Ημερομηνία εκλογών αναζητεί το Μαξίμου

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Το αγεφύρωτο ρήγμα, που έχει ανοίξει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται ότι επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις καθώς ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του φαίνεται να έχουν αποφασίσει εκλογές σε συντομότερο χρονικό διάστημα, από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός που ήθελε να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να έχει ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Το ότι η επίσπευση των εκλογών αποτελεί μείζον ζήτημα προβληματισμού για το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι «υπάρχουν ορατά θέματα, δεν το κρύβουμε. Θέματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τη σταθερότητα της κυβέρνησης και με το κατά πόσον αυτή είναι σε θέση να εξασφαλίσει την περαιτέρω ομαλή κοινοβουλευτική και κυβερνητική διαδικασία».

Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θεωρούν ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την κυβέρνηση τη ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα και γενικότερα την εσωκομματική αντιπολίτευση, στην οποία καταλογίζουν την πρόθεση να ανατρέψει την κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κ. Γεροβασίλη.

Ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για άμεση προσφυγή στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου, οι οποίες διασφαλίζουν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων, τόσο έναντι της αντιπολίτευσης όσο και έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Όπως λένε οι θιασώτες της άποψης αυτής που προτείνουν εκλογές ως τις 20 Σεπτεμβρίου, τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να προσφύγει στις κάλπες διατηρώντας την υψηλή δημοτικότητα του και χωρίς να έχει υποστεί καμία φθορά από τα μέτρα.

Πέραν τούτου ωστόσο, η άμεση προσφυγή στις κάλπες θα περιορίσει τις δυνατότητες οργάνωσης ενός νέου κόμματος από τους διαφωνούντες, κάτι που μπορεί να διασφαλίσει στον κ. Τσίπρα ότι θα διατηρήσει τις απώλειες σε αυτήν την κατεύθυνση σε χαμηλά επίπεδα.

Ορισμένοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο πάντως αντιτάσσουν σε αυτήν την άποψη, ότι θα προκαλέσει μια νέα κρίση εμπιστοσύνης με τους εταίρους καθώς μέσα στο Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένο να ψηφιστούν σημαντικοί εφαρμοστικοί νόμοι που αποτελούν προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις.

Τα στελέχη αυτά επισημαίνουν, ότι οι αποφάσεις του ESM είναι ανά πάσα στιγμή ανακλητές και ότι το ύψος των χρημάτων που θα δοθεί στην Ελλάδα εξαρτάται απόλυτα από την υλοποίηση των δεσμεύσεων και προτείνουν να κλείσει η βουλή και να δημιουργηθούν θερινά τμήματα, στα οποία θα ψηφιστούν αυτά τα προαπαιτούμενα, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων και η ομαλή ροή χρηματοδότησης της οικονομίας.

Αυτή η διαδικασία, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη αυτά, μπορεί να ολοκληρωθεί με το πρώτο θερινό τμήμα και να λύσει τα χέρια του Πρωθυπουργού για εκλογές από τις 11 Οκτωβρίου και μετά.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί και ότι θα φανούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο το ζήτημα των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης είναι το κυρίαρχο στις συναντήσεις που ο πρωθυπουργός έχει με κυβερνητικά στελέχη και σειρά είχε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Καραγκούνης: Η εκλογολογία δημιουργεί αβεβαιότητα

Εμπλοκή της Ευρωβουλής στην αξιολόγηση ζητά ο Τσίπρας – Η επιστολή προς τον Σουλτς

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.