργασία την ρύθμιση του 2014, την ρύθμιση του κ. Σαμαρά, που είναι ένας μηχανισμός που δίνει χαρτιά στον “λαθρομετανάστη”».

Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1: «Έχω λατρεία στον Σαμαρά – Δεν γίνεται αυτή η διάταξη να αποτελέσει πόλο έλξης λαθρομεταναστών»

Επεσήμανε ακόμη ότι η ρύθμιση αφορά «όσους είναι παρανόμως στην Ελλάδα, κυρίως άνθρωποι που ήρθαν νόμιμα και εκ των υστέρων βρέθηκαν σε παρανομία. Είναι περίπου 30.000 άνθρωποι, κυρίως από την Αλβανία και την Γεωργία. Οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα, φεύγουν από την Ελλάδα. Υπάρχει φάρος, υπάρχει μαγνήτης, υπάρχει πόλος έλξης, αλλά δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Γερμανία και η βόρεια Ευρώπη και εκεί πηγαίνουν, η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επανέλαβε ότι αποτελεί ένα διογκούμενο πρόβλημα η έλλειψη εργατικών χεριών. «Έχω αιτήματα για εργάτες γης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, έχω συνεχή αιτήματα από βουλευτές από πολλές περιοχές. Δεν είναι νομιμοποίηση, παίρνουν χαρτιά για δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και το χάνουν όταν σταματούν να εργάζονται και επιστρέφουν στο καθεστώς το προηγούμενο».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν το κάνουμε μόνο για την αγορά εργασίας, αλλά και για την δημόσια ασφάλεια, για να είναι καταγεγραμμένοι όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα», είπε ο κ. Καιρίδης, λέγοντας πως «Θα υπάρξει και πλατφόρμα για την αναζήτηση των εργατών αυτών με την τροπολογία, αλλά ήδη οι συνεταιρισμοί είναι στην αναζήτηση και κατά βάση τους έχουν ήδη βρει αυτούς που θέλουν».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Υπέρ της τροπολογίας τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε όμως διευκρινίσεις.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παρά το γεγονός ότι η τροπολογία δεν περιέχει ασφαλιστικές δικλείδες και είναι ένα τυφλό οριζόντιο μέτρο, εντούτοις την υπερψηφίζει την τροπολογία διότι υπηρετεί τρέχουσες παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες της Ελλάδας. Ελπίζουμε η ΝΔ να μην υποκύψει στις ακροδεξιές κραυγές και την αποσύρει” τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

“Ναι! Να δοθεί λύση, χωρίς φοβικότητα, αλλά ταυτόχρονα αν υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο θέμα, να το κάνει, και χωρίς να θεωρεί ότι η λύση είναι μια νομοθετική διάταξη” σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Εγγυήσεις κατά της αυθαιρεσίας των εργοδοτών ζητάει το ΚΚΕ: “Εμείς λέμε να την αποσύρετε τη διάταξη, άμα χάσει τη σύμβαση εργασίας να χάσει και την άδεια διαμονή, είναι βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών… η αυθαιρεσία των εργοδοτών θα εκτοξευτεί“.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και το κόμμα Νίκη.

“Τι λέμε τώρα εμείς εδώ; Ανοίξαμε και σας περιμένουμε λέμε σε όλους τους παράνομους μετανάστες. και επειδή ο τζάμπα μάγκας πέθανε αυτή να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να παραιτηθούν” είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

“Την ώρα που οι νέοι μας είναι στο εξωτερικό και έχουμε το λεγόμενο brain drain και δεν υπάρχουν εργάτες γης αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τους Έλληνες ανέργους και να πάνε να δουλέψουν στη γη προτιμάει να δίνει άδεια παραμονής και θέσεις εργασίας σε αλλοδαπούς” δήλωσε ο βουλευτής των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης.

Κριτική για την χρήση της λέξης λαθρομετανάστες άσκησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου: “Διεκδικείτε αυτό που έκανε και η Χρυσή Αυγή, να μιλάτε για κατώτερους ανθρώπους… να περηφανεύεστε και ουσιαστικά κομπάσατε για τα push backs“.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ