Ηλιόπουλος κατά Οικονόμου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με αφορμή την υπόθεση παρακολουθήσεων μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στον Άρειο Πάγο. Στην τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου απάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Επιβάλλεται η ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει ό,τι πρέπει προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις παρακολούθησης. Προφανώς όλες οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να συνδράμουν με την τεχνογνωσία που έχουν -στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους- την ελληνική Δικαιοσύνη για να προκύψουν οι απαντήσεις που όλοι περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο πρωθυπουργός έδειξε πολύ άμεσα αντανακλαστικά και ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που έγινε την Παρασκευή», τόνισε.

«Όχι μόνο η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτή την απειλή. Υπάρχουν γνωστά περιστατικά και δημοσιεύματα για απόπειρα παρακολούθησης δημοσίων και πολιτικών προσώπων από κακόβουλα λογισμικά. Είναι μια απειλή στην οποία και η χώρα μας και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να ανταπεξέλθουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Μόλις σήμερα για παράδειγμα έγινε γνωστό ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, είχε δεχθεί κυβερνοεπίθεση» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και για άλλους ευρωβουλευτές» συνέχισε και επικαλούμενος την έκθεση του Policy Department Citizens’ Rights and Constitutional Affairs του Ευρωκοινοβουλίου, έδωσε ως πάραδειγμα, μεταξύ άλλων, την υπόθεση παρακολούθησης του Γάλλου ευρωβουλευτή Λουίς Μισέλ, το 2019. «Υπάρχουν ενδείξεις για παρακολούθηση τουλάχιστον 300 προσώπων στην Ουγγαρία», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κρύψουμε. Ίσα-ίσα, είπαμε ότι επιβάλλεται η ελληνική Δικαιοσύνη να δώσει άμεσα και γρήγορα απαντήσεις και να εξετάσει τη μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος είναι ένας, δεν είναι ο μόνος ευρωβουλευτής, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με αυτή την απολύτως παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια. Είναι μια σοβαρή υπόθεση την οποία πρέπει να ελέγξουμε. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο τα οποιαδήποτε υπονοούμενα , ότι μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε σχέση κρατικού φορέα ή της Ελληνικής Κυβέρνησης με αυτή την υπόθεση, ότι φοβόμαστε ή κάτι να κρύψουμε. Ίσα-ίσα, είπαμε από την αρχή: Απόλυτη προτεραιότητα.

Επιβάλλεται να εξεταστούν τα πάντα και να δοθούν απαντήσεις. Διαφάνεια παντού. Συνεδρίασε η Επιτροπή. Ό,τι πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση απόλυτης αποσαφήνισης αυτής της υπόθεσης, πρέπει και οφείλεται να γίνει».

Νάσος Ηλιόπουλος: «Η αλαζονεία και η μετάθεση ευθυνών έχει καταντήσει αηδία»

Απαντώντας στον Γιάννη Οικονόμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε:

«Μετά την πανδημία με το αρνητικό ρεκόρ θανάτων σε όλη την Ευρώπη, την ενεργειακή κρίση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη, τα καύσιμα με την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ, ο κ. Οικονόμου σήμερα μας ενημέρωσε πως και για τις παρακολουθήσεις η κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη γιατί «όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την απειλή των παρακολουθήσεων».

Η αλαζονεία και η μετάθεση ευθυνών στον διεθνή παράγοντα για ό,τι στραβό κάνει ο κ. Μητσοτάκης έχει καταντήσει αηδία.

Περιμένουμε από τον κ. Οικονόμου μία ξεκάθαρη απάντηση:

Ισχύει η προ μηνών δήλωσή του για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη την οποία απέδιδε σε ιδιώτες και σύμφωνα με τον οποίο «θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό εάν η κυβέρνηση γνώριζε»;

Ή ισχύει η διπλή παραδοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ στην Επιτροπή της Βουλής πως παρακολουθούσαν τον κ. Κουκάκη;»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ