ΗΝΙΟΧΟΣ 2023: Τα θηριώδη F-15 της Σαουδικής Αραβίας στην Ανδραβίδα

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

«Κλείδωσε» η Σαουδική Αραβία για την συμμετοχή της στην κορυφαία αεροπορική άσκηση της Μεσογείου. Το enikos.gr αποκαλύπτει ποιες άλλες χώρες φαίνεται να ακολουθούν.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» είναι η κορυφαία διακλαδική άσκηση, με αιχμή του δόρατος την Πολεμική Αεροπορία.

Μία άσκηση που έχει γίνει θεσμός στο καλεντάρι των παγκόσμιων ασκήσεων ως μία από τις κορυφαίες αεροπορικές συνεργασίες, στις οποίες συναντώνται οι καλύτεροι των καλύτερων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr «κλείδωσε» η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα συμμετάσχει με 6 θηριώδη μαχητικά F-15. Το τελικό «ναι» από την μεγαλύτερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου έκλεισε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Στρατηγό Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili.

Οι δύο άνδρες γνωρίζονται χρόνια και ειδικότερα την τελευταία τριετία έχουν στενή συνεργασία και επικοινωνία. Δεν είναι μόνο η αποστολή της συστοιχίας των Patriot από την Ελλάδα, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην θωράκιση στρατηγικών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δύο χώρες διατηρούν στενούς οικονομικούς, διπλωματικούς και αμυντικούς δεσμούς, κάτι που μεταφράζεται και στις συχνές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με μεγάλο αριθμό δυνάμεων.

Πρόσφατα, μόλις στις 18 Φεβρουαρίου 4 ελληνικά μαχητικά F-16 επέστρεψαν μετά από 20 ημέρες παραμονής στην Αεροπορική Βάση King Abdulaziz στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Spears of Victory» με Μαχητικά Αεροσκάφη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Πακιστάν και την Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά μαχητικά παρέμειναν στο Νταχράν από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου.

Η «SPEARS OF VICTORY 23» είναι αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας τύπου LIVEX (Live Exercise).

 

Η παρουσία του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά στην Σαουδική Αραβία το ίδιο διάστημα, επιβεβαίωσε το θερμό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, ο Αρχηγός ΓΕΑ, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ κ. Αλέξη Κωνσταντόπουλο και τον Διοικητή Αεράμυνας του 2ndGroup της Σαουδικής Αραβίας, Major General Bandar Faihan Al-Jabal, επισκέφθηκε την Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ) στην Yanbu, όπου είναι αναπτυγμένη η Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense Concept», καθώς και την 120 Air Defense Battalion.

Νωρίτερα, από την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η διμερής Άσκηση τύπου LIVEX (Live Exercise) με την επωνυμία «FALCON EYE – 3», μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, στην Αεροπορική Βάση της Σούδας (115 ΠΜ).

Στο πλαίσιό της είχαν μετασταθμεύσει 6 Μαχητικά Αεροσκάφη F-15, 7 Μεταγωγικά Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Πολλαπλού Ρόλου και Εναέριου Ανεφοδιασμού (Multi-Role Tanker Transport – MRTT) καθώς και προσωπικό υποστήριξης εδάφους της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF).

Το πόσο ισχυροί είναι οι προσωπικοί δεσμοί που διατηρεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Σαουδάραβα ομόλογό του αποτυπώθηκε στην πρώτη του επίσκεψη τον Μάιο του 2021 στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της χώρας. Ήταν μία επίσκεψη που έγραψε ιστορία για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί έγινε ο πρώτος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που επισκέφθηκε επίσημα την Σαουδική Αραβία. Ο δεύτερος γιατί τιμήθηκε με το μετάλλιο του Βασιλιά Abdulaziz του 1ου. Ένα μετάλλιο που έχουν λάβει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

ασκήσεις- Αιγαίο

Ισχυρές συμμετοχές

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» πρόκειται να διεξαχθεί από τις 24 Απριλίου ως τις 5 Μαΐου, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα. Για τη πρώτη Παρασκευή της Άσκησης έχει προγραμματιστεί η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) ενώ λόγω της αυξημένης συμμετοχής έχουν προγραμματιστεί 2 ημέρες για Spotters.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες συμμετοχές, αν και το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει λόγω Εθνικών Εορτών εκείνες τις ημερομηνίες, υπάρχει ακόμη κάποιο παράθυρο συνεννόησης.

Οι ΗΠΑ, που παραδοσιακά συμμετέχουν σε όλους τους «ΗΝΙΟΧΟΥΣ» φαίνεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός λόγω Ουκρανίας. Έχουν αυξημένες ανάγκες στο Air Policing και δεν υπάρχει το περιθώριο καθολικής συμμετοχής στην άσκηση, αν και υπάρχει περίπτωση για κάποια συνεργασία.

Από τις υπόλοιπες χώρες, αυτές που φαίνεται να δηλώνουν θετικές στην συμμετοχή τους είναι η Γαλλία με Rafale, η Ιταλία – πιθανότατα με Tornado -, η Ισπανία με F-18 και τα ΗΑΕ με Mirage 2000-9.

Ωστόσο, ακόμη και τα παραπάνω δεν έχουν οριστικοποιηθεί ενώ υπάρχουν συζητήσεις και με άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι και ο φετινός ΗΝΙΟΧΟΣ θα είναι συναρπαστικός και θα τραβήξει τα βλέμματα των αεροποριών όλου του κόσμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ