ΗΠΑ – Ιταλία: Σύμπραξη γιγάντων στην Ελευσίνα για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

Ανακοινώθηκε η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων. Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν – κατά τους διοργανωτές – η χθεσινή πρώτη ημέρα της ημερίδας για την εξυγίανση και ανάπτυξη της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελευσίνα και το πρόγραμμα κατασκευής κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως είχαμε γράψει εδώ και μέρες στο enikos.gr η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Την επένδυση έχουν αγκαλιάσει οι κυβερνήσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ιταλίας, εξ ου και το «παρών» που έδωσαν οι πρέσβεις των δύο χωρών στην εκδήλωση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε από το βήμα για την υπόσχεση που είχε δώσει στους εργαζόμενους της Ελευσίνας λέγοντας χαρακτηριστικά «κι εγώ ξέρετε ότι υπόσχομαι κάτι το τηρώ, ότι δεν πρόκειται να λήξει η θητεία μου στο υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων χωρίς να έχουμε λύσει και τον τρόπο ώστε να επανέλθουν να λειτουργήσουν όπως αξίζει τα ναυπηγεία Ελευσίνας, να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας και να αυξηθούν και να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα χρήματα που έχουν χάσει όλο αυτό το διάστημα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε τον οδικό χάρτη εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που περνάει από το Πολεμικό Ναυτικό, επισημαίνοντας ότι «Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δεσμευθεί και το υπουργείο Άμυνας να εγκρίνουν το σχέδιο αυτό μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου».

«Για μένα είναι πολύ ευχάριστη η εικόνα να έχουμε και μία λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στην οποία θα υπάρχει φυσικά η ελληνική σημαία, η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, η σημαία της φίλης χώρας Ιταλίας μιας από τις πιο αγαπημένες χώρες για όλους τους Έλληνες και η σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που δια της ΟΝΕΧ και της DFC συμμετέχει στο εγχείρημα» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης στην ομιλία του.

Η ιταλική κυβέρνηση

«Η ιταλική κυβέρνηση πάντα στήριζε την παρουσία των ιταλικών εταιρειών στο εξωτερικό» ανέφερε σε δηλώσεις της στο enikos.gr η Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, Πατρίτσια Φαλτσινέλι.

«Η Fincantieri απασχολεί πάνω από 20.000 εργαζόμενους παγκοσμίως» τόνισε η Πρέσβης για να συμπληρώσει «και η εταιρεία έχει την ισχυρή βούληση να μοιραστεί την τεχνογνωσία της με την χώρα που συνεργάζεται».

« Η επένδυση θα δώσει μία ισχυρή ώθηση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στον βιομηχανικό και οικονομικό τομέα. Γι’ αυτό τον λόγο η ιταλική κυβέρνηση και η ιταλική πρεσβεία στηρίζουν σθεναρά αυτή την επένδυση» κατέληξε.

Στο enikos.gr μίλησε και ο Γενικός Διευθυντής της Fincantieri, Τζουζέπε Τζιόρντο, λέγοντας χαρακτηριστικά «πάνω απ’ όλα εκτιμώ ότι αυτή η ναυπηγική συνεργασία είναι στρατηγικής σημασίας, πέρα από τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία».

Οι ΗΠΑ

Το γεγονός ότι στην ημερίδα ήταν και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, δείχνει την δυναμική που έχει αναπτυχθεί στο εγχείρημα διάσωσης και ανάπτυξης της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας. Κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις μετά την ομιλία του.

«Πρόκειται για μία προσπάθεια ετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβίωση των ναυπηγείων στην Ελλάδα» ανέφερε, θυμίζοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον αμερικανικό κρατικό φορέα χρηματοδότησης κι επενδύσεων DFC πριν από δύο χρόνια.

«Στην ομιλία μου επεσήμανα την ευκαιρία που εμείς πιστεύουμε ότι προσφέρεται μέσω του προγράμματος εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού μεγάλη βοήθεια για την αναβίωση της βιομηχανίας. Εστιάζουμε τόσο στον Σκαραμαγκά όσο και στην Ελευσίνα. Πιστεύουμε ότι η προσφορά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με την Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ αλλά και την μελλοντική ελληνική φρεγάτα προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού ΠΝ εγκαίρως και μέσα στο προβλεπόμενο κόστος. Ακόμη, προσφέρει την ευκαιρία να ενεργοποιηθούν οι πόροι δύο ηγέτιδων δυνάμεων του κλάδου, της Fincantieri από την Ιταλία και την Lockheed Martin από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να επιτευχθεί αυτή η αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων, όπως οι δύο αυτές εταιρείες το έχουν καταφέρει από κοινού στα ναυπηγεία του Ουισκόνσιν (στις ΗΠΑ) » ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ