Η συνάντηση Αβρανιτόπουλου με “γαλάζιους” βουλευτές

Η συνάντηση Αβρανιτόπουλου με “γαλάζιους” βουλευτές

 

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στα γραφεία του κόμματος, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Τα ζητήματα που φάνηκε να απασχολούν τους βουλευτές της ΝΔ, σχετικά με την κινητικότητα των εκπαιδευτικών ήταν δύο: Τι μέλλει γενέσθαι με τους μαθητές που φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) από τη μία πλευρά και ποιες είναι οι προβλέψεις από το υπουργείο Παιδείας για τις ειδικότητες που καταργούνται.

Ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξήγησε στους βουλευτές ότι όσοι φοιτούν στα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, καθώς όσοι έχουν επιλέξει ειδικότητες που καταργούνται, θα ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους και τα κενά θα καλύψουν ωρομίσθιοι καθηγητές.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε την διαβεβαίωση ότι οι 13.000 μαθητές, των οποίων η ειδικότητα θα καταργηθεί, θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους με ωρομίσθιους καθηγητές. Επίσης δεσμεύθηκε ότι οι 53 ειδικότητες που θα καταργηθούν από τα τεχνικά λύκεια θα απορροφηθούν από τα 91 δημόσια ΙΕΚ τα οποία λειτουργούν στη χώρα, ενώ κάποιες θα αποτελέσουν αντικείμενο διδασκαλίας των ΤΕΙ.

Παράλληλα, θα υπάρξει αναβάθμιση των ειδικοτήτων αυτών, θα διευρυνθεί η δυνατότητα των απόφοιτων του γυμνασίου στην επιλογή της ειδικότητας που επιθυμούν να ειδικευτούν, ενώ θα επιδιωχθεί η σύνδεση των ειδικοτήτων με την αγορά εργασίας.

Αντίθετα, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των τρίτεκνων, σχετικά με το εάν θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας. Η βούληση του υπουργείου είναι να υπαχθούν σε καθεστώς εξαίρεσης, ωστόσο, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αρθούν ορισμένα νομικά κωλύματα.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ