Η βαριά παρακαταθήκη του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου

Ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αφήνει πίσω του βαριά παρακαταθήκη, όντας ίσως ο πιο επιτυχημένος Αρχηγός των τελευταίων δεκαετιών. Από τον Ιανουάριο του 2020 που ανέλαβε έπεσε κατευθείαν στα «βαθιά», αφού ξέσπασε μόλις 4 εβδομάδες μετά η κρίση του Έβρου και ακολούθησε το θερμό καλοκαίρι με το Oruc Reis.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η κρίση στον Έβρο με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, ήταν η πρώτη από τις μεγάλες ή μικρότερες κρίσεις που διαχειρίστηκε με επιτυχία ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στα 4 χρόνια της θητείας του στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Έχοντας άριστη γνώση της περιοχής, με τον τότε Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση και τους Διοικητές της 12ης και 16ης Μεραρχίας με τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, κατάφεραν να οργανώσουν ένα ισχυρό τείχος άμυνας και μέσα σε λίγες ώρες να κρατήσουν τον Έβρο όρθιο, απέναντι στην ασύμμετρη απειλή.

Οι Ένοπλες δυνάμεις, υπό την ηγεσία του, ενισχύθηκαν και οι στρατηγικές υποδομές αναβαθμίστηκαν αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος προώθησε ενεργά την αμυντική διπλωματία και την ενίσχυση των διμερών, τριμερών και τετραμερών σχημάτων συνεργασίας με φίλες και σύμμαχες χώρες.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν αυτός που είχε χαρακτηρίσει την Αλεξανδρούπολη ως «η Σούδα του Βορρά» ενώπιον του τότε Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ένας όρος ο οποίος έγινε κτήμα της γεωστρατηγικής πολιτικής Ελλάδας – ΗΠΑ.

Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν το γεγονός ότι επί ημερών Φλώρου ο στρατός ήταν παρών και στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως οι μεγάλες πλημμύρες Daniel και Ιανός ή οι mega – fires που ξέσπασαν στη χώρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και έκτακτων καταστάσεων κάθε είδους, όπως η πανδημία Covid-19 όταν με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν τα mega – εμβολιαστικά κέντρα.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος εκπαιδευμένος στα καθήκοντα του υποβρυχίου καταστροφέα και έχοντας περάσει από μια σειρά κρίσιμων θέσεων στις Διευθύνσεις Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων, τοποθετήθηκε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 2020, με τη θητεία του που συνέπεσε με μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων, αλλά και σημαντικής διπλωματικής και αμυντικής αναβάθμισης της χώρας να παρατείνεται για ακόμη ένα έτος στις 16 Ιανουαρίου 2023.

Στα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε στο τιμόνι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ο Στρατηγός Φλώρος συνέβαλε σημαντικά, όπως τόνισε και σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην επιτυχημένη διαχείριση κρίσεων συμβατικής αλλά και υβριδικής μορφής, όσο και το σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση που άφησε τα σημάδια της και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Κωνσταντίνος Φλώρος επέβλεψε και την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος απαραίτητων εξοπλισμών.

Παράλληλα προώθησε τη διακλαδική συνεργασία ανάμεσα στον Στρατό, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, το ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και τη στενότερη συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και άλλες συμμαχικές χώρες, που έρχονταν για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σημαντική ήταν η συμβολή του και στην αναβάθμιση του ελληνικού στρατιωτικού ρόλου στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Χθες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε για πρώτη φορά τελετή υποδοχή του διαδόχου του, Στρατηγού Δημήτρη Χούπη στο Ελληνικό Πεντάγωνο, στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ».

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους από τον απερχόμενο Αρχηγό και ακολούθησε ενημέρωση του νέου Αρχηγού.

Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Φλώρος, δηλαδή τη διαδικασία μετεξέλιξης, «με βασικά χαρακτηριστικά τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ενσωμάτωση και αποτελεσματική εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών και την ομαλή ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, όπως π.χ. των φρεγατών Belharra, των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, F-16 Viper και F-35, των πυραυλικών συστημάτων Spike-NLOS και αρκετών άλλων που βρίσκονται στο στάδιο της προμήθειας».

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έμφαση θα δοθεί επίσης στην αύξηση της διαθεσιμότητας των διαφόρων τύπων οπλικών συστημάτων, καθώς και στη μεγαλύτερη συμβολή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων και γενικότερα στην αύξηση της κοινωνικής προσφοράς των Ένοπλων Δυνάμεων.

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, «θα συνεχιστεί η προσπάθεια συστηματικής και αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και συντελεστών στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής συνολικής αντιμετώπισης των προκλήσεων εθνικής ασφαλείας, που απέδωσε καρπούς τα τελευταία χρόνια».

Δείτε φωτογραφίες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ