Η απάντηση Μητσοτάκη στη Realnews για την ενεργειακή κρίση

Για την ενεργειακή κρίση, τη στάση των κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανόν λάθος χειρισμό του θέματος ρώτησε ο διευθυντής του RealFm Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Τζιομπάνογλου για λογαριασμό της Realnews τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «στην Αθήνα η μέση τιμή μαζί με τον ΦΠΑ είναι 24,76 ευρώ/Kwh, στη Μαδρίτη 31,93 ευρώ. Για να ξέρουμε πόσο πληρώνει το ρεύμα ο Αθηναίος και ο Μαδριλένος. Επιλέξαμε να δρομολογήσουμε έναν μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πιστεύω ότι θα αποτελέσει τη βάση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτιμώ ότι θα εφαρμοστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «χρειάζεται και μια ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο μικρότερες είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, τόσο μικρότερη και η στήριξη. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Εξ ου και η ελληνική πρόταση για πλαφόν συνολικά στον δείκτη του φυσικού αερίου για όλες τις μορφές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά διότι ακριβώς η οικονομία μας πάει καλά. Κανείς δεν περίμενε την ανάπτυξη του β’ τριμήνου. Είναι μια ανάπτυξη με πολύ ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις. Θυμίζω ότι ο προϋπολογισμός προέβλεπε έσοδα από τον τουρισμό 15 δισ. ευρώ για εφέτος. Θα ξεπεράσουμε σίγουρα τα 18 δισ. ευρώ. Αυτή η υπέρβαση δεν ήρθε τυχαία, αλλά ήρθε μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική. Δεν υπάρχει όμως, καμία περίπτωση να κινηθούμε πέρα από τα όρια που μας ορίζει με αυστηρότητα το Γενικό Λογιστήριο έτσι ώστε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί. Πολύ μικρές υπερβάσεις σίγουρα είναι ανοικτές και θα συμβεί σε όλες τις χώρες καθώς χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω της ενεργειακής κρίσης».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «σε καμία περίπτωση, όση κι αν είναι η πίεση από μια Αντιπολίτευση του «δώστα όλα»– και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ξανακούσετε από αυτό εδώ το βήμα το επόμενο Σάββατο, νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με νέες τερατώδεις υποσχέσεις που δεν θα έχουν καμία απολύτως κοστολόγηση- δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε τέτοιες πιέσεις. Ό,τι κάνουμε είναι κοστολογημένο, μετρημένο και έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζεται σε βάθος χρόνου μέχρι να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση που είναι μια εισαγόμενη κρίση λόγω του άδικου πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ