Η πρώτη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Από το στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, ξεκίνησε η «νέα σελίδα» για την Αριστερά, όπως ονομάζει η Κουμουνδούρου τη διαδικασία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα των μελών.

Τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα, άνοιξε με ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσία χιλιάδων συνέδρων από όλο τον κόσμο, αντιπροσωπειών ξένων κομμάτων και εκπροσώπων ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, αγωνιστών της Αντίστασης, όχι όμως και του… Μανώλη Γλέζου, που είχε μάλιστα προαναγγελθεί ότι θα συμμετείχε στο τιμητικό προεδρείο.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς απουσίασε κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, λόγω ενός προσωπικού του προβλήματος, πλην όμως σήμερα κιόλας θα δώσει το «παρών». Η έντονη διαφωνία ωστόσο του Μανώλη Γλέζου στην επιχείρηση διάλυσης των συνιστωσών που συναποτελούσαν ως τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αυτός να γίνει ενιαίος στην πράξη και η άρνησή του να διαλύσει τη συνιστώσα «Ενεργοί Πολίτες» της οποίας είναι επικεφαλής, προκάλεσαν ως αναμενόταν, υποψίες για ρήξη στις σχέσεις του με την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Στο παρασκήνιο πάντως, επιχειρείται από μέρες η εξομάλυνση της κατάστασης, και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα βρεθεί τελικά λύση, έστω και αν αυτή ακούει στο όνομα της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας με τους «Ενεργούς Πολίτες», στον βαθμό που το ιστορικό στέλεχος της Αντίστασης επιμείνει μέχρι τέλους.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, διεκδίκησε για πρώτη φορά δημοσίως την αυτοδυναμία του κόμματός του στις επόμενες εκλογές. «Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό, να κάνουμε τον λαό μας αυτοδύναμο», είπε κλείνοντας την ομιλία του, για να συμπληρώσει λίγο μετά εκτός κειμένου ότι πρόκειται για ένα ωραίο σύνθημα που μπορεί να ειπωθεί και αντίστροφα…

Νωρίτερα, είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση της χώρας, αλλά και σε αυτή της Γερμανίας, τονίζοντας την ετοιμότητα του κόμματός του «να αναλάβει την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας» και να κυβερνήσει στην πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας της χώρας, με στόχο «να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού», όπως είπε.

Παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» της εξόδου από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευόμενος για ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, εκδημοκρατισμό στη λειτουργία των ΜΜΕ, αλλαγή στη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος, καταπολέμηση της ανεργίας και προστασία των ανέργων, άμεσα μέτρα ανακούφισης από την φτώχεια και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τον νέο ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα, που θα αφήνει «όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», στέλνοντας όμως μήνυμα στο εσωτερικό του ότι εκτός από δικαιώματα τα μέλη του θα έχουν και υποχρεώσεις και πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλη μειωμένης ευθύνης».

Έκανε άνοιγμα στο ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, καθώς επίσης στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και εκείνον που πιστεύει στον φιλελευθερισμό, ενώ κατηγόρησε τη σημερινή ΝΔ για «απροκάλυπτο φλερτ με την ακροδεξιά και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής». Έθεσε το δίλημμα «Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ» και εγκαινίασε το νέο «σλόγκαν» του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει, ξέρει και κυρίως «μπορεί» να νικήσει…

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ