Ισχυρό σενάριο για παράλληλες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία

Ενισχύεται το σενάριο για παράλληλες εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία στις 14 Μαΐου ή στις 21 του ίδιου μήνα. Εάν οι κάλπες της απλής αναλογικής στην Ελλάδα στηθούν στις 9 Απριλίου, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 14 ή στις 21 Μαΐου. Στη γειτονική χώρα όλα δείχνουν πως οι πρώτες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε μια αναφορά στις επερχόμενες εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά «το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας «φτάνει, οι πολίτες έχουν τον λόγο».  Η αναφορά αυτή ερμηνεύτηκε ως υπαινιγμός για την ημερομηνία των εκλογών. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν «έδειξε» επίσης κάλπες πριν από τον Ιούνιο λέγοντας: «Έχουμε 5 μήνες, χωρίς διακοπή για 5 μήνες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, εάν στις 14 Μαΐου διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, το πιθανότερο είναι να μην αναδειχθεί νικητής, καθώς απαιτείται το 50%+1 των ψήφων. Έτσι, η χώρα θα οδεύσει σε επαναληπτικές εκλογές μία εβδομάδα αργότερα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραμένει στα ηνία της χώρας. Αυτές οι 7 ημέρες ενδέχεται να αποδειχθούν “επικίνδυνες” υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου θερμού επεισοδίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ