Η «ΛΟΓΧΗ» του Πολεμικού Ναυτικού έτοιμη για δράση – ΦΩΤΟ

Τα φαινομενικά ήρεμα νερά του Αιγαίου δεν εφησυχάζουν επ’ ουδενί την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, βγάζοντας την… ΛΟΓΧΗ μεσοπέλαγα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σείστηκε το Μυρτώο Πέλαγος από τις βολές του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι φρεγάτες «ΛΗΜΝΟΣ» και «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» με Πυραυλακάτους (ΤΠΚ) κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» μαζί με Πλοία Επιτήρησης, Ελικόπτερα Aegean Hawk S-70B και μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με «βατράχια» της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) πραγματοποίησαν εντυπωσιακή άσκηση με πραγματικά πυρά από την Τετάρτη 20 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

Εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια πολέμου επιφανείας με πυρά κατά σκοποσήμου, πυρά συστημάτων αντιβληματικής προστασίας (Close In Weapon Systems), γυμνάσια Αντιαεροπορικού Πολέμου, Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ), Επικοινωνιών και σημαντικός αριθμός αντικειμένων αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση το ΓΕΝ «Η εν λόγω εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε παραμονές της συμπλήρωσης 203 χρόνων από την 25η Μαρτίου 1821, ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης στην ημερήσια διαταγή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Εορτάζουμε την πορεία του Γένους από τον Άδη της σκλαβιάς στον Ουρανό της Ελευθερίας, ενθυμούμενοι και αποτίοντας φόρο τιμής και μνήμης στους ηρωικούς ανώνυμους και επώνυμους Έλληνες, που πότισαν με το αίμα τους τα αγιασμένα χώματα της ελεύθερης πλέον πατρίδας μας! (…) Ας μην λησμονούμε δε, ότι, αυτό που σήμερα γιορτάζουμε, αυτή η διπλή γιορτή, έχει δομηθεί στέρεα στον διπλό πυλώνα της πίστης στην Ορθοδοξία και της λευτεριάς του Έθνους! Το τίμημα για τη λευτεριά βαρύ, άμεσα συνυφασμένο με την αυτοθυσία, την ανδρεία και τον ενθουσιασμό τόσο του απλού μαχητή όσο και του ηγήτορα, που προτάσσουν τα στήθη τους και θυσιάζουν τη ζωή τους για το ιδεώδες της ελευθερίας!».

Κι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέληξε με ένα απόσπασμα από τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά: «Κι αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο, και σε γκρεμό κατρακυλίσαμε, που, πιο βαθύ, καμμιά φυλή δεν είδε ως τώρα, είναι γιατί με των καιρών το πλήρωμα, όμοια βαθύ έν ανέβασμα μας μέλλεται προς ύψη ουρανοφόρα!».

Δείτε φωτογραφίες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ